недеља, 08. јун 2014.

("tradicionalni kolači")

Ledene kocke

osvježavajući kolač za toplije dane koji nam dolaze.... rashlađene,idealna su poslastica za sve ljubitelje kremastih kolača.


Sastojci:


biskvit:

6 jaja
6 kašika šećera
1 vanilin šećer
3 kašike ulja
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike kakaa

sirup za biskvit:

300 gr. šećera
500 ml. vode
2 kesice vanilin šećera

fil:

700 ml. mlijeka
8 kašika šećera
8 kašika brašna (pola oštrog-pola glatkog)
250 gr. margarina

glazura:

150 gr. čokolade
malo mlijeka
malo ulja


Priprema:

biskvit-odvojiti bjelanca od žumanaca i bjelanca umutiti sa šećerom a zatim dodati žumanca.dobro umutiti pa dodati i ulje.u posebnoj posudi izmješati brašno,prašak za pecivo i kakao i onda to ručno umješati sa jajima-pomuću žice.tijesto staviti u podmazani duboki pleh (moj je 37x20-ili br.40) i peći na 200*C oko 30 min.

*vruću pečenu koru preliti vrelim sirupom i sve ostaviti da se ohladi,da se fil nebi topio

sirup-staviti u šerpu šećer,vanilin šećer i vodu i skuvati sirup.ja ga kuvam od trenutka ključanja oko 5min.

fil-umutiti brašno i šećer sa malo hladnog mlijeka,zatim tu smjesu dodati u ostatak provrelog mlijeka i skuvati gusti krem, neprestano mešajući.skloniti s vatre i ohladiti.
margarin pjenasto umutiti pa mu dodati ohlađenu kuvanu kremu i sve dobro umutiti da bude pjenasti fil.
fil premazati preko natopljene kore i poravnati.preko fila staviti mlaku-NE VRUĆU glazuru.

glazura-na skroz laganoj vatri otopiti čokoladu pomješanu sa mlijekom i uljem.

*prije posluživanja kolač dobro ohladiti (par sati u zamrzivaču ili preko noći u frižideru).

Rafaelo kocke



Sastojci:

za koru:

6 bjelanaca
250 gr. šećera
50 gr. kokosovog brašna
100 gr. brašna
1/2 kesice praška za pecivo

+2 dcl. vrelog mlijeka

za fil:

6 žumanaca
2 kesice pudinga od vanile
4 kašike brašna
15 kašika šećera
1 L mleka
125 gr.maslaca
125 gr.margarina
2 dcl. slatke pavlake

i još:

50 gr.kokosovog brašna
malo badema



Priprema:

Kora:

Od bjelanaca umutiti čvrst snijeg pa dodati šećer.mutiti mikserom  pa dodati kokosovo brašno i ručno,žicom-mutilicom polako umješati brašno pomješano sa praškom za pecivo.
smjesu staviti u pleh 20x30 pa peći u rerni zagrijanoj na 200*C, i odmah smanjiti na 180*C.koru peći 15-20min, pazeći da ostane bijela.
pečenu koru ostaviti da se ohladi, pa je preliti sa 2 dl vrelog mlijeka.

Fil:

dobro umutiti žumanaca,puding od vanile,brašno,šećer i 2 dcl mlijeka.ostatak mlijeka staviti da provri, pa kad provri dodati mu masu od žumanaca i skuvati gusti krem.sve ostaviti da se ohladi.
dobro umutiti maslac i margarin pa u to dodati hladni kuvani krem.posebno umutiti slatku pavlaku pa je lagano žicom sjediniti u fil.

na koru staviti fil pa odozgo posuti kokosovim brašnom.sve ostaviti da se ohladi, pa iseći na kocke, a na sredinu svake staviti po jedan badem.

Podravske kocke ....sa kafom




Sastojci:


za biskvit:

6 žumanaca
250 gr. šećera
1 dcl. ulja
160 gr. brašna
(ili 140 gr.brašna+2 kaš. gustina)
1 prašak za pecivo
50 ml.kuvane kafe
6 bjelanaca

za preliv:

2 dcl. kuvane crne kafe
2 čepa ruma

za fil:

5 žumanaca
200 gr. šećera
1 vanilin šećer
40 gr. brašna (ili 2 kaš.gustina)
2 dcl.mlijeka
200 gr.maslaca

za šaum:

5 bjelanaca
250 gr.šećera

za glazuru:

100 gr.čokolade za kuvanje
3 kaš. ulja
1 kaš.mlijeka

Priprema:


za preliv- skuvati 2,5-3 dcl jake crne kafe (sa 3 kašikice šećera) pa kada se slegne i ohladi,procjediti je i dodati rum.

za biskvit-umutiti žumanca sa šećerom,pa dodati kafu i ulje.toj smjesi dodati brašno pomješano sa praškom za pecivo i snijeg od bjelanaca.smjesu uliti na masni papir u veliki pleh od rerne i peći na 180*C oko 30 min.
pečeni i ohlađeni biskvit presječemo po pola da dobijemo dvije kore.

za fil-pomješati žumanca,šećer,vanilin šećer i brašno sa vrlo malo mlijeka (od ovih 2dcl).ostatak mlijeka staviti da provri pa u to dodati smjesu sa žumancima i skuvati gusti krem.u ohlađeni krem dodati pjenasto umućen maslac i sve dobro umutiti.

za šaum-od bjelanaca i šećera umutiti čvrst snijeg pa ga kuvati na pari dok se ne zgusne (ja sam ga 15 min. mikserom mješala na pari)

za glazuru-na laganoj vatri mjašati čokoladu,ulje i mlijeko dok se fino sjedine u glazuru.


koru natopiti sa polovinom preliva-lagano namazati fi-poravnati-staviti drugu koru-natopiti ostatkom preliva-preko toga nanjeti šaum-i na kraju odozgo staviti glazuru.sve dobro ohladiti !

Нема коментара:

Постави коментар