недеља, 11. мај 2014.

dekorativni rolati...1

Dekorativna rolada

receta, recipe, paso a paso, bizocho, cake, decoración, decorate, fresa, strawberry, helado, icecream, arctic roll
receta, recipe, paso a paso, bizocho, cake, decoración, decorate, fresa, strawberry, helado, icecream, arctic roll


receta, recipe, paso a paso, bizocho, cake, decoración, decorate, fresa, strawberry, helado, icecream, arctic roll

            Dekorativni rolad

               
Ukrasni rolad

Sastojci

Dekoracija

Biskvit

Krema

Priprema

  1. 1
    Sve sastojke za dekoraciju pomiješajte zajedno, napunite vrećicu za ukrašavanje ili vrećicu za led i odrežite joj vrh.
  2. 2 Priprema1
    Priremite papir za pećenje.
    Izrežite ga na mjeru tepsije (tepsija 25 x 38 cm), nacrtajte na njemu uzorak koji god želite, vratite ga u tepsiju.
  3. 3 priprema2
    Smjesom za dekoraciju prođite preko crta koje ste nacrtali.
    Stavite u led na nekih 15 minuta.
  4. 4
    Za to vrijeme pripremite biskvit,
    Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
    Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg.
    Žumanjke umutite sa šećerom (i malo soli), dodajte brašno i ručno dodajte snijeg od bjelanjaka.
  5. 5 priprema3
    Izvadite tepsiju iz leda i lagano ulijte biskvit.
    pecite u ZAGRIJANOJ pećnici  na 170°C oko 15-ak minuta.
  6. 6 priprema4
    Pećeni, vrući biskvit odvojite od papira za pećenje i odmah zarolajte u rolad.
    Ostavite biskvit da se ohladi.
  7. 7
    Za kremu stavite kuhat oko 3 dcl mlijeka sa šećerom u ostatak mlijeka umiješajte puding i žumanjak, dodajte to u provrelo mlijeko i kuhajte uz stalno miješanje dok ne prokuha.
    Ostavite kremu da se hladi i u hladnu umiješajte margarin.

  8. 8 Ukrasni rolad
    Namažite rolad i ostavite da se hladi (meni se hladio oko pola sata...moji nisu više mogli čekat :))))

Posluživanje

Napomena:
Ovu smjesu za dekoraciju možete napravit na dva načina:
1.  da stavite 20gr brašna + 20gr kakaa (i svi ostali sastojci)
2. da umjesto kakaa stavite sve brašno...znači 40gr brašna + malo neke jestive boje i svi ostali sastojci.
ja sam se odlučila za ovu drugu opciju jer sam htjela crvene šare, al ako nemate boje ili ne želite bojat stavite kakao.



Dekorativna rolada

Čim sam naišla na ovaj recept s bloga La receta de la felicidad nisam imala mira dok nisam isprobala ovu vrstu dekoracije biskvita.
Decorative swiss roll
Originalni recept

Sastojci za biskvit (pleh 28x33cm)
6 jaja
180 g brašna
180 g šećera
prstohvat soli
Krema od sira
80 g omekšalog maslaca
200 g krem sira (ABC, Dukatela)
130 g šećera u prahu
Par kapi esencije vanilije
100 g malina
Dekorativna pasta na biskvitu
1 bjelanjak
40 g brašna
30 g šećera
30 g maslaca sobne temperature
Nekoliko kapi prehrambene boje po želji
Za kremu dobro promiješajte omekšali maslac, sir, vaniliju, šećer u prahu i stavite u hladnjak.Na papiru veličine pleha u kojem ćete peći biskvit nacrtajte flomasterom dekoraciju po želji.Papir na kojem ste nacrtali dekoraciju stavite na pleh, a na njega papir za pečenje na kojem ćete precrtati dekoraciju pastom.
Za dekorativnu pastu dobro promiješajte sve sastojke. Stavite ju u slastičarsku vrećicu sa tankim nastavkom ili u vrećicu za zamrzavanja kojoj ćete odrezati vrh.
Na papir za pečenje precrtajte dekoraciju koja Vam se nalazi ispod papira za pečenje. Pleh stavite u zamrzivač dok pripremate biskvit.
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva.
Za biskvit miksajte jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu i gustu smjesu. Dodajte brašno i sol koje ste prethodno prosijali i sve dobro promiješajte. Dekorativnu pastu izvadite iz hladnjaka i na nju prelijte biskvit pa ga pažljivo poravnajte.
Pecite ga cca 10 minuta. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i pažljivo odlijepite papir za pečenje. Urolajte ga u čistu kuhinjsku krpu, tako da dekorativna strana bude dolje.
Ohladjeni biskvit premažite kremom, poslažite maline i zarolajte ga, stavite u hladnjak da se malo ohladi i poslužite.

