понедељак, 14. април 2014.

u jednostavnosti je lepota...peciva...iz CACINE arhive....

Pogaca od kiflica i rolatica

pogaca od kiflica i rolatica
Za ovu pogacu potrebno je :
  • 800 g brasna
  • 25 g svezeg kvasca
  • 1 kasicica secera
  • 1 jaje
  • 1 casa ( 200 ml ) mleka
  • 1 casa kiselog mleka
  • 100 ml ulja
  • so
  • jos jedno jaje za premazivanje
  • susam i lan za posipanje
  • 50- ak g topljenog margarina za premazivanje

Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa jednom kasicicom secera i malo brasna.
Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom i ostalim sastojcima. Mesiti dok testo ne pocne da se odvaja od ruku i od cinije, a onda pokriti i ostaviti da naraste.
Testo za ovakve pogace treba da je malo tvrdje, pa zato, ako vam se ucini da je mekano ( to zavisi od svih sastojaka) , dodajte jos malo brasna.
Kad se testo udvostruci, podeliti ga na dva dela.
Jedan deo takodje prepoloviti i od svake polovine razviti mali krug debljine oko 1.5 cm i premazati topljenim margarinom. Iseci i zaviti po 8 kiflica.
Kiflice redjati u tepsiju kao na slici. Meni je ostala jedna kiflica, koristila sam je za ukrasavanje.
Od drugog dela testa odvojiti jedan mali deo za rolatice u sredini, a od ostatka razvijte dugacku elipsu ( oko 50 cm duzine i 25 sirine ) , premazite topljenim margarinom i uvijte rolat. Secite ga na male parcice kao na slici, a krajeve takodje ostavite za ukrasavnje.
Rolatice redjati uz kiflice (pratite slike ).
Od parceta testa koje ste odvojili za sredinu, napravite 4 mala rolatica, a oko njih od ostataka testa napravite jednu okruglu traku i na nju poredjajte nekoliko mini kiflica.
Pokriti pogacu i ostaviti je da „napuni“ tepsiju. Ja sam ovog puta koristila tepsiju precnika 32 cm, a ako volite deblje pogace, mozete je peci u manjoj tepsiji. Na dno uvek stavim papir za pecenje.
Kad pogaca naraste, ukljucite rernu na 200 stepeni.
Pogacu premazite umucenim jajetom, ja je nisam premazivala celu, vec samo pojedine delove.
Posuti susamom i lanom i peci oko 40 minuta. Ako malo preplane, zbog jajeta, stavite papir za pecenje preko nje.

Pogaca Finesa


pogaca
Sastojci:

  • 800 g brasna
  • 40 g svezeg kvasca
  • 250 ml mleka
  • 1 kasicica secera
  • 2 kasicice soli
  • 2 jaja
  • 100 ml ulja
  • 200 ml kiselog mleka
  • malo masti i jos jedno jaje za premazivanje
Priprema:
Kvasac podmesiti u mlakom mleku sa kasicicom secera i malo brasna.
Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa ostalim navedenim sastojcima. Mesiti dok testo ne pocne da se odvaja od ruku i od zidova posude. Za pogace ovakvog tipa testo treba da bude tvrdje, pa ako vam se ucini mekano ( to uvek zavisi od svih sastojaka) slobodno dodajte jos malo brasna. Pokriti i ostaviti da naraste.
Kad se testo udvostruci, premesiti ga i krenuti sa radom.
Moja pogaca i postupak su za tepsiju br. 28, tj. r-28.
Odvojiti jedan mali deo za sredinu pogace, ja sam odvojila malo vise nego sto je bilo stvarno potrebno.
Preostali deo testa podeliti na dva dela, jedan deo ce biti za pleteni deo, a drugi za rolatice. Imacete ostatke za ukrasavanje.
Jednu polovinu testa podeliti opet na dva dela.
Od jednog dela razviti pravougaonik dimenzija 40 x 22 cm, ukrojiti lepo nozem ( ostaci ce biti potrebni za popunjavanje rupa u tepsiji i ukrasavanje), premazati otopljenom mascu i uviti rolat.
Od druge cetvrtine testa razviti pravougaonik sirine 12 cm i duzine koliko vam je dug rolat. Takodje nozem lepo ukrojiti pravougaonik i premazati mascu. Staviti na sredinu rolat i seci trake kao na slici 1. Preklapati trake naizmenicno jednu za drugom sa svake strane.
Ostaviti u tepsiju kao na slici 2.
Od druge polovine testa odseci jedno malo parce za detalje, a od ostatka razviti takodje pravougaonik, duzina da bude oko 30 cm, sirina sto tanje razvijete. Premazati mascu, uviti rolat i iseci na komade sirine 1.5-2 cm. Naizmenicno ih redjati uz zid tepsije kao na slici 3.
Onaj deo koji ste ostavili za sredinu pogace sad postavite u tepsiju i napravite nekoliko traka za ukrsavanje odozgo. Moje su mnogo siroke i nisam tim delom zadovoljna.
Od ostatka testa napravite jedan mali rolatic, ( kod mene je iza sredisnjeg kruga) , a za popunjavanje supljina dva mala rolatica i nekoliko ruzica.
Odmah ukljucite rernu na 200 stepeni, jer vam sve ovo oduzme prilicno vremena i testo vec uveliko narasta.
Pre stavljanja u rernu premazati je umucenim jajetom i posipati nekim semenom po ukusu i zelji.
Ja sam premazala prvo mascu, jer mi to olaksava popravljanje eventualnih nedostataka, pa sam tek onda jajetom.
Peci na 200 stepeni oko 35-40 minuta.
Ova pogaca nije samo za gledanje, vrlo je ukusna i mirisna. Nisam apsolutno zadovoljna, ali obzirom da nisam profi, nije ni lose.

