четвртак, 15. мај 2014.

Mamina jela...kremasto....

 Čokoladne - lešnik kocke


Raskošni kolač bogatog čokoladnog i lešnik ukusa, možete ga praviti i kao tortu i za najsvečanije prilike...












Sastojci

kora

6 jaja
7 kašika šećera
200 gr. pečenih mlevenih lešnika
3 kašike kakao
1 kašika brašna
2 ravne kašikice praška za pecivo

sirup

2 kašike šećera
18 kašika vode
1 kašika tečnog vanilin ekstrakta


Fil

250 gr. maslaca
200 gr. nutelle
200 gr. čokolade, ja sam stavila mlečnu
250 gr. mlevenih napolitanki od lešnika

za posipanje
50 gr. mlevenih napolitanki

Priprema


Penasto umutiti jaja i šećer, dodati i ostale satojke lagano mešajući. Istresti u tepsiju dimenzija 28x37 cm., obloženu papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta, zavisi od rerne.
Pečen kolač ostaviti da se ohladi pa preseći na pola.

Za sirup, samo prokuvati vodu, vanilu i šečer i ostaviti da se ohladi.

fil

Meslac sobne temperature umutiti mikserom sa nutellom, dodati istopljenu i prohlađenu čokoladu i meleveni keks, sve izmešati i odmah filovati.

Kore pre filovanja natopiti sa sirupom. Dve trećine fila staviti u sredinu a ostatkom premazati kolač pa ga posuti mlevenim napolitankama.

Kolač ostaviti malo u frižider, kasnije nije potrebno da stoji u frižideru.

 Bele šnite sa bademom











Sastojci

korice

60 gr. sitno mlevenog badema
2 kašike brašna
2 jaja
1 belance
50 gr. šećera

Od ovih sastojaka ispeći jednu veliku tanku koru i preseći je da se dobiju 4 trake

fil

5 dcl. mleka
25 gr. gustina
25 gr. brašna
7 kašika šećera
1 vanilin šećer
125 gr. maslaca ili margarina

i još za premazivanje kora

100 gr. bele čokolade
6 kašika slatke pavlake

Priprema


Penasto umutiti jaja i belance sa šećerom, dodati badem i brašno, izmešati i sipati u tepsiju dimenzija 28x37 cm. U tepsiju staviti papir za pečenje i njega malo namazati uljem i posuti brašnom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Ostaviti da se ohladi pra preseći zajedno sa papirom na 4 jednake duguljaste korice. Papir odvajati pre filovanja.

fil

U mleko zakuvati gustin i brašno koje smo izmešali sa šećerom, vanilin šećerom i malo mleka. Skuvati mešajući da se ne stvore grudvice i ostaviti da se ohladi.

Maslac umutiti mikserom, dodavati kašiku po kašiku fila, sve sjediniti muteći mikserom i ostaviti još najmanje pola sata u frižider pre filovanja.

Belu čokoladu i slatku pavlaku istopiti na pari i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Ako čokoladu topite u mikrotalasnoj pazite na temperaturu jer ako je prevelika čokolada će se zgrudvati i stvrdnuti.

Svaku koricu prvo premazati otopljenom čokoladom pa filovati. Kolač ostavite preko noći u frižider da se sve lepo stisne i da se sjedine ukusi.

Kolač nije veliki, ako je potrebno za neka veća slavlja udvostručite meru. 

  Voćne krem kocke

Jedan od lepših kolača koji spaja nekoliko ukusa. Lagan, sočan, kremast, jednostavna priprema filova. Bez margarina, želatina...








Sastojci

kora

6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
sok iz kompota za natapanje kora

čokoladni fil

3 dcl. slatke pavlake
1 kašika šećera u prahu
100 gr. čokolade za kuvanje

beli fil

200 gr. krem sira
3 dcl. slatke pavlake
5 kašika šećera u prahu
1 vanilin šećer
oko 300 gr. bresaka iz kompota

Priprema


Jaja i šećer penasto umutiti, dodati brašno i prašak za pecivo i lagano izmešati. U tepsiju staviti na dno papir za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
Ostaviti da se ohladi pa preseći na dva dela.

čokoladni fil

umutiti slatku pavlaku pa dodati prohlađenu istopljenu čokoladu. Sve zajedno izmiksati.

beli fil

Slatku pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom umutiti tek toliko da bude gustine jogurta. Dodati krem sir pa mutiti dok se ne dobije čvrst krem, još minut, dva.
Dodati breskva sečene na manje komadiće pa lagano izmešati.

Kore preliti sa po nekoliko kašika soka iz kompota, filovati prvo čokoladni pa onda voćni fil.
Ako želite gore možete staviti i šlag, ja nisam.
 

 Jeftini kolači - Kolač "9 x 9"

Jedan od onih starih, jeftnijih, odličnih kolača. Nije baš odnos sastojaka 9 x 9 ali pod tim imenom ga imam tridesetak godina, ne bih da menjam. :)









Sastojci

za 1 koru

1 jaje
9 kašika šećera
9 kašika mleka
9 kašika brašna
2 kašike mlevenih oraha
1 kašikica praška za pecivo

napraviti 3 ovakve kore

Fil

1 l. mleka
2 pudinga od čokolade
4 kašike brašna
5 kašika šećera


250 gr. maslaca ili margarina
200 gr. šećera u prahu
4 kašike mlevenih oraha

Priprema


Dobro umutiti mikserom 1 jaje i 9 kašika šećera. Mutiti oko 4, 5 minuta. Dodati mleko, brašno, orahe i prašak za pecivo i ručno izmešati.U tepsiju staviti papir za pečenje i blago ga premazati uljem pa sipati smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta.

Koru ostaviti sa papirom da se ohladi. Kasnije, kod filovanja, samo stavite koru zajedno sa papirom tako da papir bude gore i onda ga odvojite.

fil

Od litre mleka odvojiti 2 dcl., ostalo staviti da prokuva. Izmešati puding, brašno i šećer i skuvati. Ostaviti da se ohladi.

Penasto umutiti maslac i šećer u prahu, sjediniti sa hladnim pudingom, dobro umutiti mikserom, dodati i orahe i filovati kolač.
Deo fila ostaviti da se kolač i od gore premaže i posuti mlevenim orasima.

Pre služenja ostaviti preko noći u frižider. Dimenzije tepsije 23 x 32 cm.

Нема коментара:

Постави коментар