Žirafa roll

                 

Sastojci

Tamni biskvit

Uzorak

Ganache

Priprema

  1. 1
    Za početak  na pak papir iscrtati šablonu žirafine kože. Ja sam ju podebljala sa markerom da mi se bolje vidi. Pak papir staviti na lim tako da olovka dođe sa donje strane da nema doticaj sa tijestom.
  2. 2
    POSUDA 1:
    Izmiksati 3 žumanjka sa 15 g šećera, 4 žlice vode, i dvije žlice ulja.
    Od toga oduzeti 2 žlice smjese za uzorak, a u ostatak dodati vaniliju, 10 g kakaa i 72 g brašna.
  3. 3
    POSUDA 2:
    Miksati jedan bjelanjak dok ne zapjeni. Dodati 2 žlice šećera i tuči dok ne očvrsne. Dodati 2 žlice tijesta od žumanjaka i 1,5 žlice brašna. Staviti u dresir vrećicu i na pak papiru iscrtati uzorak. Staviti u zagrijanu pečnicu na 50ak sekundi.
  4. 4
    POSUDA 3:
    Istuči 3 bjelanjka i postupno im dodavati 50 g šećera.
  5. 5
    Pomiješati smjesu od žutanjaka ( posuda 1 ) sa bjelanjcima ( posuda 3 ), te preliti na lim preko uzorka. Ja biskvit pečem, na 170°C cca 8-10 min. Ovo ovisi o pečnici pa je najbolje probati čačkalicom kad je pečeno.
  6. 6
    Pečen biskvit izvaditi na krpu, skinuti pak papir i odmah ga narolati da poprimi oblik dok se hladi.
  7. 7
    Unutra možete staviti kremu po želji, ja sam stavila ganache koji sam hladni promiksala.

Rolat od badema i narance.

                 

Sastojci

  •   kakao tuile paste
  •   biskvit od narance
  •   marmelada od narance
  •   marmelada od mandarina
  •   sok od narance
  •   suve brusnice
  •  200 g badema
  •  60 g putera

Priprema

  1. 1 Sareni biskvit, izrada
    Biskvit sa tuile sarama se radi po ovom receptu
    Postupak izrade biskvita u slikama:
    Mazanje preko sablona
    Spremno za u frizider
    Gotov isaran biskvit
    Gotovom biskvitu odsecite krajeve da bude lepo ravan i umotajte ga u vlaznu krpu (duzina rolne je kraca duzina pravougaonika da se lepse smota) i ostavite da se malo prohladi.
  2. 2
    Za kremu, potopite brusnice u sok od narance i ostavite ih da malo odstoje da upiju tecnost pa ih ocedite.
  3. 3
    U serpu stavite bademe i brusnice, stavite u dzezvu sok od narance da prokuva pa pofurite bademe sa tek toliko da se dobije gusta smesa, dodajte puter naseckan na kockice i stavite na laganu vatru i mesajte dok se puter ne rastopi i smesa ne poveze.
  4. 4
    Rolat premazite mesavinom marmelade od narance i marmelade od mandarina pa zatim kremom i zarolajte.
  5. 5 Gotov rolat
  6. 6 Tuile ukrasi
    Po zelji rolat mozete ukrasiti i ukrasima od preostale tuile paste koji se prave ovako:
    Tuile stavite u vrecicu i odsecite joj vrh, pa zatim naravite sare po silpatu ili pek papiru, pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni, posto je tanko treba vrlo malo vremena pa pazite da ne zagori. Vadite jedan po jedan spatulom iz rerne i stavte da se hlade savijeni najbolje u kartonu od jaja.
    Tuile ukrasi
  7. 7 gotov rolat
    Ohladjene tuile ukrase zalepite na rolat koristeci marmeladu.
    Ukrasen rolat

Rolat od nugata i čokolade

              

Sastojci

krem:

  •  1 puding od vanile
  •  40 g šećera
  •  300 ml mleka
  •  50 ml slatke pavlake/vrhnja
  •  100 g nugata (ili Lino-Lada nugat)

biskvit:

fil:

  •  150 ml slatke pavlake/vrhnja
  •  1 vanilin šećer
  •  2 šlagfixa
  •  100 g nugata

