понедељак, 09. јун 2014.

Punč deserti....

      Punč kocke s voćem


Sastojci

  • 1. biskvit

  •  3 jaja
  •  3 žlice šećera
  •  3 žlice brašna
  •  pola žličice praška za pecivo
  • 2. biskvit

  •  3 jaja
  •  2 Dolcela pudinga od jagoda
  •  3 žlice šećera
  •  pola žličice praška za pecivo
  • 3. biskvit

  •  3 jaja
  •  3 žlice šećera
  •  3 žlice brašna
  •  1 žlica kakaa
  •  1/2 vrećice praška za pecivo
  • 4. biskvit

  •  4 jaja
  •  4 žlice šećera
  •  4 žlice brašna
  •  pola žličice praška za pecivo
  • Rum punč

  •  2 dcl jakog crnog čaja ili čaja od šipka
  •  1/2 limuna sok
  •  1 dcl ruma
  •  2 žlice šećera
  • Preljev

  •  2 dcl rum punča
  •  1 dcl soka od naranče
  •  10 dag šećera otopljenog u malo vode
  • Krema od pudinga

  •  1 Dolcela puding okus rum punč
  •  6 dag maslaca
  •  2 žlice šećera
  •  2,5 dcl mlijeka
  • Glazura

  •  2 svijetla prelijeva za kolač
  •  6 žlica šećera
  •  1/2 l vode
  •  malo jagoda, krušaka, naranče za ukras


  •         

       Punč šnite


    Punč šnite

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Za punč u 1, 5 dl prokuhane vruće vode namočite 1 vrećicu indijskog čaja. Posebno kuhajte vanili šećer i šećer sa 2 dl vode, te u kipuće dodajte sok i ribanu koricu limuna i naranče, rum i čaj. Sve zajedno još malo prokuhajte i stavite hladiti.
    2. 2
      Za prvi biskvit miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti, dodajte koricu i sok limuna, a zatim prosijano brašno. Na kraju lagano kuhačom umiješajte tvrdo tučeni snijeg od bjelanjaka.
    3. 3
      U protvan veličine cca 19×28 cm stavite masni papir za pečenje, izlijte smjesu za biskvit i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.
    4. 4
      Pečeni biskvit malo ohladite i prerežite po sredini na tri dijela. Sredinu biskvita stavite na stranu, a preostala dva biskvita premažite debljim slojem marmelade od marelica ili bilo kojom drugom kiselkastom marmeladom. (Ako je marmelada tvrda razmekšajte je sa 1 žlicom vruće vode.)
    5. 5
      Priprema drugog biskvita potpuno je jednaka prvom biskvitu. Pripremljenu smjesu podijelite na dva dijela pa u jedan dio dodajte kakao, a u drugi dio aromu jagode. Pecite dio po dio u istoj veličini protvana kao i prvi biskvit.
    6. 6
      Iz tri ohlađena biskvita (žuti, crni i rozi) izrezujte modlicom za kekse krugove (iz svakog biskvita jednak broj krugova), ali pri tom pazite da vam razmak između krugova bude deblji jer će inače biskvit pucati.
    7. Slaganje punč šnita:
    8. 1
      Punč šnite slažete u protvan u kojem ste pekli biskvit, a na dno stavite masni papir za pečenje (nikako ne stavljati aluminijsku foliju).
    9. 2
      Prvo složite žuti biskvit premazan marmeladom, tako da je marmelada okrenuta prema gore. Mjestimično ga prelijte umak čokoladom (na laganoj vatri otopiti maslac i čokoladu, te miješati dok ne dobijete glatku masu).
    10. 3 Slaganje krugova
      Zatim pažljivo stavite ostatke rozog biskvita iz kojeg ste izvadili krugove (pazite da ne pukne). Udubljenja gdje su bili krugovi punite naizmjenično crnim i žutim krugovima, te mjestimično prelijte čokoladnim umakom
    11. 4
      Dalje idu ostaci žutog biskvita koji punite rozim i crnim krugovima, te također prelijete umak čokoladom.
    12. 5
      Sada složite ostatke crnog biskvita i punite žutim i rozim krugovima, te prelijete ostatkom čokoladnog umaka.
    13. 6
      Na vrh stavite žuti biskvit premazan marmeladom, ali tako da premazani sloj okrenete prema dolje (na čokoladni umak).
    14. 7
      Sve lagano pritisnite i ravnomjerno prelijte ohlađenim punčem.
    15. 8
      Odozgo prekrijte plastičnom folijom, stavite dasku ili nešto drugo i opteretite (vrlo je bitno da biskvit bude opterećen cijelom površinom i bilo bi dobro da daska bude malo manja od protvana, a ako nemate ništa slično pri ruci pomoći će vam pakiranja mlijeka u tetrapaku).
    16. 9
      Ostavite na hladnom do drugog dana da se sve dobro stisne.
    17. 10
      Drugi dan okrenite protvan na tacnu za posluživanje, odstranite masni papir i prelijte šećernom glazurom. Po želji možete ukrasiti i otopljenom čokoladom.
    18. 11
      Za šećernu glazuru prosijte šećer u prahu i dodajte mu bjelanjak (netučeni) i malo soka limuna te dobro mješajte, zatim dodajte aromu jagode za boju i prelijte po kolaču.                             
                

        PUNČ KOCKE

    recept moje bake…

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Žutanjke pjenasto izraditi sa šećerom i margarinom.
    2. 2
      Postupno dodavati brašno pomješano sa praškom za pecivo,
    3. 3
      orahe i kakao.Na kraju umješajte čvrsti snijeg od bjelanjka.
    4. 4
      Pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
    5. 5
      U međuvremenu skuhate punč od navedenih sastojaka.
    6. 6
      Hladan punč prelijte preko toplog kolača.
    7. 7
      Kada se ohladi na kolač stavite čokoladnu glazuru.
    8. 8
      Režite na kocke i poslužite

    9.   

         Pijani Isidor

      Pijani Isidor

      Sastojci

      Priprema

      1. 1
        umutiti sve sastojke pripremljene za biskvit i peći, pečen i ohlađen biskvit premazati pekmezom od kajsije…
      2. 2
        prvi fil~otopiti šećer u mleku i sa tim popariti orahe i dodati rum, ovu smesu naneti preko pekmeza…
      3. 3
        drugi fil~ jaja i šećer umutiti, kuvati na pari pa dodati čokoladu, kada se ohladi umešati u to margarin pa premazati preko prvog fila…
      4. 4
        odozgo posuti mlevenim orasima
                      

         Rum kasato

     podseća na kupovne rum pločice…

    Rum kasato

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Skuvati šećer i vodu.
    2. 2
      Maknuti s vatre, pa dodati margarin i mešati da se istopi.
    3. 3
      Dodati keks i rum po želji.
    4. 4
      Sipati u nauljen pleh, pa sipati masu.
    5. 5
      Kad se stegne, preliti čokoladom.  
                   

       ČOKOLADNE RUM ŠTANGLE


    Čokoladni rum kolač

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Penasto umutiti margarin i šećer, dodati 150gr topljene čokolade, 120gr brašna, prašak za pecivo i sneg od 9 belanaca.Sneg od belanaca dodavati kašiku po kašiku muteći. Smesu staviti u pleh veličine 25×35 i peći na 180 stepeni vremenski zavisi od šporeta.
    2. 2
      FIL: 9 žumanaca, 2 jaja i 150gr šećera umutiti i kuvati napari, dodati na kraju 100gr čokolade da se istopi i 2 kašike ruma. Kad se ohladi dodati 130gr umućena margarina. Pečenu i ohladjenu koru poprskamo ovlaš sa rumom pa stavimo fil. Po filu pospemo seckane orahe i rendanu čokoladu.      

       Bunar torta

    ...utopiti se u ovom bunaru je pravi užitak ;)

    Bunar torta

    Sastojci

    Priprema

    1. Za biskvit
    2. 1
      Odvojite žumanjke i bjelanjke
    3. 2
      Izmiksajte žumanjke i šećer, te lagano dodavate brašno i prašak za pecivo
    4. 3
      Od bjelanjaka napravite čvrst snijeg te ga lagano pjenjačom umiješajte u smjesu od žumanjaka
    5. 4
      Smjesu izlijte u kaup za tortu i pecite na srednjoj vatri (180) oko pola sata
    6. 5 izdubljeni iskvit
      Kad je biskvit pečen, dobro ga ohladite i izgubite sredinu
    7. 6
      Komade izgubljenog biskvita još usitnite i sačuvajte za kremu
    8. Za kremu
    9. 1
      Razmekšali margarin izmiksajte s malo šećera, a zatim dodavajte po jedan žumanjak naizmjenično s ostatkom šećera
    10. 2
      Kad je smjesa postala homogena, dodajte i rastopljenu čokoladu i dobro izmiksajte
    11. 3
      Dodajte nasjeckane bademe, lješnajke, orahe, grožđice, i na kraju umutite i mrvice biskvita i rum
    12. 4 Napunjeni biskvit
      Dobivenom smjesom napunite biskvit i ostavite na hladnom mjestu da se sve malo stisne
    13. 5 još jednom =)
      Na kraju tortu obložite šlagom il slatkim vrhnjem
    14. 6 presjek
      Ovako bi to izledalo u presjeku
      a ovako u rinfuzi
                    

       Rum torta

    Rum torta

    Priprema Rum torta

    1. 1 Dzem od naranci by Coolinarika
      U originalnom receptu moje bake pise umutiti sva jaja i ostalo pa peci korice, ali ja sam mutila za svaku koru posebno po 5 jaja, 5 kasika secera i 5 kasika brasna. Tako napravite dve korice (moze u okruglom ili cetvrtastom plehu), a za trecu isto umutite pa smesu podelite na tri dela, jedan ostaje zut, u drugi deo kapnite malo crvene boje i dobro promesajte i u treci deo stavite kasicicu kakao. U pleh sipajte sva tri dela jedan pored drugog pa ispecite tako sarenu koricu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok porumene.
      Kada se ohladi, sarenu koru sitno iskidajte i pospite kasicicom ruma. U dublju serpu stavite 2 kasike secera i 2 kasike vode, zagrejte da se secer otopi, nastruzite limun i nacedite sok. Zatim dodajte 5 kasika dzema koji volite, dobro izmesajte. Ja sam koristila od pomorandze koji sam pre neki dan pravila U taj fil dodajte mrvice od sarene kore, i sve dobro izmesajte.
      Na tacnu stavite prvu zutu koricu, premazite je dzemom, pa sipajte fil, i ravnomerno ga rasporedite po kori. Preko stavite drugu zutu koricu i dobro pritisnite. Mozete necim teskim pritisnuti na nekoliko sati da se kore bolje spoje sa filom.
      Napravite led od 100 gr prah secera, malo vode, nekoliko kapi limuna (da ne bi pucao, moze i kap sirceta), i nekoliko kapi crvene boje. Nemojte dodati puno vode, vec pomalo, da dobijete gustu smesu, a zatim premazite tortu odozgo.                               
                   

      Punc bomba


    Punc  bomba

    Sastojci

    • biskvit

    •  4 jaja
    •  65 gr secera
    •  35gr skrobnog brasna
    •  30 gr brasna
    •   vanilin secer
    •   malo soli
    •  1 kasika kakaoa
    • fil

    •  50 gr grozdjica
    •  1/4 svjezeg ananasa
    •  1 kivi
    •  50 gr mljevenih ljesnjaka
    •  70 gr grubo nasjeckane cokolade
    •  2 kasike marmelade od narandje
    •  1/8 l soka od narandje
    •  2 kasike brusnica
    •   marmelada od marelica za premazivanje
    •   glazura od cokolade

    Priprema

    1. 1
      Navedene sastojke za biskvit umutiti pa u jednu polovinu smjese staviti kakao da dobijemo svjetli i tamni biskvit. Peci u Plehu 40×60 svijetli ,a tako i tamni na temp. od 180°C 8 do 10 min.
    2. 2
      Na ohladjeni svjetli biskvit prevrnuti zdjelu promjera 24cm (oblika polulopte) i iskruziti biskvit koji ce sluziti kao dno punc kolaca.
    3. 3
      Ostatak svjetlog biskvita kao i citav tamni istrgati na komadice staviti u neku posudu. Ananas i kivi oguliti, isjeci na kockice i dodati isto u posudu kao i sve ostale sastojke fila. Dobro izmjesati da se sve sjedini.
    4. 4
      Zdjelu sa kojom smo iskruzili biskvit obloziti prozirnom folijom ,izruciti smjesu u nju i dobro pritisnuti. Poklopiti iskruzenim biskvitom i ostaviti u frizider par sati.
    5. 5
      Kada izvadimo iz frizidera premazati zagrijanom marmeladom od marelica pa kada se stegne preliti cokoladnom glazurom.                             
      

Нема коментара:

Постави коментар