Domaći hleb – cvet

 domaci hleb
Sastojci:
  • 1/2 kvasca
  • 4dl vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 1dl ulja
  • brašna toliko da se umesi mekano testo a da se ne lepi za ruke.
Priprema:
Kvasac razmutiti u vodi sa šećerom, dodati malo brašna pa sve izmešati. Postepeno dodavati brašno i mešati. Kad se zgusne dodati 0, 5dl ulja i so pa nastaviti da dodavanjem brašna. Kad već testo ne može da se meša onda ga izmesiti rukom. Treba da vam je mekano testo a da se ne lepi za ruke. Na kraju dodati ostatak ulja, možda i nije potrebno sve, dodajte pola od preostalog i još malo prebacite testo al da ostane pouljeno. Poklopite krpom i ostavite 10ak miuta. Kad je testo odstajalo stavite ga na radnu površinu i od njegaa odvajajte komade malo manje od veličine pesnice. Ako imate vagu vi vagajte da budu svi jednaki.
 Cvet - hleb - domaći recepti
Od svakog komada krajeve spojite u sredinu pa okrenite i napravite lopticu vrteći u krug, virkajte.
 Cvet hleb - domaći recepti
Postavljajte tako napravljene kuglice u okrugli pleh sa malo razmaka izmedju njih. Dok pravite kuglice rernu namestite na 50 stepeni.
Cvet hleb - domaći recepti
Pleh sa kuglicama premažite mešavinom ulja i vode i pospite susamom. Stavite u rernu da odstoji 15minuta, da naraste. Vodite računa o zagrejanosti rerne, da se ne bi pekle nego švelovale, tačnije rasle. Ovako bi trebalo da izgleda.
 Cvet, domaći hleb - domaći recepti
Pažljivo izvadite iz rerne i za 5min, koliko je potrebno rerni da se zagreje do 180 vratite da se pece.  Stavite žicu u rernu na prvu pregradu dole, znaci, ne skroz dole, niti u sredinu, nego na tu prvu izmedju dole i sredine.  Cvetu treba otprilike 25 – 30 minuta da se ispeče.

Ćabate

Ćabata - domaći recepti

Sastojci:
1/2 kvasca
3 dl vode
1 kašika šećera
1 kašika soli
0, 5dl ulja
toliko brašna da se umesi mekano testo
Priprema:
Kvasac razmutiti u toploj vodi sa šećerom. Dodati brašna, da može da se izmeša viljuskom. Dodati so i pola mere ulja. Izmešati pa dodavati brašno mešajući viljuškom dok se ne zgusne. Kad već ne možete da promešate viljuškom onda rukom izmesite dodavajući po malo brašna al da testo na kraju bude mekano, skoro lepljivo za ruke. na kraju dodajte ostatak ulja i samo malo premesite, ostavite tako pouljeno 10ak minuta.
Od testa odvajajte loptice velicine pesnice, pa ih oblikuje u loptice, izvirkajte i malo rukom razvucite. Vidite dole na slici.
Ćabata - domaći recepti
Tepsiju dobro pobrašnavite pa stavljajte ih stavljajte na razmake cik – cak.
Ostavite da odstoje 10-15 minuta, da omekane i krenu da rastu. Kad prodje odredjeno vreme i kad omekane onda pobrašnavite prste i od sredine pritiskajte, u sredini malo manje pa sve vise prema krajevima i tako ih raširite. Pobrašnavite odgore. Ako vam je pretoplo prebacite najlon ili celofan da se ne bi osusili.
Ćabata - domaći recepti
Tako ostavite jos 10-15 minuta i onda pecite. Rernu ugrejte na 300 stepeni pa prvo stavite 10ak minuta da se peku skroz dole pa podignite u sredinu. Pečeni su kad fino porumene.
Ćabata - domaći recepti
Ako ne rumene znači da vam je prekislo testo, dugo ste cekali i pravili pauzu ili vam kvasac nije bio dobar, takodje ako su tvrdi, opet ste previse čekali, a mora da se čeka da bu testo unutra postalo onako rupičasto kad se peče. Kad se ispeku treba da budu lagani i krckavi, da bi omenakili kad se ispeku pokrijte ih krpom i ostavite 10 minuta da odstoje. na kraju očistite brašno krpom.
Ćabata - domaći recepti
bozicna cesnica
Potrebno je :
  • 700 g brasna
  • 35 g svezeg kvasca
  • 1 kasicica secera
  • 400 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 2 jaja
  • 1 kasicica soli
  • 100 g margarina i jedno jaje za premazivanje

