петак, 2. мај 2014.

 Čokomela







Biskvit za tortu promjera 20 cm:

120 g gorkog kakaa (Kraš,Spar)
112 g čokolade (52% kakaa,Lidl,Spar) - nasjeckane na sitno
200 ml jake kave, vruće
180 ml mlijeka + 1 žlica limunovog soka (napravite vlastiti buttermilk)
1 i pol žličica ekstrakta vanilije
256 g brašna (oštrog)
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode
1 žličica soli
400 g šećera
220 g maslaca
3 veća jaja

Skuhati šalicu kave, zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Nasjeckati čokoladu na stino, a mlijeku dodati žlicu limunovog soka i ostaviti 10 minuta. Od toga će se napraviti Buttermilk!

1. Pripremiti sve sastojke
2. Preko nasjeckane čokolade prelijati vruću kavu i buttermilk kao i ekstrakt vanilije.
3. Dobro promiješati.
4. Dodati kakao.
5. Dobro promiješati.
6. Maslac zamutiti sa šećerom i dodavati jedno po jedno jaje, špatulicom par puta ostrugati strane zdjele za miksanje da se sve dobro poveže. Sve suhe sastojke spojiti i promiješati pjenjačom.
7. Izmjenično dodavati mješavinu čokolade i kave sa brašnom u maslac i miksati dok se ne poveže do izgleda na slici.
8. Diviti se izgledu :D

U kalup promjera 20 cm an dno staviti papir za pečenje. Uzeti pola smjese i staviti peći na 180 stupnjeva cca 35 minuta dok čačkalice ne izađe čista. Isto napraviti sa drugom polovicom kreme! Dobit ćete dva lijepa biskvita koja ohladite i ako treba malo odrežite da budu ravni. Stavite obruč oko prvog biskvita i krenite u pripremu krema. 
Karamel ganache:
252 g čokolade ( 52% kakaa, Lidl, Spar)
1 žličica i pola soli
200 g šećera
350 ml slatkog vrhnja
1 žličica ekstrakta od vanilije
Nasjeckajte čokoladu na sitno i pospite soli. Šećer zagrijavajte u loncu, pustite da se otopi i mijepajte drvenom kuhačom dok ne dobi karamelastu boju pa dodajte slatko vrhnje. U tom trenu će se karamela stisnuti ali nastavite miješati na laganoj vatri dok se sve ne otopi. U to dodati ekstrakt vanilije i prelijati preko nasjeckane čokolade. Dobro promiješati da se spoji pa podijelit i na dva dijela. Prvi dio prelijate preko spremnog biskvita i pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Drugi dio pokriti folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi.
Bavarska krema:
1 štapić vanilije
250 ml mlijeka
3 žumanjka
75 g šećera
50 ml slatkog vrhnja + 225 ml slatkog vrhnja
15 g želatine u prahu
3 žlice vode
Prepoloviti  štapić vanilije i staviti u lonac sa mlijekom i polako zakuhajte pa maknite štapić. Žumanjke miksajte sa šećerom sve dok ne izblijede pa mlijeko prelijte u žumanjke neprekidno miksajući. Smjesu vratite natrag u lonac i zagrijavajte dok se ne poćne zgrušnjavati i lijepiti za stražnju stranu žlice. Uklonite s vatre i dodajte vrhnje, promiješajte i procijedite. Želatinu pomiješajte sa  žlice vode i pustite da nabubri pa rastopite u toploj kremi. Pustite da se malo ohladi pa umiješati tučenih 225 ml slatkog vrhnja. Lagano umiješati pa preliti preko karamel ganacha i pokriti drugim  biskvitom. Ostaviti par sati u hladnjaku da se ohladi ili najbolje preko noći. 
Kad ste spremni za posluživanje topli nožem prođite po unutranjoj strani kalupa i lagano odvojite. U mikrovalnoj lagano zagrijte ostatak karamel ganacha i prelijte preko torte. I to je to, spremna je za posluživanje :) 


Нема коментара:

Постави коментар