Priprema

  1. 1
    Prah za pzding izmešati sa šećerom i 6-7 kašika od izmerenog mleka. Ostatak mleka i slatku pavlaku zakuvati, nugat naseckati u otopiti u mleku. Maknuti sa vatre i umešati razmućeni puding, muteći žicom. Zakuvati još oko 1 minut, prekriti prozirnom folijom i pustiti da se dobro ohladi.
  2. 2
    Za biskvit jaja i žumanca penasto umutiti oko 1 min. Zatim muteći dodavati šećer i vanilin šećer muteći 1 minut. Nastavite sa mućenjem jos 2 minuta. Brašno i prašak za pecivo izmešati, prosejati i dodati u masu od jaja, muteći srednjom brzinom.
  3. 3
    Testo podeliti na dva dela i u jedan umešati kakao. Oba dela testa staviti u po jednu vrećicu sa okruglim otvorom, vel 1,5 cm. Na pleh za papirom, dijagonalno povlačiti jednake linije, u razdaljini od 2 cm, a zatim prazni prostor ispuniti tamnim testom.
  4. 4
    Testo odmah stavite da se peče u zagrejanoj pećnici na 200*C, oko 8 minuta. Izvaditi iz pleha, odlepiti papir, vratiti testo na njega, preko staviti još jedan list papira, i još vruć biskvit urolati, i pustiti da se ohladi.
  5. 5
    Za fil pavlaku i vanilin šećer ulupati sa kremfixom. Dodati ohlađeni puding, i čvrsto ulupati. Odmotati biskvit, ukloniti papire, i premazati kremom.
  6. 6
    Nugat narezati na jednake šnite, i porađati ga na kremu u jednom redu, sa duže strane biskvita. Tako nafilovan biskvit urolati, i staviti ga u hladnjak par sati.

Lička rolada

                

Sastojci

Biskvit žuti:

Biskvit smeđi:

Krema:

Priprema

  1. 1
    Za biskvit bjelanjke miksati u čvrsti snijeg. Udrugoj posudi žumanjke miksati sa šećerom , dodati brašno pomješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka. U tepsiju , veliku od pečnice , staviti papir za pečenje , malo ga namastiti i posipati brašnom te staviti tijesto , poravnati i peći na 150°C 5 min.
    Isto ponoviti sa drugim tijestom samo u brašno pomješati i kakao .
  2. 2
    Za kremu u 3 dl mlijeka razmutiti brašno i gustin . Ostatak mlijeka staviti na vatru sa šećerom da zakipi. Maknuti sa vatre i dodati hladno mlijeko pomješano sa brašnom i gustinom, vratiti na vatru i mješati da se zgusne. Od vruće kreme odmah odvojiti 1/3 u koju umješati čokoladu . Jednu i drugu kremu ohladiti i u hladno dodati margarin (1/3 u kremu od čokolade, 2/3 u kremu bijelu) dobro miksati i u bijelu kremu dodati soka od limuna po ukusu.
  3. 3
    Biskvite razrezati po dijagonali na dva dijela. Oblatnu staviti na mokru krpu i pustiti da se navlaži kako bi ju mogli rolati.
  4. 4 Lička rolada -postupak 1
    Oblatnu sa rupičaste strane tanko namazati čokoladnom kremom i na kremu staviti pola bijelog biskvita i pola smeđeg biskvita kao na slici , zatim namazati bijelom kremom i zarolati u roladu. Isto ponoviti i sa drugom oblatnom.
  5. 5
    Rolade staviti u hladnjak da se dobro ohlade i narezati . Najbole je rezati sa nožem za kruh (pilom).                             

 Šareni rolat




Potrebno je:
150 g mlevenog keksa, 1 čaša vode, 250 g šećera, 200 g kokosovog brašna, 100 g mlevenih oraha, 100 g čokolade za kuvanje.
Priprema:
Stavite šećer sa čašom vode da provri i mešajte dok se šećer ne istopi. U otopljen šećer dodajte keks, orahe i kokosovo brašno, pa sve dobro izmešajte i masu podelite na dva dela. U jednu polovinu umešajte otopljenu čokoladu, pa mešajte dok se sve ne sjedini. Na dasci za mešanje ili kuhinjskoj ravnoj podlozi rastanjite prvo beli deo, pa po njoj rastanjite masu sa čokoladom. Sve urolajte i ostavite na poslužavniku da se prosuši. Isecite na kolutove i poslužite.


Нема коментара:

Постави коментар