Priprema:
Podmesiti kvasac u polovini mlakog mleka sa kasicicom secera i malo brasna.
Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa preostalim mlekom, uljem, jajima i solju.
Pokriti testo i ostaviti da naraste.
Kad testo naraste, premesiti ga, razviti krug i premazati ga topljenim margarinom. Cesnica se inace premazuje mascu, ali ja sam koristila margarin.
Preklopiti testo sa sve cetiri strane, premesiti ga, razviti krug, premazati margarinom. Tako raditi tri puta.
Testo podeliti na tri dela.
Od jednog dela razviti pravougaonik, premazati margarinom, urolati u rolat i iseci na 6 rolalatica.
Poredjati u tepsiju precnika 28 cm, kao na slici.
Od drugog dela testa razviti manji krug, premazati margarinom i napraviti sest kiflica . Svaku kiflicu odozgo zaseci na nekoliko mesta. Poredjati kao na slici.
Od treceg dela testa napraviti 13 kuglica i ostatak, naravno, ide u sredinu tepsije. 12 kuglica poredjati kao na slici, a od trinaeste napraviti kruzic za sredinu, koji mozete ukrasiti malim kuglicama i krsticem.
U jednu kuglicu staviti jednu paru, pa ko je pronadje, njemu sreca :)
Zagrejati rernu na 200 stepeni, cesnicu premazati jajetom i peci oko 40 minuta.

Krofne i mekike


krofne
I krofne i mekike se prave od istog kiselog testa i isto se peku, zato sam ih i spojila u jedan recept.

Jedan kvasac potopite u 2dl toplog mleka i dodajte jednu kašiku šećera.
Kad kvasac odradi, tj naraste istresite mleko i kvasac u posudu u koju ste stavili oko 500 gr brašna.


MekikeIzmešajte pa dodajte 0, 5dl ulja i 2dl tople vode. Onda sve rukom izmešajte, dodajte prstohvat soli i nastavite da mesite dodavajući brašno. Testo je gotovo kad se odvoji od posude a ne lepi se za ruke. Možete testo da istresete na radnu površinu, pobrašnavite i  premesite još malo. Na kraju ga pouljite i vratite u činiju u kojoj se mesilo. Poklopite krpom i ostavite 20ak minuta da odmori i krene da raste.
kad je testo odmorilo istresite ga na radni deo i podelite na dva dela. Malo premesite pa raširite na debljinu dva prsta, ostavite tako testo 5min. Uzmite čašu, veličina je vaš izbor, umočite vrhove u brašno, da vam se kad budete vadili krofne ne bi lepile uz čašu i deformisale. Levom rukom pridržavajte testo da vam se ne širi kad stisnete čašom, izvadite krofnu i stavite na pobrašnavljeno mesto. Tako uradite do kraja a testo koje je preostalo premesite i ostavite.

Kako se prave krofne
Krofnama u toploj prostoriji treba 20ak minuta da narastu. Pazite da vam ne prekisnu, tačnije predugo stoje, prepoznaćete to kad ih budete dizali da površine da pečete, lepiće se i nekako spljoštiti a površina će biti u rupicama.
Imate 20 minuta da razvučete mekike i da vam se ugreje ulje za pečenje. Testo za mekike razvucite na prst ipo debljine pa uzmite pica sekač i odstranite ovalne viškove sastrane.
Kako se prave mekike - domaći recepti
Vodoravno merite 4 prsta i secite. malo ih odmaknite i ostavite da odstoje dok vi pečete krofne.
Kad budu spremne za pečenje sekačem za picu prosecite ih po sredini.
Kako se prave mekike 2 - domaći recepti
I jedne i druge spuštate u vrelo ulje. Krofne podignete sa obe ruke i od dole udubite prstom i tako spustite u ulje, tako će se lepo unutra oblikovati rupa za punjenje a mekike takodje uzmite sa obe ruke i samo blago razvucite pa onda spustite da se peku.
Gotove krofne i mekike ocedite na papirni ubrus, nafilujte i poslužite.

