понедељак, 19. мај 2014.

da sa nadje,pri ruci...

                                 Punjene paprike

.

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Najbitnija stvar kod punjenih paprika je meso. Dakle, meso mora biti svježe, nikako iz zamrzivača. Nemojte nikako kupovati meso koje je već samljeveno, izvagano i pakirano u plastične kutijice. Sami izaberite komad mesa, zatražite mesara da vam ga samelje 2 puta, cijelo vrijeme mesara držite na oku, jer nikad ne znate što on još može ubaciti u mašinu dok vi ne gledate ;)))
  2. 2 Punjene paprike
    Na malo ulja izdinstajte sitno nasjeckani luk, kada luk svene, dodajte mu češnjak i mljeveno meso. Dinstajte sve dok meso ne izgubi crvenu boju. Zatim uzmite gnječilo za krumpir, meso dobro usitnite, da bude rastresito. Dodajte mu vino, pa ostavite da vino ispari.
  3. 3
    Dodajte redom sve začine i pasiranu rajčicu, sve dobro pomiješajte i ostavite na laganoj vatri još 5 minuta. Maknite meso s vatre, pa mu dodajte sitno nasjeckanu pancetu i rižu, dobro promiješajte, i ostavite da se malo prohladi.
  4. 4
    Dok se meso hladi, pripremite paprike za punjenje. Operite ih, pažljivo im izvadite poklopac i očistite ih od sjemenki. Poklopac sačuvajte.
  5. 5

  6. Svaku papriku nadjenite mesom, pa je zatvorite s poklopcem. Redajte ih u veći lonac s debljim dnom, ja za svaki slučaj i dno lonca lagano premažem masnoćom. Između paprika stavite ploške krumpira, one će držati paprike da se ne okreću tijekom kuhanja, a i ne morate gubiti vrijeme i praviti posebno pire krumpir za prilog. Prelijte ih vodom.
  7. 6
    Stavite ih kuhati, kad prokuhaju, smanjite vatru i ostavite da se krčkaju na laganoj vatri oko 45 minuta do sat vremena. Probajte vilicom da li su paprike kuhane. Na pola kuhanja dodajte zapršku.
  8. 7
    Zapršku napravite tako da na malo ulja popržite brašno i crvenu papriku, dodajte sol i papar, rajčicu, podlijte vodom do željene gustoće.
  9. 8
    Ponekad ih radim po maminom, kuham ih u pećnici  :) Nadjevene paprike složim u veliku posudu s poklopcem, podlijem vodom i stavim ih u pećnicu na 200 stupnjeva, na pola kuhanja ih prelijem salsom od pomadora .

                                 Krmenadle iz rerne


Sastojci

  •  5 vecih krmenadli (oko 1 kg.)
  •  1 glavica crnog luka
  •  5 cenova belog luka
  •  1 govedja kocka za supu
  •  pola litre vrele vode
  •  1 dl belog vina
  •  od zacina so, biber, lovorov list
  •   ulje, brasno za paniranje

Priprema

  1. 1
    Krmenadlama odstraniti kosti, oprati ih, posusiti ubrusom, istanjiti cekicem, posoliti i pobiberiti. Zatim ih uvaljati u brasno (ja to volim da radim sa graham ili integralnim, da budu malo tamnije) i prziti na ulju u tiganju da dobiju lepu, rumenu boju. Kada se isprze slagati ih u vatrostalnu posudu poprskanu uljem.Preko krmenadli staviti nekoliko lovorovih listica.
  2. 2 Krmenadle iz rerne-priprema
    Na istom ulju na kome su se przile krmenadle, proprziti crni luk iseckan na rebarca, zatim dodati sitno iseckan beli luk i 3, 4 kasike brasna. U pola litre vrele vode razmutiti sitno izmrvljenu kocku za supu i time preliti luk i brasno u tiganju, jos malo mesati da se zgusne i malo posoliti.
  3. 3
    Preliti krmenadle sosom iz tiganja, da ih potpuno prekrije sos jer ce one tecnost upiti.Poprskati ih vinom. Poklopiti vatrostalnu posudu ili je prekriti alu-folijom i peci u rerni 45 minuta na 180 stepeni, zatim otklopiti i peci jos deset minuta otkriveno.

                                 Zorina pita


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja.
  2. 2
    U luk dodati mlj. meso, posoliti, povegetiti i pobiberiti po ukusu i nastaviti pirjati još koju minutu.
  3. 3
    Dok se meso pirja, oguliti krumpire i izribati na krupniju ribež.
  4. 4 Zorina pita
    Krumpir pomješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
  5. 5
    Protvan vel. 35x25 premazati s malo ulja i staviti koru koje ste presavili na pola. Tu koru premazite ponova s malo ulja i na nju stavite drugu koru, opet duplo.
  6. 6 Zorina pita
    Na tu drugu koru raširite malo nadjeva koji pokrijete novom korom, pa opet nadjev i tako redom dok nadjev ne potrošite. Zadnje dvije kore neka vam budu bez nadjeva kao što ste i započeli.
  7. 7 Zorina pita
    Sad pitu isjecite na željenu veličinu i zalijte pripremljenim zaljevom.
    Nožem malo razmaknuti da pita bolje upije zaljev.
  8. Zaljev

  9. 1
    Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.
  10. 2 Zorina pita
    Ostaviti 30 min. da se listovi dobro natope a zatom staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180C dok lijepo ne porumeni.

