субота, 21. јун 2014.

Serpica

 BRZE MEKIKE SUPLJIKAVE I POSNE


Ivanin proveren recept
Mekike najcesce pravim na ovaj nacin,jer uglavnom sam u zurbi,a inace su premekane i preukusne.Iznutra supljikave a spolja blago hrskave i rumene.Ukus i miris me podsecaju na skolu i velike odmore.Tada smo  svaki dan kupovali predivne velike mekike,obilno prelivene kecapom.
POTREBNO:
-500ml mlake vode
-700gr mekog brasna
-40gr kvasca(1 pakovanje ili kockica)
-1 kafena kasikica secera
-5 kasike ulja za testo
-1,5 kafena kasikica soli
-ulje za przenje(duboko przenje)
PRIPREMA:
Evo kako meni budu gotove jako brzo.Kvasac ne stavljam da narasta,narastu isuvise dobro da bi gubila vreme na tome.
U vanglu stavite kvasac,mlaku vodu,secer.Malo to izmesajte rukom,dodajte brasna ali ne sve,malo vise od pola od ukupne kolicine.So dodate tek sad,ne direkt u kvasac slabije ce narasti.Uzmite mikser sa onim vijugavim zicama,debljim koje su i namenjene za mesenje guscih masa kao sto je testo.Tako cete brze napraviti lepo glatko testo sa baloncicima.Rukom bi morali mnogo duze da mesite i zamarate se.Mutite mikserom sve dok se ne dobije lepa glatkla masa,bez grudvica.Ostavite mikser,vise vam ne treba.
Pobrasnjavite malo ruke i testo.Mesite blago i povrsno,tek da se formira mekana lopta od testa.Ako se bas jako lepi za ruke,dodajte jos malo brasna i blago mesite.
Zagrejte rernu.Ukljucite na 50 al ne cekajte da se skroz zagreje,pa ugasite.Rerna treba da je mlaka,ni slucajno vruca jako.Ubacite vanglu sa testom,i prekrite krpom.Zatvorite rernu,ako  se plasite da ste pregrejali rernu otvorite je na kip(do pola).Neka stoji 15 minuta da testo malo naraste,nema potrebe da se digne skroz.Ja sam pre ostavljala da se testo digne do kraja vangle,al mi mekike budu skroz iste i ovako i onako.
Pobrasnjavite dobro radnu povrsinu,naraslo testo blago premesite sa malo brasna.Istresite na sto,malo oblikujte testo u loptu i oklagijom razvaljajte.Ne previse tanko,i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u testu ne slepe i ne izadje vazduh.
E sad je bitno ostaviti da odstoji oko 20-25 minuta(zavisi koliko je toplo u prostoriji)Mekike fino narastu,supljikavost se poveca.Zagrejte ulje,vrhove prstiju svaki put umocite u brasno da vam se mekike ne zalepe.Bitno je jos da ih uzimate veoma blago,ne pritiskajuci jer ce se spljostiti i nestace pola rupica iz njih.Spustajte u vrelo ulje,gornje strana ide prvo dole.Kada dobro porumeni,okrenete drugu stranu da porumeni.Vadite na salvet da se ocede.
Eto tako ja pravim mekikice.Posluzim uz jogurt,kajmak,kecap,dzem,med ili napravim neki sos(ne kuva se).Beli luk iseckam u pavlaku,malo majoneza...ide bas fino uz mekike.Prijatno i uzivajte! :)


 PITA SA KROMPIROM IZ BAKINE KNJIGE RECEPATA

Ivanin proveren recept
Meni je ovo jedan od boljih recepata za pitu sa krompirom.Mozete je praviti i sa mesom.Ovako je spremala moja baka,posle i mama a sad i ja. :)

POTREBNO:
-500gr tankih kora za pitu
-4 veca krompira
-1 veca glavica crnog luka
-1dcl ulja(moze i malo vise,zavisi koliko volite da vam je pita masna.Imajte na umu da krompir upija ulje,pa da vam se ne desi da je pita suva.)
-2 case jogurta (ako je gust malo dodajte vode oko pola case)
-5 jaja
-2 kasike vegete
-2 case vode(za dinstanje krompira)
-so samo ako treba da se posoli jos
-malo bibera(stavljate ga po ukusu,on igra veliku ulogu u ukusu pite,ja ga stavljam sasvim malo,jer mi se deca bune,ne vole ga)
PRIPREMA:
Krompir iseckajte na sitne kockice,ne rendajte jer se tada dobije drugaciji ukus.Neverovatno al je istina.Luk isto iseckajte sitno i isprzite na 1dcl ulja.Dodajte seckani krompir,nalite dve case vode i krcajte uz stalno mesanje oko 20 minuta.Krompir ne sme da vam se raspadne.Zacinite sa vegetom i biberom.
Ostaviti da se ohladi.Kada se ohladilo,umutiti penasto jaja skoro kao  za kolac kad mutite,dodati jogurt i malo vode(zbog gustine jogurta).Izmesati sa ohladjenim krompirom.
Premazati tepsiju,staviti prvu koru,premazati tanko uljem,staviti drugu koru i na nju fil od krompira.Zahvatati kasikom i krompir i tecnost podjednako.Ide po 4 kasike fila za svaki premaz.Tako radite sve dok ne potrosite kore.Ako vam je ostalo tecnosti od fila,slobodno premazite preko pite.ako nije onda premazite sa malo ulja.
Ostavite 15 minuta da pita odstoji i peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni

Нема коментара:

Постави коментар