Kako najjednostaBrze piroške

Brze piroške, mekike - domaći recepti

Sastojci:
  • 300 gr masnog sira, kad nemam ja stavim sitni, obični
  • 2 jaja
  • 200ml jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašikica soli
  • 300 gr brašna, otprilike, posto ne merim
Priprema:
Sir izgnječiti viljuškom, dodati jogurt, so, prašak za pecivo pa izmešati.
Na kraju dodati brašno i umesiti testo srednje tvrdoće. Razvući ga na debljinu prsta pa iseći na rombove i proseći po dužini.
Ostaviti da odstoji desetak minuta.


vnije napraviti slavski kolac


slavski kolac
Potrebno je:
  • 600 gr brasna za kolac
  • 400 ml mlake vode
  • 30 gr svezeg kvasca
  • 100 ml ulja
  • 1 kasisica soli
Osnovno testo za slavski kolac je hlebno.
Paketic svezeg kvasca razmutiti u solji mlake vode, dodati kasicicu secera i malo brasna i ostaviti da nadodje. Kad nadodje, zamesiti testo sa 600gr brasna, malo osvecene vodice, uljem i kasicicom soli. Mesiti testo sa dodavanjem brasna dok ne postane glatko i puno plikova. Voditi racuna da testo ne bude tvrdo. Ostavite na toplom mestu da naraste.
Narasli hleb opet premesiti i staviti u dublju serpu precnika 24 cm prethodno podmazanu uljem i posutu brasnom.
Kad naraste ukrasavati, a mesta na koja stavljate ukrase malo kvasite vodom i utiskujte ukrase. Pecat-poskurnik mozete direktno utisnuti na 4 mesta u kolac, a mozete napraviti i 4 komada od testa za ukrase.
Peci na 200 stepeni oko 45 min.
Umesite sami slavski kolac , nemojte ga kupovati i neka vam i taj dan bude praznik u kuci.
Slavski kolac se uglavnom mesi dan ispred slave. A kod nas je obicaj da se mesi pre podne uoci slave i da se pozovu komsinice na kafu.

Pancerote

Pancerote
Sastojci:
  • 1 kvasac
  • 1 šolja mleka
  • 2 šolje vode
  • 1 kašikica soli
  • 1 kašikica šećera
  • malo ulja, koliko stane u šaku
Nadev:
  • 200 gr šunkarice ili neke druge salame, za pizzu može
  • 150 gr kackavalja ili bilo kojeg tvrdog sira, mozzarele, trapista
  • kečap, toliko da smesa bude gusta, nikako retka, cureće
  • origano, ako volite i po ukusu
  • možete dodati kisele krastavčiće, majonez. . . šta volite. . .
Priprema:
Ja ne stavljam kad ih pravim kvasac da „odradi“, odmah ga umesim u brašno. Napravite jednu vecu gomilu brašna pa u njoj rukom rupu, u nju iymrvite kvasac i dodate šečer, prekrijete to sa brašnom i dodate so, pazite da ne dodje odmah u kontak sa kvascem. Dodate brašno i vodu i zamesite glatko testo, dodajete brašno po potrebi dok ne umesite. nauljite ga malko i lepo zaokružite i ostavite toliko da odstoji koliko napravite nadev. Kad ste napravili nadev izvadite testo, razvučete ga oklagijom na debljinu palca ili 1, 5cm. Isečete nošem manje pravugaonike ili čašom krugove, kad vadite čašom okrajke premesite pa iskoristite testo da napravite još koju. Ostavite tako da odstoji 10ak minuta, „da krene testo“ da raste pa prstima ga rastanjite stiskajući i vukući od sredine prema krajevima al da ne izgubi oblik. Nanesete nadev pa preklopite i stisnete viljuškom a možete i prstima. Kad budete radili zadnjih nekoliko stavite ulje da seugreje ( u dublju šerpu sipate, da bude sa 3 prsta količine). Dok napravite ostale ugrejaće se a stavljeno je ulje ranije da se greje da pancerote te koje se zadnje prave ne bi prekisle dok dodju na red da se ispeku. Spustati pancerote u vrelo ulje, al nikako ugrajano na najvećoj temperaturi nego na jednoj ispod najveće ili dva okreta ispod, zavisno kakav šopret imate. Peći sa jedne strane dokne porumene pa okrenuti. Najbolje ako ne okrećete više puta da ne „napiju“ ulja. Kad su gotove izvadite na tanjir na koji ste stavili ubrus da se ocede.

„Meke ko duša“ i dišu i mirišu. Prave pekarske kifle napravljene u domaćoj kuhinji a tako ukusne.
Pekarske kifle
Sastojci:
  • 3dl tople vode
  • 2/3 kvasca
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • brašna (oko 500 gr)
  • 0, 5dl ulja
  • susam
  • 3 kašike brašna
  • 1dl vode
  • 1 kašika soli
Priprema:
U veću posudu uspite vodu i kvasac pa dodajte šećer i promešajte. Dodajte malo brašna, ulje i so pa sve zajedno promešajte. Dodajte još brašna pa umesite testo ni mekano, ni tvrdo, a da se ne lepi za ruke.



Od testa odmah otkidajte komade. Komadi testa bi trebali da budu od 100 do 120 gr. Svakom komadu ivice spojite unutra pa okrenite naopako i vrtite (virkajte) dok se donja strana, te ivice potpuno ne izgube a vi dobijete lepu lopticu. Sto premažete sa uljem i slažete loptice. Tako uradite sa ostalim komadima otkinutog testa . Premažete loptice uljem i pokrjite kesom ili providnom folijom, pa ostavite da odstoje 10-15 minuta.
Uključite rernu na 50-70 stepeni, zavisno kakva vam je rerna. Ona će nam biti potrebna da stavimo kifle da narastu, treba da bude dobro toplo al ne i previše da se ne bi osušile i popucale. Nakon 15 minuta skidate providnu foliju. Testo za kifle bi trebalo da je mekše nego kad ste ga umesili. Ako nije ostavite još malo da odstoji.
Uzimate lopticu pa je sa dve ruke malo razvucite, da dobijete valjak. Stavite na sto i oklagijom razvlačite da dobijete elipsu. Razvučete baš tanko i urolate. Dok rolate malo stisnete i razvlačite rukama. Deo testa koji će se zadnji uviti treba da bude posebno tanak jer će on ići dole i da bi se zalepio za ostatak kifle.
Kad urolate kiflu gornji deo umočite u susam i donji deo, gde je kraj, okrenete na dno tepsije. Savijte u polu mesec ili ostavite ravne. Kifle koje će biti sa slanim delom prelivene samo redjajte u pleh. Kada ste sve kifle urolali i poslagali u pleh isprskajte ih vodom i stavite u rernu da nakisnu. Treba im otprilike od 15 do 30 minuta zavisno koliko je toplo, kakav je kvasac i brašno. Pazite da vam ne prekisnu, jer trebaju da stoje još otprilike 5 minuta napolju dok se rerna dogreje.
Dok kifle kisnu napravite salc (slana smesa za prelivanje kifli). Salc se pravi tako sto se 1dl vode pomeša sa kašikom soli i 3 kašike brašna, pa se sve izmuti i dobije se gušći jogurt.
Kad test ya kifle naraste, izvadite iz rerne pa pojačajte rernu na 220 stepeni i sačekajte da se ugreje. Stavite vaše kifle da se peku i ne otvarajte 10 minuta. Kad još narastu i dobiju svetlo žutu boju izvadite i poprskajte kifle sa salcom. Kada ste kifle isprskali vratite u rernu da se dopeku.

Kako najjednostavnije napraviti ukrase za slavski kolac


ukrasi za slavski kolac
Testo za ukrase je presno, pravi se samo od brasna, vode i soli. Treba da bude tvrdo. Zamesite ga od 200g brasna i malo vode, oko 100 ml.
Rasklagijajte sto tanje mozete. Pecatom-poskurnikom obelezite 4 ili 5 komada, ja stavljam 4 komada, i isecite nozem. Reckastim kalupom vadite kruzice za ukrase od po 2 kruzica, za moju meru slavskog kolaca, oko 75 komada. Spojite ivice svakog kruzica samo na jednoj strani, pa spajajte dva po dva.
Za ruzicu izvadite 4 kruzica kalupicem sa ravnom ivicom. Jedan kruzic uvijte u rolnicu, pa ga okruzite drugim, treci stavite na ivicu spajanja drugog, a cetvrti na ivicu spajanja treceg.
Za bure napravite mali valjak i dva mala obruca.
Za pile takodje napravite mali valjak, pa ga oblikujte kao na slici, a za oci stavite seme od bosiljka ili neko drugo crno seme.
Za grozd napravite podlogu, pa odozgo redjajte kuglice, tako je lakse.
Parove kruzica redjajte kao na slici, ruzicu stavite na sredinu, pecate na cetiri mesta i ostale ukrase rasporediti po zelji. Kod posnih kolaca, mesta gde stavljate ukrase prethodno prstima nakvasite vodom.
Ukrase napravite pre nego sto zamesite kolac, a stavljajte ih kad kolac naraste, pre stavljanja u rernu.
Ja sam prosle godine pravila ukrase od 100 g brasna, 100 g gustina i 100 ml vode, tako zadrze svetliju boju u toku pecenja.

