четвртак, 1. мај 2014.

torte...

 Čokoladna Torta


Sastojci:
  • 20 jaja
  • 500 gr butera
  • 500 gr šećera u prahu + 100 gr
  • 200 gr mlevenog keksa
  • 600 gr čokolade za kuvanje
  • 8 dl slatke pavlake

Priprema:
Umuiti penasto 500 gr butera sa 500 gr šećera u prahu. Dodati 10 žumanaca, 200 gr mlevenog keksa i 600 gr rastopljene čokolade. U sve to dodati prethodno umućen
šam od 10 belanaca i izmešati kašikom. Masu podeliti na dva dela. Od jednog dela ispeći 3 kore. Peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta svaku koru. A drugi deo mase ostaviti za filovanje.
Umutiti slatku pavlaku sa 100 gr šećera u prahu i ohlađene kore filovati sledećim redosledom:
Kora –>fil –> pavlaka...

 Grčka Torta

Sastojci:
Kore:
  • 15 belanaca
  • 300 gr šećera
  • 300 gr mlevenih oraha
Fil:
  •  ½ l. Mleka
  • 4 kašike gustina
  • 500gr. Šećera
  • 15 žumanaca
  • 500 gr butera
  • 300 gr. Mlevene Plazme
  • 100 gr. Seckanih oraha
  • 100 gr. Seckane bele čokolade

Način Pripreme:
Kore:
Umutiti 3 Kore od po 5 belanaca, 100 gr.šećera, 100 gr. mlevenih oraha i 2 kašike mlevenog plazma keksa. Kore peći oko 20 min. na 200 stepeni.
Fil:
U ½ l. Mleka zakuvati 4 kašike gustina i 150gr. šecera i skuvati cicvaru. (Odvojiti malo mleka da se razmuti gustin)

Skuvati na pari 15 žumanaca i 350 gr. šecera i ohladiti. Umutiti 2 butera i sjediniti sa žumancima i cicvaricom od gustina. U to dodati 300 gr. mlevene Plazme, 100 gr. seckanih oraha i 100 gr. seckane bele čokolade. Filovati kore.

 Torta Nutela

Sastojci:
Kora I:
  • 5 belanaca
  • 130 gr šećera
  • 2 kašike brasna
  • Pola kašičice praška za pecivo
  • 150 gr kokosa

Kora II:
  • 5 belanaca
  • 130 gr šećera
  • 2 kašike brasna
  • 2 kašike kakao praha
  • Pola kašičice praška za pecivo
  • 150 gr mlevenih oraha

Fil I:
  • 400 gr nutele

Fil II:
  • 10 žumanaca
  • 200 gr šećera
  • 80 gr gustina
  • 7 dl mleka
  • 5 kašika tečne vanile
  • 250 gr butera

Fil III:
  • 6 dl slatke pavlake
  • 300 gr nutele
  • 5 kašika šećera u prahu

Glazura:
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 150 gr slatke pavlake

Način Pripreme:
Kora I:
Umutiti u čvrst šam 5 belanaca sa 130 gr šećera. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kokos i lagano izmešati kašikom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.
Kora II:
Umutiti u čvrst šam 5 belanaca sa 130 gr šećera. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom, i mlevene orahe.Lagano izmešati kašikom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.
Fil II:
80 gr gustina razmutiti u malo mleka uzetih od 7 dl. Umutiti mikserom žumanca i sjediniti sa gustinom.
Ostatak mleka pomešati sa šećerom i tečnom vanilom i staviti da proključa. U proključalo dodajte umućena žumanca sa gustinom i kuvajte na laganoj vatri stalno mešajuci dok se ne zgusne.
Skinutiti sa vatre i ostaviti da se ohladi. U ohladjeno dodati penasto umućen buter.
Fil III:
Čvrsto umutiti slatku pavlaku sa prah šećerom. Dodati 300 gr nutele sobne temperature i lagano sjediniti sa pavlakom mešajuci kašikom.
Preko kore I premazati 200 gr nutele, preko nutele namazati fil II, staviti koru II i nju premazati sa 200 gr nutele i preko nutele staviti fil III.
Tortu staviti u frižider dok pravite glazuru od čokolade.
Glazura:
U vatrostalnu posudu stavite čokoladu i pavlaku. Kuvajte na pari dok se čokolada ne istopi i dok se ne dobije glatka masa.
Čokoladu preliti preko torte i ostaviti da se ohladi.

