понедељак, 23. јун 2014.

gaga

   Bubine štangle od oraha

Starinski kolač, moja majka ga je često spremala. Samo četiri sastojka, bez brašna i miksera, a baš, baš fin. 

Sastojci  

Priprema

  1. 1 Bubine štangle od oraha - priprema
    Pomešati u sudu mlevene orahe, suvo grožđe, šećer i cela jaja tako da se sve lepo sjedini.
  2. 2 Bubine štangle od oraha - priprema
    Pleh podmazati i posuti brašnom (ili samo obložiti peki papirom), sipati masu, rastanjiti je na debljinu 2 cm i peći na umerenoj vatri ( 190°C ) oko pola sata.
  3. 3 Bubine štangle od oraha - priprema
    Pečen kolač preliti glazurom, sačekati da se ohladi, pa seći na štangle.

Posluživanje

U receptu za ovaj kolač (koji je u Velikom narodnom kuvaru iz 1956. godine), pečeno testo se preliva glazurom* koja se dobije od 12 kocki šećera rastopljenih u 3 kašike vode, a koja se zamiriše vanilom... Jedna kocka šećera meri 5 grama.
Moja majka je stavljala odozgo čokoladnu glazuru, jer smo mi kao deca tako više voleli ;)
Glazuru od čokolade pravite na vaš omiljeni način, meni je najbolja ona od 100 gr čokolade i 3 kašike ulja.
Na naslovnoj slici je pola štangli preliveno čokoladnom, a pola glazurom od šećera (koja je u stvari gušći sirup) i zbog koje štangle dobiju lep sjaj      

   Jastuk torta

Torta koja je na proslavama mog detinjstva bila obavezna. 

Sastojci

Priprema

  1. 1 Jastuk torta - priprema
    Napraviti patišpanj na način koji više volite, a ima ih dva. Odvojiti žumanca od belanaca, pa ih dobro umutiti sa šećerom. Umutiti sneg od belanaca, pa ih lagano mešajući, naizmenično sa brašnom dodavati u umućena žumanca.
    Ili se mogu umutiti cela jaja sa šećerom u gustu masu, pa dodavati kašiku po kašiku brašna lagano
    mešajući. Smesu sipati u pravougaoni podmazani pleh. Peci dvadesetak minuta na temperaturi od 180°C. Kad testo porumeni, probajte da li je pečeno probadanjem tankom iglom ili čačkalicom, koja treba da bude suva kad je izvučete iz testa.
  2. 2 Jastuk torta - priprema
    Staviti mleko da se zagreje. U posebnom sudu umutiti žumanca sa šećerom, dodati vanil-šećer i brašno, sve još malo mutiti, pa dodati u toplo mleko. Na blagoj vatri stalno mešajući kuvati krem dok se ne zgusne, ali da ne provri. Kuvani krem skloniti sa vatre i ohladiti povremeno mešajući.
  3. 3 Jastuk torta - priprema
    Ohlađeno testo (patišpanj) seći na uzdužne trake širine 1 cm, pa filovati na sledeći nacin: trake položeno naređati jednu do druge, premazati kremom, staviti deo malina. Zatim popreko ređati novi red traka od testa, premazati kremom i poređati maline. Ovo ponavljati dok se ne potroše testo i krem.
  4. 4 Jastuk torta - priprema
    Tortu premazati šlagom umućenim po uputstvu sa kesice ili slatkom pavlakom umućenom sa prah šećerom. Umesto šlaga može se premazati šaumom od belanaca koji se sprema tako što se šecer nalije sa čašom vode i skuva gušće nego za slatko. Belanca umutiti u čvrst sneg, u njih u tankom mlazu dodati sirup od šećera, pa na pari mutiti dok se masa ne zgusne. Ohladiti i premazati tortu.

Posluživanje

Patišpanj je bolje napraviti dan ranije, pa ga sutradan seći i filovati. U nekim receptima koje sam nalazila, stavlja se džem od kajsija na krem. Ja stavljam maline, jer je tako radila moja majka. Takođe je tortu odozgo uvek premazivala šaumom od belanaca sa špinovanim šećerom, a meni je jednostavnije da umutim šlag iz kesice ili slatku pavlaku. Vi birajte šta više volite.

 Gocina Lincer torta


Sastojci 

  •  250 g mekanog putera
  •  250 gr mlevenih badema
  •  250 gr brašna
  •  250 gr šećera
  •  1 puna velika kašika kakaoa
  •  malo mlevenog cimeta
  •  malo mlevenog karanfilića
  •  1 vanil šećer
  •  1 jaje
  • i još

  •  čaša (200 ml) crvene kisele marmelade

Priprema

  1. 1 Gocina Lincer torta - priprema
    Od navedenih sastojaka (osim marmelade) umesiti testo i ostaviti 1 h na hladno mesto, najbolje u frižider.
  2. 2 Gocina Lincer torta - priprema
    Dobre ¾ testa staviti u okrugli pleh za tortu kome se odvaja dno (moj je prečnika 24cm), pa izdići ivice naviše.. Ivice po želji ukrasiti.
  3. 3 Gocina Lincer torta - priprema
    Preko testa rasporediti marmeladu (ja sam imala od višanja) i razvući je ravnomerno do uzdignutih ivica.

  4. 4 Gocina Lincer torta - priprema
    Od preostalog testa praviti  trakice, stavljati ih popreko na marmeladu tako da se dobije ukrasna ukrštena “ograda”. Umesto ograde može se napraviti modlom desetak zvezdica, pa njih posuti po marmeladi.
  5. 5 Gocina Lincer torta
    Staviti u rernu zagrejanu na 180°C i peći oko 60 minuta. Proveriti posle dvadesetak minuta da vatra nije prejaka  i da kolač ne pocrni previše. Kad je pečen, ohladiti na žici.

Posluživanje

Kolač ostaviti da stoji barem 4 dana, da otpusti i da se razvije njegov pravi ukus.

1 коментар:

  1. Gaga ima blog "Gaga u kujni", pa se ovi recepti mogu naći i tamo... http://gagasrce.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши