субота, 14. јун 2014.

Parfe

        Parfe slastice

Parfe je općenito govoreći zamrznuta krema temeljena na tučenom vrhnju i zaslađenim jajima.

Parfe je općenito govoreći zamrznuta krema temeljena na tučenom vrhnju i zaslađenim jajima. Smrznut desert kod nas je često osnova brojnih slastica, torti i kolača, ali se i jede i samostalno. U tom slučaju se dobro nadopunjuje sa šlagom, kremom od jogurta, sladoledom i voćem. 

Može se aromatizirati likerima, vanilijom, kavom ili čokoladom. Sama riječ parfe (parfait) je francuskog podrijetla, a odnosi se na savršenost. Upravo tako misle i brojni ljubitelja laganih i slasnih parfe krema – da su savršene.
Smatra se da parfe potječe s kraja 19. stoljeća, a iz tog perioda se sačuvao recept kavenog parfea.
Dok je za Europljane parfe zamrznuta mliječna krema, osnova za brojne slastice, Amerikanci su parfeu dali raskošniji značaj. Smrznut desert se u Americi najčešće servira samostalno u slojevima, tako da se izmjenjuju mliječne ili jogurtove kreme sa slojevima sladoleda, čokoladne kreme, mješavine žitarica, čokolade, usitnjenih orašastih plodova ili voća.
Kao da to samo po sebi nije dovoljno, na vrhu parfea se nalazi tučeno vrhnje i povrh toga kandirana trešnja ili druga dekoracija.
Sama riječ parfe (parfait) je francuskog podrijetla, a odnosi se na savršenost.
Parfe je blizak rođak još jedne omiljene slastice, sladoleda, a osnovna razlika među sladoledom i parfeom je što sladoled tijekom zamrzavanja miješamo, a parfe ne. U prilog parfeu ide visok sadržaj žumanjaka, zbog čega je smrzavanje moguće i bez miješanja, a da pri tom ne nastaju kristalići.
Klasičari najviše vole one od čokolade, vanilije s voćnim umakom ili možda onaj od kestena. Kavoljupci naravno preferiraju parfe od kave. Odmah za njime je parfe s bananom, a za ljubitelje voća zanimljiv je i onaj s okusom jagode, limuna, bobičastog voća, naranče ili možda marelice i bresaka.
Slijede mljeveni ili usitnjeni u komadiće orasi, lješnjaci, bademi, nesoljene pistacije i kokos, pinjole ili možda mak. Iz ovoga je jasno, parfe trpi sve i prilagođava se svačijem ukusu.

Tips and tricks

  • Prilikom pripreme parfe slastica morate uvažiti činjenicu da voće smrzavanjem gubi na okusu. Tako da parfe, po želji, dodatno aromatizirajte.
  • Za intenzivniji okus parfe kremi možete dodati liker.
  • Imajte na umu da čvrstoća tučenog vrhnja ponajprije ovisi o sadržaju masnoće u vrhnju. Više masnoće, čvršća krema.
  • Parfe krema će biti čvršća držimo li vrhnje za tučenje u hladnjaku, sve do pripreme.
  • Parfe možemo zamrznuti i u tome primjerenom kalupu kojeg prethodno obložimo prozirnom folijom.
  • Ohlađeni parfe će se lakše izvaditi iz kalupa ako se model na trenutak prelije vrućom vodom ili namoči kuhinjska krpu u vruću vodu i njome obavije donji dio kalupa na minutu-dvije.
    Za intenzivniji okus parfe kremi možete dodati liker.
  • Parfe se može poslužiti i tako što se nakon vađenja iz kalupa nareže i ukrasi, te priloži tučeno vrhnje. Parfe se može vaditi i žlicom, tj. možemo ih njega oblikovati žličnjake.
  • Pri pripremi parfea je dozvoljena i poželjna improvizacija. Primjerice, jagoda se dobro slaže s dekorativnim listićima mente, ali i s cimetom, portom, vanilijom, zvjezdanim anisom i drugim namirnicama. Kaveni parfe će se dobro nadopuniti s rumom, a nećete pogriješiti pospete li tanko na vrhu sitno mljevenom kavom. Zamijenite li lješnjake u parfeu s bademima, a lješnjakov liker s bademovim, dobiti ćete finu inačicu omiljenog deserta. Za posebnu aromu lagano popecite bademe na tavi bez ulja. Jedan i drugi liker je moguće nadomjestiti francuskim konjakom.
  • Banane i drugo svijetlo voće koje pri stajanju tamni, pokapajte limunom, kako bi zadržalo boju.
  • Ukoliko za pripremu parfea koristite vaniliju, preostalu mahunu nemojte baciti, već je utisnite u šećer u prahu i na taj način aromatizirajte.
Vjerujem da ćemo vas ovim člankom potaknuti na igranje parfe kremama, korištenju na kreativniji način i u smjelijim okusnim kombinacijama. Jer, kako i samo ime govori, bez straha, parfait je sam po sebi savršen.


Нема коментара:

Постави коментар