 Bounty Torta

Sastojci:
  • Kore:
  • 24 belanca
  • 24 kašike šećera
  • 600 gr kokosovog brašna
  • 4 kašike brašna
Fil:
  • 24 žumanca
  • 500 gr prah šećera
  • 500 gr butera
  • 300 gr čokolade za kuvanje
Način Pripreme:
Kore:
Umutiti 4 kore od po 6 belanaca, 6 kašika šećera,
150 gr kokosa i 1 kašike brašna. Kore peći 20 minuta na 200 stepeni.
Fil:
Umutiti 24 žumanca sa 500 gr prah šećera i skuvati na pari. Kada je skuvano dodati 300 gr čokolade za kuvanje. Kada se čokolada istopi skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Buter koji je omekšao umutiti penasto i sjediniti sa ohlađenim filom. Fil podeliti na 4 dela i filovati kore. Odozgo posuti kokosom.

 Puslica

Sastojci:

Kora:
  • 12 belanaca
  • 500 gr šećera
  • 1 kašika sirćeta
Fil:
  • 12 žumanaca
  • 9 kašika brašna
  • 250 gr maslaca
  • 1/2l mleka
  • 150 gr mlevenih oraha
  • 6 kašika gustina
  • 2 kesice vanilin šecera
  • Šlag
Način Pripreme:
Kora:
Umutiti 12 belanaca u čvrst šam i dodati 500 gr šećera i 1 kašiku sirćeta.
Sipati u podmazan pleh i staviti u zagrejanu rernu i peći na 200 stepeni prvih 15 minuta. Smanjiti temperaturu rerne na 150 stepeni i peći još jedno 30 minuta.
Fil:
Umutiti 12 žumanaca sa 9 kašika šećera i 6 kašika gustina. Skuvati 1/2l mleka i u to dodati umućena žumanca. Kuvati par minuta dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi i sjediniti sa umućenim maslacom. Fil podeliti u dva dela, u jedan deo dodati 150 gr mlevenih oraha.
Filovati koru prvo žutim delom fila pa preko njega staviti drugi deo fila sa orasima.

 Reform Torta

Sastojci:
Kore:
  • 24 belanca
  • 24 kašike šećera
  • 600 gr mlevenih oraha
Fil:
  • 24 žumanca
  • 500 gr prah šećera
  • 500 gr butera
  • 300 gr čokolade za kuvanje
Način Pripreme:
Kore:
Umutiti 4 kore od po 6 belanaca, 6 kašika šećera i 150 gr mlevenih oraha. Kore peći 20 minuta na 200 stepeni.
Fil:
Umutiti 24 žumanca sa 500 gr prah šećera i skuvati na pari. Kada je skuvano dodati 300 gr čokolade za kuvanje. Kada se čokolada istopi skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Buter koji je omekšao umutiti penasto i sjediniti sa ohlađenim filom.

 Esterhazi Torta

Sastojci:
Kore:
  • 12 belanaca
  • 300 gr pečenih mlevenih lešnika
  • 270 gr šećera
  • 6 kašika brašna
Fil:
  • 13 žumanaca (jedno žumance će vam preostati od mase za glazuru)
  • 250 gr šećera
  • 160 gr pečenih mlevenih lešnika
  • 400 gr maslaca
  • 1 kašika džema od kajsija
Ukrašavanje i Glazura:
  • 1 belance
  • 250 gr prah šećera
  • 2 kašike ulja
  • 3 kašičice limunovog soka
  • 30 gr čokolade
  • 3 kašike ulja
  • 80 gr izmrvljenih pečenih lešnika za lepljenje oko torte
Način Pripreme:
Kore:
Umutititi 6 kora od po 2 belanceta, 45 gr šećera, 1 kašike brašna i 50 gr pečenih mlevenih lešnika.
Peći  12 minuta na temperaturi od 180 stepeni.
Fil:
Umutiti dobro 13 žumanaca sa 250 gr šećera i skuvati na pari. Kada se ohladi dodati prethodno dobro penasto umućen maslac i mutiti dok se masa ne sjedini. Na kraju dodati 160 gr pečenih mlevenih lešnika.
Od fila odvojte 2 kašike za premazivanje oko torte. Ostatak podelite u 5 ravnomernih delova  i filujte kore. Nafilovati 5 kora a poslednju premažite džemom od kajsije, vrlo tanak sloj. (Ako džem ima grumuljica prokuvajte ga sa malo vode i propasirajte).
Premažite tortu sa 2 kašike fila sa svih strana i zalepite mrvljeni pečeni lešnik.
Glazura:
Umutiti 1 belance u čvrst šam, dodati 250 gr šećera u prahu, 2 kašike ulja i 3 kašičice limunovog soka.Mutiti mikserom dok se ne dobije dovoljno gusta masa koja je dovoljno gusta da može da se premazuje preko torte.
Sipajte glazuru preko poslednje kore koja je namazana džemom.
30 gr čokolade otopiti sa 1 kašikom ulja, kada je otopljena dodati još dve kašike ulja i dobro umutiti.
Sipati čokoladu u čvršću plastičnu kesu za zamrzivač i odseći vrh kese i našarati tortu tj napraviti linije pa zatim štapićem ili čačkalicom vući linije jednu ka gore drugu ka dole.




Нема коментара:

Постави коментар