уторак, 22. април 2014.

stanglice...bajadere...1

  Sedmo nebo


Sastojci

Priprema

  1. 1
    U tepsiju veličine oblatne staviti jedan list oblatne.
    Bjelanjke umutiti dodavajući postepeno šećer, zatim dodati kokos, lagano izmješati pa istresti na list oblatne, ravnomjerno rasporedit i staviti da se peče / suši.
  2. 2
    Isto postupiti sa drugom korom,samo mjesto kokosa staviti mljevene orahe.
  3. 3
    Izmješati žumanjke i šećer u prahu ( ja dodam i dvije kašike brašna da se fil brže skuha i da bude čvršći) pa kuhati na pari dok se fil ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
    U ohlađen fil dodati margarin pa izmješati.

  4. 4
    Prvu koru premazati sa filom pa je poklopiti sa drugom korom.

 Kolač sa višnjama


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Višnje očistiti od košpica, pošećeriti i ostaviti da malo odstoje.
  2. 2
    Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo. To sve dobro izmjšati.
    Pola tijesta izliti u podmazan pleh, pa po tijestu poredati ušećerene i od soka ocjeđenje višnje, posuti ih sa vanilin šećerom i preliti drugi dio tijesta. Staviti da se peče.
  3. 3
    Gotov kolač posuti šećerom u prahu.

  Kokos kocke


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti jaja sa šećerom. Dodati ulje, mlijeko i brašno pomješano sa praškom za pecivo.
    Tijesto podjeliti na dva jednaka dijela.
    U jedan dio tijesta dodati kakao.
  2. 2
    Za krem u pola litre mlijeka skuvati šećer i griz, dodati kokos pa skinuti sa vatre.
  3. 3
    U podmazan pleh sipati tamni dio tijesta i malo zapeći. Izvaditi iz rerne pa preko tamnog tijesta sipati krem, a zatim svijetli dio tijesta. Vratiti u rernu i završiti pečenje.
    Preliti čokoladnom glazurom

 Čoko-moca štanglice od keksa


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Keks izlomiti, orahe isjeckati.
    Čokoladu istopiti pa dodati žumanca i šećer, mješati dok se sve ne otopi. Dodati margarin i mješati da se i on otopi.
    Orahe i keks preliti ovom smjesom, izmješati i istresti u tepsiju obloženu folijom pa poravnati.
  2. 2
    Staviti želatin u 40 ml vode i ostaviti da nabubri.
    Staviti šećer da se otopi. Izmješati žumanca sa mlijekom i gustinom pa kad se šećer otopi preliti preko šećera i mješati. Kad se sve sjedinilo i otopilo sklonuti sa vatre, dodati margarin pa mješati da se otopi. Želatin otopiti na laganoj vatri pa dodati. Zatim dodati slatku pavlakui, izmješati i ostaviti da se 2 sata hladi. Dodati kafu pa istresti preko prve smjese.
    Preliti čokoladnom glazurom.

   Fine štangle


Sastojci

Priprema

  1. 1
    U tepsiju veličine oblatne staviti list oblatne.
    Žumanjke i šećer dobro izmutiti pa dodati mljevene orahe, orahe i kakao pa sve izmješati. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka pa sve izmješati kašikom.
    Smjesu istresti u tepsiju na list oblatne pa peći na 180°C oko 35 minuta.
  2. 2
    Umutiti puter i šećer u prahu pa dodati mljeveni keks i sjeckane orahe, izmješati pa premazati preko ohlađene kore.
  3. 3
    Istopiti čokoladu i puter, dodati 3-4 kašike ulja, izmješati pa preliti preko kolača.

    Kolač Elegant


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Sve sastojke sem brašna i kakaa staviti da se kuva na pari. Kad se zgusne sklonuti sa vatre pa dodati brašno i kakao, izmješati da se sve dobro sjedini.
    Podjeliti smjesu na četiri dijela i ispeći četiri tanke kore na 180°.
  2. 2
    Staviti mlijeo sa  vanilijinim šećerom da prokuva pa dodati griz i mješati. Kad se skuva ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati džem, koru od narandže i pjenasto ulupan margarin. Po želji dodati i malo šećera u prahu.
  3. 3
    Gotovom kremom namazati tri kore i ostaviti da odstoji preko noći.
    Kolač posuti šećerom u prahu.
    Ja sam išarala sa čokoladom.

   Medene lješnjak štangle


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Sjediniti sve sastojke za korice postepeno dodavajući brašno toliko da se dobije fino tijesto.
    Tijesto podjeliti na tri dijela i ispeći tri kore na prevnutom plehu.
  2. 2
    Skuhati gustin i brašno u mlijeku.
    Ohladiti i dodati umućen maslac, med i mljeveni lješnjak.
    Odvojiti malo lješnjaka za posuti kolač.
  3. 3
    Sve tri kore premazati filom. Zadnju manje nego prve dvije. Odozgo posuti sa mljevenim lješnjakom.
    Kolač ostaviti preko noći da odpusti pa sjeći ga na štanglice.

  Oblatna sa kokosom i plazma keksom


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Prokuhati mlijeko i šećer pa dodati margarin. Skinuti sa vatre, dodati plazma keks i kokos pa izmješati. Sa toplim filom filovati oblatnu.
    Po želji odozgo preliti sa glazurom od čokolade.

  Mocca oblatne


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Izmješati brašno,ršećer,rvanilin šećer i jaje sa malo mlijeka pa skuhati u ostatku mlijeka.rOstaviti da se dobro ohladi.
    U ohlađenu masu dodati dobro izrađen margarin/maslac sa šećerom u prahu,rzatim dodati mljevenu kafu i keks.rSve dobro izmješati i filovati oblatnu.

  Brzi kolač sa makom i keksom

Sastojci

Priprema

  1. 1
    U odgovarajuću posudu sipati mlijeko,rdodati šećer i mak,rpa kuvati 10 minuta.rZatim dodati margarin i mješati dok se ne otopi.rSklonuti sa ringle,rdodati izlomljen keks i suvo grožđe (predhodno natopljeno rumom) pa dobro promješati.
    Sipati u podmazan četvrtasti pleh,irzravnati kašikom i preliti glazurom.rOstaviti kolač da se dobro ohladi

  2.    Kikiriki oblatna

    Kikiriki oblatna

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      U odgovarajućoj posudi umutiti jaja i šećer.
      Dodati izlomljenu čokoladu, mlijeko i puter, te kuvati na pari mješajući sve vrijeme dok se ne dobije ujednačena masa.
      U pripremljenu smjesu  dodati kikiriki i dobro promješati.
      Filovati oblatnu i ostaviti da se stegne,a potom isjeći i dekorisati po želji.
    .

Нема коментара:

Постави коментар