Najbrze mini kiflice sa pavlakom

najbrze kiflice sa pavlakom
Potrebno je :
  • 600 g brasna
  • 25 g svezeg kvasca
  • 1 kesica praska za pecivo
  • 1 kasikica soli
  • 100 ml ulja
  • 1 casa kisele pavlake
  • 200 ml mleka
  • 1 jaje
  • krupna so
Priprema :
U brasnu pomesanom sa praskom za pecivo napravite udubljenje, izmrvite kvasac, stavite preko kasikicu secera i zamesite testo sa mlakim mlekom, uljem, kiselom pavlakom i solju.
Zamesite glatko testo i razvijte ga u krug sto veci mozete ( moj je bio precnika preko 50 cm ).
Isecite krug na 32 trougla i umotajte kiflice.
Ostavite da se odmaraju dok se rerna ne zagreje na 200 stepeni, a onda premazite kiflice umucenim jajetom i pospite krupnom solju.
Peci kiflice oko 15 minuta.

Buhtle sa mesom

buhtle sa mesom
Sastojci
  • 40gr kvasca
  • 400ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 100ml ulja
  • 1 jaje
  • 800gr brašna
  • oko 100gr putera ili margarina
Za punjenje:
  • 500gr mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • začini po izboru ( suvi začin, so, biber, aleva paprika, origano )
  • jedan čen belog luka
Priprema:
U toplo mleko staviti kvasac sa šećerom da nakisne.
Kad nakisne umesiti testo od navedenih sastojaka, postepeno dodavajući brašno.
Umešeno testo ostaviti 30 minuta da nakisne i da se udvostruči.
Kada je testo nakislo razvuče se na debljinu malog prsta, iseku se kvadrati, pa se na svaki kvadrat stavi kašika fila.
Fil: Iseckati glavicu luka i čen belog luka, pa je na malo ulja i vode prodinstati sa začinima. Dodati mleveno meso i sve zajedno dinstati oko 30 minuta.
Odlitivišak tečnosti, ako je ima.
Svaki kvadrat spajati, suprotne 4 ivice u sredinu, pa kad ih spojite dobićete još ivice koje takodje spojite u sredinu.
Sad vec je kvadrat dobio oblik loptice. Dobro zatvorite te ivice. Tako uradite sa svim kvadratima.
Otopite margarin pa premažite tepsiju i slažite naopako loptice, donja, zatvorena strana ide dole.
kada slažete ostavite malo razmaka izmedju loptica jer će da nakisnu.
Kada poslažete loptice sve ih dobro premažite sa margarinom i ostavite da kisnu oko 20 minuta.
Dok kisnu zagrejte rernu na 220 stepeni.
Stavite buhtle sa mesom da se peku na 220 stepeni oko 10 minuta, pa smanjite na 200 stepeni i pecite do kraja ( oko 30 minuta).
Gotove su kad fino porumene odgore.

Slatka pogača sa orasima

slatka pogaca
Za testo :
  • oko 500gr  brašna
  • 250 ml toplog mleka
  • 6 kašika šećera
  • 1 kvasac ( 40gr )
  • 2 žumanca
  • 1 prstohvat soli
  • limunova kora
  • 100g margarina
  • 250g mlevenih oraha
  • cimet
Za sirup :
  • 150ml mleka
  • 100gr šećera
  • 1/2 kašičice ekstrata od vanile
  • 1/2 kašičice ekstrata ruma
Priprema:
Zagrejati mleko da bude toplo pa staviti kvasac sa jednom kašikom šećera da nadodje.
U posudu usuti brašno pa dodati ostalih 5 kašika šećera, so, žumanca, sitno narendanu koru limuna. Pomešati sve pa dodati kvasac koji je nadošao. Od ovih sastojaka umesiti testo. Ako je potrebno dodati još malo brašna da se umesi fino, glatko testo.
Oblikujte ga 2 lopte i ostavite 30 minuta da kisne.
Kad je testo naraslo razvijte ona testa u pravougaonike pa svaki namažite sa po pola mere od margarina, pospite šećer, orahe i cimet pa uvijte pravougaonike u rolete.
Isecite rolate na prst debline.
Okruglu tepsiju pouljite pa slažite kolutove preklapajući jedan na drugi, tako da svaki sledeći dodje na pola prethodnog.
Ostavite tako napravljen cvet da kisne 20-30 minuta na toplom mestu.
Zagrejte rernu na 200 stepeni pa stavite pogaču da se peče. Posle 10 minuta smanjite na 180 stepeni i ostavite da se peče dok ne počne da prima braon boju.
Dok se peče pogača stavite mleko sa šećerom da provri i kuva 2 – 3 minute pa sklonite sa vatre i dodajte vanilu i rum.
pečenu pogaču izvadite i ostavite u tepsiji u kojoj se pekla da se prohladi pa je zalijte ovom skuvanom, slatkom smesom.
Smesa treba da bude mlaka, stavite je da se skuva čim stavite pogaču da se peče.

