уторак, 27. мај 2014.

od cipelice...

  Bajadera

Lijepa ,elegantna bajadera sa tradicionalno poznatim ukusom čokolade i lješnjaka ,neizbježna na tacni malih sitnih kolačića.

Sastojci

Priprema

  1. Tamna kora:
  2. 1
    Skuvati sirup od secera i vode, pa dodati maslac i cokoladu.
  3. 2 Postupak za bajadere
    Polako sipati u ljesnjake i keks. Ostaviti da se ohladi, pa podijeliti na 3 loptice. Slika
    Svijetla kora:
  4. 3
    Skuvati sirup od secera i vode ,pa dodati maslac .Malo ohladiti.
  5. 4
    Polako umijesati u kokos i keks.Ostaviti da se dobro ohladi i podijeliti na 3 loptice.
    Izmedju 2 plasticne folije stavljati svaku lopticu pa razvaljati na pravougaonik. Ja uvijek tako radim i nikad mi se ne zalijepe i lako se prenose. Redati naizmjenicno i na kraju preliti cokoladom. Rezati vrucim ostrim nozem na male bajadere.

  Kolač sa jabukama

Ovo je jedan od meni i mojima najdrazih kolača

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Jaja umutiti malo sa zicom, dodati secer, pa ulje i mlijeko i na kraju rendane neocijedjene jabuke.
  2. 2
    Griz, orahe, kakao i prasak za pecivo izmijesati zajedno i dodati u gornju masu.
    Sve lagano izmijesati. Masa izgleda zitka, nije mnogo gusta, ali tako treba. kad se ispece bice dobro. Pleh velicina odprilike 25×35 cm. Za vecu povecati duplo ili…
    Peci na 180 stepeni 40 -ak min.
    PRELIV:
  3. 3
    Dok se kolac pece, staviti da provrije mlijeko sa secerom, 150 grama cokolade bilo kakve, pola margarina ili maslaca( 125 gr).
  4. 4
    Kad se cokolada i maslac otopi , ne mora idealno, mozda ostanu kao male mrvice cokolade, ali nema veze, preliti pecen kolac ,prvo pola pa malo sacekati i onda ostalo. Ostaviti tako.
  5. Ja pravim uvece pa je tako sutradan idealno za jesti, sve arome se izmijesaju, kolac upije svu tekucinu a gore ostane samo cokolada kao glazura.

  Šamkrem šnite

 Jednostavan kolač-šampita na krempiti- i to je to…

Sastojci

Priprema

  1. Kore:
  2. 1
    Ispeci 2 kore. Umutiti 2 cijela jaja sa 4 kasike secera, 75 ml ulja (manja soljica), 75 ml mlijeka i u to umijesati lagano 6 punih kasika brasna sa malom kasicicom praska za pecivo .
  3. 2
    Peci u tepsiji velicine oko 38×30cm na 180 stepeni 20 -ak min ne vise. Peci na pergament papiru.
  4. Krempita:
  5. 1
    Prokuvati 1l mlijeka.
  6. 2
    Umutiti 6 zumanaca sa 6 kasika secera i 3 vanilin secera.
  7. 3
    Izmijesati 8 punih kasika gustina sa malo hladnog mlijeka. Spojiti sa smjesom zumanaca i lagano umijesati u mlijeko i nastaviti mijesati dok se ne zgusne. Kad se ohladi bice jos gusce. Dakle, ostaviti da se ohladi.
  8. 4
    Umutiti tuceno vrhnje ili slag i umijesati u kremu.
  9. 5
    Takvu kremu istresti na jednu ispecenu koricu.
  10. 6
    Ostaviti u frizider dok pravite sampitu.
  11. Šampita:
  12. 1
    500 gr. secera natopiti sa vrlo malo vode, ne da pliva. Staviti da vrije 3-4 min.
  13. 2
    Za to vrijeme mutiti 6 bjelanaca sa nekoliko kasika secera i sokom od pola limuna.
  14. 3
    Vreo sirup polako umijesati u bjelanca i mutiti jos bar 20 min da kad malo izvrnete posudu da ne moze saum izkliznuti.
  15. Staviti drugu koru preko krempite i istresti sampitu pa lijepo poravnati i ostaviti u frizider da malo odstoji. Ja sam odozgo naribala malo oblatne.  Umjesto gustina mogu se upotrijebiti 3 pudinga od vanilije.
  16.   Ljetna Torta

    Ljetna torta

    Sastojci

    • Kora

    •  3 jaja
    •  3 kasike secera
    •  3 punije kasike brasna
    • Krema:

    •  3 solje soka od breskve ili po zelji
    •  4 kasike secera (ukoliko sok nije dovoljno sladak)
    •  1 solja rize
    •  3 breskve
    •  250 ml slatkog tucenog vrhnja ili 1 kesica slaga
    • Glazura:

    •  2 solje soka od breskve
    •  10 gr. ili 1 kasika zelatina

    Priprema

    1. Kora:
      Umutiti posebno bjelanca sa malo secera ,posebno zumanca i na kraju lagano umijesati 3 malo vise pune kasike brasna. Ispeci 20 min. na 180. Peceno malo zaliti secernim sirupom.
    2. Nadjev:
    3. 1
      Staviti 3 solje soka od breskve da provri sa nekoliko kasika secera 4-5 , pa malo obariti ociscene na komade beskve i odmah vaditi.
    4. 2
      U sok koji vrije dodati 1 solju rize i kad ponovo provrije smanjiti na najmanju temperaturu i neka vrije 20 min. sa poklopcem (ne otvarati). Zatim ostaviti da se ohladi.
    5. 3
      Ohladjenu masu malo izmiksati pa dodati voce.
    6. 4
      Umutiti slag pa dodati ga u miksanu rizu i voce.
    7. 5 Ljetna torta
      Glazura: Slika
      Staviti 1/2 l soka od breskve da provrije. Razmutiti zelatin sa pola solje vode i dodati u sok i smanjiti vatru, pa poslije 2-3 min skloniti i ohladiti.
      Ja sam nasjeckala malo breskve na kockice i onda prelila sa sokom i zelatinom.
      Na koru krema, pa jos uvijek ohladjenu glazuru sa zelatinom. Staviti da se stegne u frizider.

