недеља, 18. мај 2014.

slana torta...

                                 Piroš pita


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Praziluk iseckamo na krugove i malo ga zaprzimo sa pola od maslaca i malo dodajmo ulja.Stavimo malo  so i biber izmesamo i przimo dok praziluk ne omeksa.Sklonimo tavu sa strane i stavimo unutra komad sira i izmrvimo ga na sitne delove.Promesamo i stavimo u fil 1 jaje.Sve zajedno mesamo kasikom dok se fil ne sjedini.
  2. 2
    U jedan mali lonac stavimo mleko da se smlaci.Maknimo sa strane i dodajmo kvasac i mutimo sve zicom da se kvasac rastopi u mleko.
  3. 3
    U duboki sud stavimo brasno ,dodajmo preostali razmeksali maslac malo posolimo i dodajmo ispasirani krompir, 2 belanca i mleko sa kvascem.Sve zajedno dobro izmesamo i testo stavimo na pobrasnjen radni sto i dobro ga izmesimo da stane fino i glatko.Formiramo loptu i testo pokrijeno ostavimo da se udupla 30 min.
  4. 4
    Od testo formiramo dve lopte i prvi deo razvlacimo u koru  na pobrasnjen sto velicine tepsije br:32 u kojoj smo stavili pek papir.Malo krajeve testa savijemo kon unutrasnje strane i rasporedimo fil.
  5. 5
    Od druge kore sa oklagijom  na pobrasnjen sto razvlacimo koru i tockastim nozem secemo tanke trake.
  6. 6
    Trake rasporedimo dijagonalno vrz fil i premazemo sa izmucena dva zumanca.Zatim u sprotivan pravac opet dijagonalno stavimo preostale trake.i ove trake mazemo zumancem.Posipamo pitu bogato susamom i stavimo da se pece u zagrejanoj pecnici na 200 C oko 60 min.posle pola sata pokrijmo je odozgo sa folijom da nam ne izgori.

    Slana torta sa sunkom i kackavaljem

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Na otopljenom margarinu proprziti brasno, pa sipati po malo mleka i, stalno mesajuci, kuvati dok se ne zgusne.
  2. 2
    U ohladjenu smesu dodati jedno po jedno zumance i na kraju cvrst sam od belanaca.
  3. 3
    Sipati u veliki pleh od pecnice prekriven masnim papirom i peci na 200 C oko 30 minuta.
  4. 4
    Za nadev sitno iseckati sunku i krastvacice, kackavalj naribati i sve izmesati sa vrhnjem i majonezom.
  5. 5
    Ohladjenu koru preseci na dva dela, pa jednu koru premazati filom, odgore staviti drugu koru i malo pritisnuti.
  6. 6
    Odgore premazati jos sa 200 g krem sira (ili kiselog vrhnja, naribati kackavalj i ukrasti po zelji.
  7. 7
    Cuvati na hladnom pre sluzenja.
  8. Nadev za slanu tortu na slici je napravljen od 1, 5 mere, da bi bilo vise fila, a ako se pravi kao slani rolat, navedeni sastojci su sasvim dovoljni. Ovim filom se mogu puniti i slane korpice .

Нема коментара:

Постави коментар