Pogaca od kiflica i rolatica


pogaca od kiflica i rolatica
Za ovu pogacu potrebno je :
  • 800 g brasna
  • 25 g svezeg kvasca
  • 1 kasicica secera
  • 1 jaje
  • 1 casa ( 200 ml ) mleka
  • 1 casa kiselog mleka
  • 100 ml ulja
  • so
  • jos jedno jaje za premazivanje
  • susam i lan za posipanje
  • 50- ak g topljenog margarina za premazivanje

Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa jednom kasicicom secera i malo brasna.
Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom i ostalim sastojcima. Mesiti dok testo ne pocne da se odvaja od ruku i od cinije, a onda pokriti i ostaviti da naraste.
Testo za ovakve pogace treba da je malo tvrdje, pa zato, ako vam se ucini da je mekano ( to zavisi od svih sastojaka) , dodajte jos malo brasna.
Kad se testo udvostruci, podeliti ga na dva dela.
Jedan deo takodje prepoloviti i od svake polovine razviti mali krug debljine oko 1.5 cm i premazati topljenim margarinom. Iseci i zaviti po 8 kiflica.
Kiflice redjati u tepsiju kao na slici. Meni je ostala jedna kiflica, koristila sam je za ukrasavanje.
Od drugog dela testa odvojiti jedan mali deo za rolatice u sredini, a od ostatka razvijte dugacku elipsu ( oko 50 cm duzine i 25 sirine ) , premazite topljenim margarinom i uvijte rolat. Secite ga na male parcice kao na slici, a krajeve takodje ostavite za ukrasavnje.
Rolatice redjati uz kiflice (pratite slike ).
Od parceta testa koje ste odvojili za sredinu, napravite 4 mala rolatica, a oko njih od ostataka testa napravite jednu okruglu traku i na nju poredjajte nekoliko mini kiflica.
Pokriti pogacu i ostaviti je da „napuni“ tepsiju. Ja sam ovog puta koristila tepsiju precnika 32 cm, a ako volite deblje pogace, mozete je peci u manjoj tepsiji. Na dno uvek stavim papir za pecenje.
Kad pogaca naraste, ukljucite rernu na 200 stepeni.
Pogacu premazite umucenim jajetom, ja je nisam premazivala celu, vec samo pojedine delove.
Posuti susamom i lanom i peci oko 40 minuta. Ako malo preplane, zbog jajeta, stavite papir za pecenje preko nje.

Pogača cvet


pogaca cvet
Sastojci:
  • 1 kvasac
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 50gr margarina
  • 600-700gr brašna
  • 2dl vode
  • 2,5dl mleka
  • 1 žumance
  •  100gr margarina
  • susam po želji.
Priprema:
Ugrejati mleko pa dodati šećer i kvasac i ostaviti da odradi.
U drugu posudu staviti skoro svo brašno i istresti mleko i kvasac, dodati vodu i ulje i mesiti. Dodati so.
Nastaviti mešenje da se umesi glatko testo a brašno potroši.
Kad se umesi testo malo ga pouljiti i ostaviti da kisne da se masa utrostruči.
Kad je testo nakislo pobrašnaviti površinu, izvaditi testo, malo ga premesiti i razvući oklagijom na debljinu nekih 6-7mm.
Uzeti čašu ili okruglu modlu i vaditi krugove.
pogaca cvet

Okruglu tepsiju pouljiti pa slagati krugove u krug slagajući ih tako da uvek onaj sledeći složen krug predje 2/3 prethodnog, usput mazati sa razmućenim žumancetom i margarinom sobne temperature.
U sredinu stavite parče testa uvijeno u krug.Kad ste poslagali krug uzmite manju čašu i vadite opet krugove i slažite u drugi red isto kako ste i prvi krug.
Sve premažite sa margarinom i žumancetom ako vam je preostalo i pospite susamom.
Ostavite da nakisne oko pola sata.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite da se peče.
Pogača kruna je pečena kad porumeni sa svih strana. Pečenje traje oko 45 minuta.
Izvadite pogaču pa premažite sa četkicom sa uljem, tanko i ostavite da se hladi.

Kravajčići sa sirom

kravajčići sa sirom
Potrebno je:
  • 600 g brasna
  • 30 g svezeg kvasca
  • 1 kasicica secera
  • 200 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 1 casa jogurta (200 ml)
  • 2 jaja
  • 1-2 kasicice soli

Za punjenje: 300 g sitnog sira i 1 jaje
Za premazivanje: 1 jaje
  1. Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa jednom kasicicom secera i malo brasna.
  2. Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom i ostalim sastojcima. Mesiti dok testo ne pocne da se odvaja od ruku i od zidova suda. Pokriti i ostaviti da naraste.
  3. Kad je testo naraslo, premesiti ga i podeliti na 16 loptica. Svaku lopticu rastanjiti oklagijom ili na dlanu i unutra stavljati fil od sira i jajeta. Kravajčiće poredjati u podmazanu tepsiju r-28 cm , kao na slici i ostaviti da narastu. Kad „napune“ tepsiju, premazati ih umucenim jajetom i posipati susamom i lanenim semenom.
  4. Peci u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35-40 minuta. Pecene kravajcice pokriti i ostaviti da se prohlade.