    Posluživanje

    Za vocni sok mozete razmutiti malo gostog soka sa odgovarajucom kolicinom vode. Vazna je aroma a ako nije dovoljno sladak dodati malo secera.

  Oho kocke

Sastojci

Priprema

  1. U velikom plehu ispeci 2 kore od ove mase:
  2. 1
    Izmutiti bjelanca i secer i malo limuna u cvrst snijeg.
  3. 2
    Sjeckane orahe, mljevene orahe i brasno pomijesati zajedno pa sve lagano umijesati u umucena bjelanca.
  4. 3
    Peci na pergament papiru 30 min na 180 stepeni C.
  5. 4
    Pecene kore izrezati na po 2 dijela. Dobili smo 4 kore.
    Prvi fil
    Zumanca i secer mutiti na pari, dodati cokoladu u skuvan krem. Kad se ohladi umutiti maslac i spojiti sve zajedno.
    Drugi fil
    150 gr. secera uspinovati kao za karamel da pozuti, pa dodati 150 ml tucenog vrhnja i mjesati da se dobije fini karamel. Ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti jos 150 ml tucenog vrhnja i polako ga dodavati u ohladjen karamel krem.
    Mazati prvu koru sa pola prvog fila, pa drugu koru sa pola drugog karamel fila, zatim treca sa ostatkom prvog fila i na kraju odozgo namazati karamel filom. Ostaviti u frizider bar nekoliko sati da se sve arome lijepo spoje u jednu

   Nus-pita


Sastojci

Priprema

  1. Kore za npr. velicinu pleha 38×26 cm:
  2. 1
    Zamijesiti sve sastojke za tijesto, ako maslac nije dovoljno mekan da se izmijesa sa tijestom, mozete ga naribati na rende umacuci ga u brasno i onda sve lijepo izmijesiti dodavajuci malcice ledene vode(ne mnogo jer ce poslije pecenja tijesto izgledati kao da nije peceno).
  3. 2
    Ostaviti u frizider da se odmara bar 1h.
  4. 3 postupak za Nus-pitu
    Razvaljati 2 kore velicine pleha obavezno izmedju 2 plasticne folije da bise lakse prenijele u pleh. Ja jos podbacim ispod malo deblji plasticni list pa je jos jednostavnije.
    Slika
    Fil:
  5. 4
    Umutiti 10 bjelanaca sa pola kolicine secera i malcice soka od limuna u gust saum(meringue).
  6. 5
    Umutiti 10 zumanaca sa ostatkom secera dok ne podje da bijeli tj.bude gust krem.
  7. 6
    Izmijesati mljevene orahe sa ribanom cokoladom( ako nemate dovoljno cokolade moze i jedna kasika kakaoa).
  8. 7
    Zumanca polako umijesati u bjelanca kasikom i lagano umijesati orahe i cokoladu.Nikako ne mijesati brzo.
  9. 8
    Istresti na prvu koru pa pazljivo prekriti drugom korom.
    Peci na 180 stepeni 35-40 min. Zavisi od velicine pleha. Ako je pleh i kolicina manja dosta je 30 min.
    Fil ce vam se uciniti nedovoljno gust ,ali to tako treba kad se ispece bice super.
    Isjeci dok je jos topla i posuti secerom u prahu.

   Torta Labudovo jezero


Sastojci

Priprema

  1. Kore
  2. 1
    Na pergament papiru nacrtati 4 kruga velicine torte. Na veliki pleh obicno mogu da stanu 2 kruga.
  3. 2
    Umutiti bjelanca pjenasto, dodati limunovog soka i polako dodavati secer. Mutiti da se dobije cvrst snijeg.
  4. 3
    Bjelanca istresti u plasticnu kesu, odrezati vrh i popuniti nacrtane krugove.
  5. 4 Postupak
    Rasporediti u rerni sve 4 korice i susiti najmanje 4 sata na 80 stepeni a jos bolje i vise(5-6h) ako se sve stave odjednom.
    Redati i mazati
    Fil
  6. 5
    Umutiti 9 zumanaca sa 6 kasika secera i dodati u to mucenu jednu kasiku brasna sa malo mlijeka hladnog.
  7. 6
    Preostalo mlijeko skuvati pa sipati u umucena zumanca (tako uraditi da se ne bi napravile grudvice) pa ponovo sve vratiti na vatru da se skuva kao fina krema. Odmah u to dodati orahe i ostaviti da se ohladi.
  8. 7 Postupak
    Izmutiti maslac i pomijesati sa ostalom kremom. Ne treba dodavati vise secera jer su kore dovoljno slatke.
    slika za postupak
    Kore mazati: kora, fil sa orasima, slag; zatim opet kora, fil, slag i tako do kraja. Ukrasiti po zelji. Balerinu mozete nacrtati pomocu nekog sablona ili slicno a labudove pomocu sprica za ukrasavanje kolaca, prvo izvesti liniju kao zavrnuta dvojka i dodati krila.

Posluživanje

Najbolje je uvece isusiti kore pa sutradan ostalo. Kore ostaviti slobodno na vazduhu da se jos suse do sutradan.

Нема коментара:

Постави коментар