недеља, 8. јун 2014.

Torta s jagodama koja se ne pece
Torta s jagodama koja se ne pece!
  • Za podlogu:

  •  200 grdigestiv keksa (moze i bilo koji drugi)
  •  1 dl (100ml)przenih,mljevenih badema ili ljesnjaka
  •  100 grmaslaca (otopljenog)
    • Za nadjev:


  •  3 dl (300ml)slatkog vrhnja
  •  3 dl (300ml)kiselog vrhnja
  •  150 grsecera u prahu (200 gr ako volite sladje)
  •  10-12 grzelatine u prahu
  •  6 kasikahladne vode za natopiti zelatinu
  •  3 kasikesoka od limuna ili limete
  •  naribana korica limuna ili limete za posuti odozgo
  •  500 grjagoda
    1. Sameljite keks i przene bademe i u to dodajte otopljeni maslac.Dobro promjesajte da se sastojci sjedine i utisnite dobro  na dno podmazanog kalupa promjera 22 cm (moze i 24 cm).Ostavite na hladno dok pripremate nadjev.
    2. 2
      Za nadjev prvo natopite zelatinu sa hladnom vodom i ostavite da nabubri.Za to vrijeme umutite slatko vrhnje sa secerom u prahu ,u njega dodajte kiselo vrhnje,sok od limuna ili limete i dobro sve izmjesajte.
    3. 3
      Sada uzmite nabubrenu zelatinu i zagrijte je u mikrovalnoj ili na stednjaku na laganoj temperaturi da se otopi i u tankom mlazu dodavajte u smjesu od slatkog vrhnja i kiselog vrhnja,sve vrijeme miksajuci.
    4. 4
      Jagode operite,posusite, ocistite od peteljki i ostavite ih citave.Gusto ih poslazite jednu do druge na pripremljenu podlogu i zalijte nadjevom od slatkog i kiselog vrhnja.Odozgo pospite naribanom koricom limuna ili limete.Sve stavite u hladnjak da se stisne i posluzite.

Нема коментара:

Постави коментар