уторак, 10. јун 2014.

kad ja kuvam...sitni kolaci.


 Pančevački kolač

150 gr mljevenih oraha
150 gr margarina
100 gr šećera
100 gr brašna
4 bjelanceta
4 žumanceta
1 jaje
4 kašike šećera
4 kašike brašna
rendana kora od limuna
200 gr mljevenih oraha
100 gr putera ili margarina
100 gr šećera
malo ruma
malo mlijeka(oko 1/2 dl)
2-3 kesice vanile
malo mljevenih oraha za posipanje


Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati im omekšali margarin, orahe i brašno. Pleh premazati margarinom i posuti brašnom pa smjesu za kolač sipati u pleh.
Žumanca i jaje umutiti sa šećerom pa im dodati limunovu korici i brašno. Ovo tijesto sipati preko prvog tijesta pa peći kolač na 200 C da fino porumeni.
Za fil istopiti šećer i vanilu sa malo mlijeka pa popariti orahe. U hladan fil dodati umućen puter i rum i preliti ga preko hladnog tijesta. Posuti mljevenim orasima pa rezati na šanglice ili kocke.






Sedmo nebo

5 bjelanaca
200 gr kokosovog brašna
150 gr šećera
1 list oblande
5 bjelanaca
200 gr mljevenih oraha
150 gr šećera
1 list oblande
10 žumanaca
10 kašika šećera
5 kesice vanile
250 gr putera
mljeveni orasi za posipanje


Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati kokos pa masu premazati preko jednog lista oblande i peći na 200C.
Za koru od oraha umutiti bjelanca sa šećerom i dodati orahe pa premazati preko jednog lista oblande i peći.
Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom pa skuvati fil na pari. U hladan fil dodati umućen puter.
Na jednu koru preko tijesta premazati više od pola fila, složiti drugu koru(oblande treba da ostanu spolja a tijesto unutra) premazati ostatkom fila i posuti mljevenim orasima. Ostaviti u frižideru do sjutra.
Rezati na štangle ili kocke.





Kiflice sa kokosom

I na kraju i poslednji kolač sa mog tanjira sa slavskim kolačima kiflice sa kokosom. Ovaj recept sam dobila još prije jedno 25 godina od sestrine svekrve. Lako se prave , ne zahtijevaju  puno materijala a mogu dugo da stoji i što duže stoje sve su bolje. Ja ih obično pravim da dopunim tanjir sa kolačima kad nemam volje da pravim nešto komplikovano a eto da se nađe još koja vrsta na tanjiru.




Potrebno je

250 gr margarina
2 jajeta
200 gr kokosa
2 dl šećera
1 prašak za pecivo
oko 400 gr brašna


Sve sastojke pomiješati da se dobije fino tijesto pa odvajati komadiće tijesta i odlikovati ih u kiflice. Slagati na papir za pečenje i peći na 200 C ali paziti da ostanu bijele. Vruće uvaljati u šećer u prahu.


Evo ih na tanjiru sa ostalim sitnim kolačima koje sam pravila za slavu. Na slici su sedmo nebo, djedovi brkovi, pančevački kolač i kokos kiflice.

Djedovi brkovi


Evo i jednog od kolača koje sam pravila za slavu. Ovo nisu klasični djedovi brkovi. U klasičnom receptu u tijesto ide kvasac a pošto ja kad pravim sitne kolače hoću da mi traju nekoliko dana onda mi takvo tijesto nije bilo baš pogodno tako da sam iskombinovala tijesto za lenju pitu i fil i način pripreme za djedove brkove i dobila fini suvi kolač koji može da stoji i do 10 dana a što duže stoji to je ukusniji.

Potrebno je

500 gr brašna
kesica praška za pecivo
4 žumanceta
250 gr margarina
1 dl ruma
2 dl prah šećera
2 kašike kisele pavlake
4 bjelanceta
150 gr šećera
200 mljevenih oraha
džem za premazivanje(od jagode ili kajsije)
malo oraha za posipanje
100 gr čokolade
3 kašike ulja


Od omekšalog margarina, jaja, pavlake, šećera u prahu, praška za pecivo i brašna umijesiti tijesto. Po želji može se dodati i malo rendane limunove korice. Tijesto podijeliti na 4 dijela pa svaki dio razviti na razrezanoj kesi za zamrzavanje hrane, premazati džemom, posuti orasima i savijati sa obije strane. Prebaciti u pleh na papir za pečenje.
Za fil umutiti bjelanca sa šećerom pa im dodati mljevene orahe. Masu sipati u kesu odrezati jedan kraj pa nanositi na svaku štrudlicu u prostor izmađu dva zarolana dijela.
Peći na 200 C da fino porumeni.


Orasnice

Evo i mog prvog posta. Ovo je jedan veoma jednostavan starinski kolac. Kada sam tek pocinjala da kuvam cinilo mi se da je vjerovatno potrebno strasno umijece da se naprave orasnice ali kada sam se usudila da konacno i probam neki recept zakljucila sam da je to vjerovatno jedan od najjednostavnijih kolaca a opet i veoma ukusan a i veoma dekorativan na nekom tanjiru sa sitnim kolacima. Ovaj recept je pored toga i sa minimalnom kolicinom secera

Sastojci

 

4 bjelanca
4 kasike secera
2 kasike prah secera
2-3 kesice vanile
300 gr mljevenih oraha
200 gr sjeckanih oraha




Bjelanca umutiti u cvrst snijeg, dodati secer, jos malo mutit pa im dodati mljevene orahe i promijesati kasikom.
Kasicicom vaditi po malo smjece i sipati na tanjir sa sjeckanim orasima, uvaljati u orahe sa svake strane pa prebaciti na pleh pokriven papirom za pecenje i oblikovati kao kiflicu. Peci 1 h na 150C

Нема коментара:

Постави коментар