среда, 16. април 2014.

u susret prazniku....2

Reforma Torta



Potrebno je:
  • 8 jaja
  • 16 supenih kašika šećera (cca 500gr)
  • 250gr mlevenih oraha
  • 250gr margarina
  • 250gr čokolade za kuvanje
  • Kore
    Umutiti 8 belanaca sa 8 kašika šećera da se napravi pena kao kad pravite šne. Na kraju dodati mlevene orahe (nežno promešati da smesa ne splasne-najbolje kulinarskom žicom) Na široki pleh staviti papir za pečenje. Može i da se podmaže s maslacem i pospe orasima ali je sa papirom za pečenje najsigurnije da se neće zalepiti. Peći na laganoj vatri oko sat vremena (prvo na 120 stepeni, a posle 15 min smanjiti na 100). Kad se sa strane uhvati korica i kada blago promeni boju, proveriti čačkalicom da li je gotovo (ako se smesa ne lepi onda je dobro). Izvaditi iz rerne i još toplu koru iseći na tri dela.


Fil
Na pari razmutiti 8 žumanaca sa 8 kašika šećera. Na pari to znači staviti jednu manju šerpu u veću napunjenu vodom ili ima poseban lonac za mućenje na pari.Kad počne da se pravi penica, dodati margarin. U otopljeni margarin ubaciti čokoladu i mešati dok se masa ne ujednači. Fil se brzo pravi ali je važno neprestano mešati.

Ređati: kora – fil – kora – fil – kora – fil, ali ostavite dovoljno fila da na kraju pokrijete tortu sa svih strana.
I za kraj pogledajte prelepe fotografije ove torte!!!


Uskršnja Pogača



Potrebno je za testo:
500g brašna
1 kvasac
1 jaje
1dcl ulja
200ml mleka
 1 kašikica soli
Za nadev :
300g sira
1 jaje
so po potrebi
Sir i jaja umutiti žicom
i još:
susam , lan i 200g margarina
okrugli pleh pek papir
Priprema:
kvasac razmutiti sa 1dcl mleka i malo šećera, i malo sačekati da kvasac zapeni.
Brašno prosejati, staviti ga u sud za mešenje, dodatii ulje, jaje , mleko i kvasac.
Zamesiti testo.
Prekriti krpom i ostaviti da "naraste" tačnije da se udvostruči.
Potom premesiti ponovo.
Pripremiti radnu površinu i oklagiju.
Testo podeliti na dva dela, a potom tu jednu polovinu na pola.
-Kao na fotografiji idem redom.
Sada će te imati jednu polovinu i dve četvrtine.
Jednu četvrtinu podeliti na tri dela i svaki deo razviti oklagijom, tako da dobijete tri manja kruga.
Stavite jedan na radnu povrđinu pa premažite nadevom od sira potom preklopite drugi pa narendajte margarin, i poklopite trećim.
Oblikujte kuglu-loptu i stavite u sredinu pleha u kojem ćete peći pogaču, najbolje da ga obložite pek papiro.
Od druge četvritine će te takodje razviti oklagijom jedan pravougaonik i premazati ga sirom pa malo narendati margarina i uviti u rolnu te seći tzv rolnice-ružice i sa njima okružiri kuglu.
Od preostale velike polovine će te takodje razviti pravougaonik i namazati sirom, te od gore narendati margarina i uviti u rolnu ali će te seći cik-cak, rolne tzv trouglove i njima okružiti svuda okolo pogaču.Premazati je žumancetom.
Sredinu pogače pospite lanom a krajeve susamom, da bi bila dekorativnija.
Možete od gore još malo narendati margarina
Peći na180c dok ne porumeni, najbolje na laganoj vatri peći da ne bude od gore reš a u sredini ne pečena

Punjena Jaja sa tunom





Potrebno je:
10 barenih jaja
2 kašike-jelovne kisele pavlake
konzerva tune u komadu
so i biber
Jaja očistite i prepolovite lagano tankim nožem na poloine, vodeći računa da budu jednake.
Žumanca izvaditi u jedan sud, viljuškom ih usitniti da nema grudvica.
Dodati kiselu pavlaku i tunjevinu koju ste prethodno iscedili od ulja.
Važno je da smesu lepo sjedinite, viljuskom polako da nema grudvica i da bude homogena, ne treba je miksati mikerom jer će biti vodenasta tj opustiće se.
Filovati jaja i ukrasiti povrćem: rukolom, čeri paradajzom

Нема коментара:

Постави коментар