Kroasani sa sirom

Kroasani sa sirom
Potrebno je:
  • 700 gr mekog belog psenicnog brasna
  • 40 gr svezeg kvasca
  • 1 casa jogurta, 200ml
  • 1 casa mleka, 200ml
  • 1 kasicica secera
  • 2 kasicice soli
  • 2 jaja
  • 3 kasike ulja
  • 1 margarin
  • 1 jaje za premazivanje
  • susam ili kim za posipanje
  • sir za filovanje
Podmesiti kvasac sa mlakim mlekom, kasicicom secera i malo brasna. Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom, solju, jogurtom, jajima i uljem.
Testo podeliti na 16 jufkica. Svaku jufkicu razviti precnika otprilike 25cm, premazati omeksalim margarinom i stavljati jednu preko druge, dva puta po osam komada. Od dva dobijena testa razviti sto vecu i tanju koru i svaki deo iseci na 16 kiflica. Filovati sirom.
Staviti u dva pleha po 16 komada kroasana i cekati da nadodju, otprilike sat vremena. Kad narastu, premazati umucenim jajetom i posipati susamom ili kimom.
Peci u zagrejanoj rerni na 200step. , 20-30 min.

Domaći hleb

Hleb domaci

Sastojci:
  • 2/3 svežeg kvasca
  • 500ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašikica soli
  • 0, 5dl ulja
  • oko 1kg brašna
Priprema:
U posudu sipati mlaku vodu pa izmrviti kvasac i dodati šećer pa izmutiti. Dodati oko 500 gr brašna, kašikicu soli i pola mere od ulja pa sve sjediniti. Nastaviti mešanje dodavajući brašno dok se ne dobije glatko testo srednje tvrdoće.
Umešeno testo malo pouljiti pa ostaviti da odstoji pola sata.
Kada je testo nakislo premesiti ga i ostaviti 10 minuta na radnoj površini. Pobrašnaviti površinu i testo pa razvući testo za hleb u oblik pravougaonika. Debljina testa da je 1cm, širina 30cm a dužina izmedju 50 i 70cm. Kada ste razvukli pravougaonik onda urolajte čvrsto vaš hleb.
Pouljite tepsiju i stavite urolano testo, pa nožem ukoso zasecite odgore.
Ugrejte rernu na 50 stepeni, pa isprskajte hleb vodom i stavite da kisne 20 minuta u ugrejanoj rerni.
Izvadite posle tog vremena tepsiju pa pojačajte rernu na 200 stepeni i stavite hleb da se peče oko 45 minuta.
Pečen hleb umotajte u krpu ili ostavite da se hladi na rešetki šporeta.

Kornet pogača

Kornet pogača
Potrebno je:
  • 1 casa jogurta/200ml/
  • 1 casa mlakog mleka/200ml/
  • 1 kasicica secera
  • 2 kasicice soli
  • 30 gr svezeg kvasca
  • 3 jaja
  • 700 gr mekog psenicnog belog brasna
  • malo omeksalog margarina sa premazivanje
  • malo susama za posipanje
  • 3 kasike ulja
Postupak:
Podmesiti kvasac sa mlakim mlekom, secerom i malo brasna. Kad kvasac nadodje, zamesiti testo sa brasnom, jogurtom, 2 jaja, uljem i solju. Ne ostavljam testo da naraste. Dobro ga umesim i podelim na osam loptica. Od loptica razvijem 8 malih kora i svaku premazujem omeksalim margarinom, stavljam jednu na drugu. Zadnju ne premazujem.
Zatim razvijem jednu vecu koru precnika oko 50cm i debljine najvise do 1cm. Sa spoljne strane kruga isecem tanku traku, podelim je na 3 dela i svaki urolam u mali rolatic. Ta tri rolatica postavim na sredinu podmazane tepsije br. 32. Koru isecem na 8 delova i od svakog dela umotam kiflu. Svaku kiflu presecem na pola i poredjam u tepsiju tako da siri kraj bude prema ivici tepsije.
Ostavim da pogaca naraste u tepsiji. Kad se tepsija napuni /max 1 sat/, premazem pogacu umucenim jajetom i posipam susamom.
Pecem u zagrejanoj rerni na 200step. ,  oko 45 min. Kad se ispece, pokrijem kuhinjskom krpom da malo odstoji.

Нема коментара:

Постави коментар