                                 sabor šnite


Sastojci

Priprema

  1. 1
    žumanjca dobro izlupati sa šećerom dok ne bude jako gusto zatim dodati mljevene orahe i grožđice , obltnu stavite u tepsiju na nju izlite pripremljenu masu od orasa i grožđica i metnite peći kada je pečeno gore stavite
  2. 2
    bjelanjca izlupana sa šećerom tući bez pare i izliti na pečeni kolač posuti sa mljevenim orasima i vratiti nazad u pečnicu da se još malo suši
  3. 3
    gotovi kolač rezati u štanglice

Posluživanje

moj savjet je da kolač pravite odmah u duplo


    Zapečeni kupus s pireom i kobasicama


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Luk i pancetu  sitno nasjeckajte, mrkvu krupno naribajte, kiseli kupus stavite u veće cjedilo i isperite toplom vodom.
  2. 2
    Luk popržite na ulju da postane staklast, dodajte mu mrkvu, pancetu i kupus, još kratko popržite, pa podlijte s malo vodom.
  3. 3
    Redom dodajte sve začine. Nakon 10-ak minuta, dodajte i kobasice. Smanjite vatru, kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta, po potrebi podlijevajte s malo vode.
  4. 4
    Krumpir ogulite, operite, narežite na ploške, istresite u lonac, ulijte vodu, lagano posolite i kuhajte oko 20 minuta.
  5. 5
    Ocijedite ga, zgnječite, pa umiješajte maslac i vruće mlijeko. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
  6. 6
    Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Vatrostalnu posudu namastite, pa u nju rasporedite kupus. U sredini kupusa napravite rupu pa je ispunite pireom. Kobasice narežite na ploške, posložite po jelu, te sve zajedno zapecite oko 20 minuta.

                                 Keksići s vinom


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

  2. 2
    U veću posudu stavite brašno, obje vrste šećera i prašak za pecivo, sve dobro promiješajte.
  3. 3
    Zatim suhim sastojcima dodajte vino i ulje. Umijesite tijesto, možete koristiti i mikser. Tijesto mora biti mekano, kasnije kad budete valjali dobro pobrašnite podlogu i tijesto s gornje strane, da ga lakše razvaljajte. Ako odmah u startu umijesite tvrđe tijesto teže će se valjati.
  4. 4
    Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, razvaljajte i izrezujte oblike po želji, ja ih radim okrugle kao na slici, i vadim ih malom kupicom za rakiju.
  5. 5
    Keksiće slažite na papir za pečenje, ne morate praviti veliki razmak, jer se neće raširiti. Pecite ih oko 15 minuta, moraju ostati bijeli.
  6. 6 Keksići s vinom
    Još tople keksiće uvaljajte u šećer u prahu, i spremite u limenu kutiju. Ja još između keksića stavim koricu naranče, tako poprime fini miris naranče.

      Parfe torta od lješnjaka i bijele čokolade


Sastojci

Priprema

  1. Za biskvit:

  2. 1
    Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg, dodajte im šećer i aromu vanilije.
    Izmiješajte prosijano brašno s lješnjacima i praškom za pecivo, lagano miješajući dodajte smjesi od bjelanjaka.
    Okrugli kalup  26 cm namastite i lagano pobrašnite. Izlijte smjesu u kalup, poravnajte lopaticom. Pecite 10 minuta.
    Još vrući biskvit prelijte s vrelim mlijekom.
  3. Za kremu:

  4. 1
    Žumanjke izmiješajte s obje vrste šećera i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite da zakuha. Želatine prelijte s 8 žlica hladne vode i ostavite da nabubri.
    Kad mlijeko zakuha smanjite vatru, te lagano miješajući pjenjačom ulijevajte smjesu od žumanjaka. Kuhajte još 2 minuta na laganoj vatri.
    U vrelu smjesu dodajte nasjeckanu bijelu čokoladu, miješajte dok se ne otopi, potom dodajte želatinu, te također je dobro umiješajte u kremu, možete i mikserom. Kremu prebacite u drugu posudu da se ohladi. Vrhnje stucite u šlag, te mu dodajte kremu od žumanjaka, potom u kremu lagano lopaticom umiješajte mljevene lješnjake. Kremu istresite na biskvit i zagladite. Ukrasite je po želji. Ja sam je išarala otopljenom tamnom čokoladom i posula naribanom bijelom čokoladom.
    Tortu ostavite par sati u hladnjaku da se stisne.

Нема коментара:

Постави коментар