понедељак, 9. јун 2014.

Kilimandžaro...Stracatela...

   Kilimandžaro


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Priprema kore:
  2. 2
    Umutiti dobro mikserom posebno žumanca, posebno belanca, sa po jednakom količinom šećera (po 90 gr) pa ručno lagano mešajući sjediniti. U tu smesu postepeno dodavati, ručno mešajući, prethodno pomešano brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo. Zatim dodati i razmekšali margarin.
  3. 3
    Peći oko 40 minuta na srednjoj temperaturi (kod mene 180 C) u velikom kalupu za torte (najmanje 26 cm) koji ste obložili masnim papirom.
  4. 4
    Ohlađenu koru prerezati vodoravno pa gornji deo kore izrezati na 16 jednakih kriški.
  5. 5
    Priprema fila:
  6. 6
    Potopiti listove želatine u hladnu vodu.
  7. 7
    U multipraktiku malo usitniti mandarine ili narezati na kockice.
  8. 8
    Umutiti slatku pavlaku sa 50 gr šećera u prahu.
  9. 9
    Želatinu dobro rukom ocediti i otopiti mešajući u 1 dl vruće vode (ne ključale) pa dodati u umućenu slatku pavlaku i dobro promešati. U to još dodati 2/3 količine usitnjenih mandarina. Celu smesu izručiti u posudu kupolastog oblika (gornjeg promera nešto manjeg od promera kalupa za tortu u kome ste pekli koru) obloženu prozirnom folijom i staviti u frižider da se ohladi i stegne.
  10. 10
    Ohlađeno izvrnuti na celu okruglu koru, skinuti foliju i lagano utisnuti 16 kriški kore koje ste prethodno poprskali sokom mandarina iz konzervi.
  11. 11
    U otvor na vrhu staviti preostalih 1/3 mandarina i posuti ostatkom šećera u prahu
  12. .

      Stracciatella torta


    Stracciatella torta

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      JEDAN DAN PRIJE:
    2. 2
      Puding skuhati sa 4 kašike šećera. Želatine potopiti u hladnoj vodi oko 5 minuta. Izvaditi iz vode , procijediti kroz prste i odmah ga staviti u vrući puding i tako dugo miješati da se želatin sav istopi u pudingu.Prekriti sa folijom i ostaviti da se ohladi.
    3. 3 postupak rada-stracciatella torta
      Šlag čvrsto umutiti sa 4 kašike šećera i vanilijom.Quark (sir) mutiti sa mixerom i dodati ohlađeni puding sa želatinom. Postepeno i polako miješati šlagpjenu i na kraju raspel čokoladu (čokolada za posipanje) dodati. Sve staviti u jednu posudu koju ste položili sa prozirnom kućnom folijom slika.
    4. 4
      Preko noći ostaviti u frižideru da se masa stvrdne.
    5. 5
      ZA TIJESTO
    6. 6
      Jaja sa šećerom, vanilijom čvrsto , pjenasto umutiti.Brašno , gustin , prašak za pecivo i kakao polagano umutiti u masu. Staviti u kalup od 26 cm i peći oko 20-25 minuta na 180°C.
    7. 7 postupak rada-stracciatella torta
      Ohlađeno tijesto jednom prerezati i donji dio od tijesta izrezati na 12 dijelova i ukrasiti sa bijelom rastopljenom čokoladom slika
    8. 8 postupak rada-stracciatella torta
      Na drugi dio tijesta prevrnuti posudu sa filom slika
    9. 9 postupak rada-stracciatella torta
      250 ml. šlaga sa šećerom i šlagfix čvrsto umutiti i dio tijesta gdje se fila ne nalazi popuniti sa šlagom i on djeluje isto kao ljepilo da izrezani dijelovi ostanu na fili slika
    10. 10 postupak rada-stracciatella torta
      Izrezane i dekorisane dijelove početi stavljati na filu. Sa restom od šlaga za dekorisanje ispuniti prazne dijelove od čokolade slika
    11. 11 Stracciatella torta
      Dekorisati po želji primjer1
    12. 12 Stracciatella torta
    13. 13 Sracciatella torta
      komadić veoma kaloričan  

    14.   

         Stracatela

      Stracatela

      Sastojci

      Priprema

      1. Korica:

        Od navedenih sastojaka ispeci koricu, pa preliti cokoladnim mlekom ili nes kafom;

      2. 2

        Fil 1.

         1/2 l slatke pavlake i 250g cokolade zagrevati do kljucanja (ali da ne prokljuca), pa dobro ohladiti i umutiti do zeljene cvrstine;
      3. 3

        Fil 2.

        1/2 l slatke pavlake cvrsto umutiti, pa podeliti na dva dela;
        u prvi deo dodati krupno narendanu Cipiripi tablu i malo pecenih mlevenih lesnika, a drugi deo ostaje beo;
      4. 4
        Filovati :

        korica - cokoladni fil - Cipiripi fil (kornet fil) - slatka pavlaka;
      5. Kolačić-oblačić...    Stracciatella

        Sastojci

        Priprema

        1. 1
          Za koru izmutiti bjelanjke sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo te peći u podmazanom plehu 30 min na 200 stupnjeva.
        2. 2
          Kad je kora pečena preliti je s 1dcl vrelog mlijeka i pustiti da se hladi
        3. 3
          Za fil namočiti 2 želatine u malo hladne vode
        4. 4
          1/2 l mlijeka zakuhati, a žumanjke i šećer pjenasto izmutiti te preliti s vrelim miljekom i ne dopustiti da zakuha nego malo držati na vatri da se jaja skuhaju
        5. 5
          S tim vrelim preliti želatinu i pustiti da se ohladi (da bude mlako)
        6. 6
          Izmutiti 1/2l vrhnja u šlag, te dodati u šlag smjesu od želatine, jaja i mlijeka, dodati krupno ribanu čokoladu
        7. 7
          Preliti koru tom smjesom te kolač staviti u frižider na par sati da se stisne.   

Нема коментара:

Постави коментар