уторак, 22. април 2014.

stanglice...bajadere...

Šarene oblatne


Sastojci

Krema

I još

  •  1 pakovanje oblatni

Priprema

  1. 1
    Najprije prokuhati mlijeko i šećer, a zatim dodati margarin. Kad se otopi, dodati keks i orahe.
  2. 2
    Smjesu podijeliti u 2 dijela. U jedan dodati čokoladu i mješati dok se ne otopi.
  3. 3
    U drugi dodati vanilin šećer i izmješati.
  4. 4
    Još vrućom kremom premazati oblatne kao na slici.
    Krema je dovoljna za srednje velike oblatne 27x37 cm!


Karamel bajadera

                 

Sastojci

Prvi dio:

Drugi dio:

Glazura:

Priprema

  1. Prvi dio:
  2. 1
    Šećer u prahu umutiti sa dva jajeta, pa kuvati na pari. Kad je kuvano u vruće dodati lješnjak karamele, mješati da se istope. Zatim dodati margarin da se i on istopi. Dodati mljeveni keks, sve izmješati pa sve to jednako rastanjiti u plehu.
  3. Drugi dio:
  4. 1
    Šećer i vodu staviti na vatru da se šećer dobro istopi. Sklonuti sa vatre pa dodati margarin da se istopi. Zatim dodati mlijeko u prahu, izmješati i sipati preko prvog dijela pa izravnati.
  5. 2
    Po želji preliti sa glazurom od bijele čokolade a može i bez nje.
  6. 3
    Mali savjet: U prvom dijelu jaja i šećer ne treba kuvati da bude previše čvrsto, bolje da se doda još malo mljevenog keksa ako procjenite da je potrebno.
    U drugom dijelu: najbolje da se koristi mlijeko u prahu Slovenačke proizvodnje u plavoj kutiji ( to kupujrm ovdje u BIH) i ako vam se desi da vam masa bude malo rjeđa dodati kašiku pudinga od vanilije ili još mlijeka u prahu.


  Čoko-koko oblatne


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Najprije izrezati papir za pečenje na veličinu malo veću od 27x37 cm, neka bude veće za oko 0,5 cm od te veličine sa svih strana. Staviti papir u tepsiju u kojoj ćete peći biskvit. Za biskvit izmiksati bjelanjke sa šećerom u glatku smjesu, dodati brašno i kokos, dobro izmiješati. Smjesu ravnomjerno rasprediti u tepsiji na pek papiru, ali ne do kraja papira (0,5 cm ostaviti prazno). Ispeći, ali da biskvit ostane svjetao. U receptu piše 35-40 min na 170 C. Ja sam ga pekla vremenski manje na 150 C u pećnici s ventilatorom. Pećen biskvit ohladiti.
  2. 2
    Za kremu izmiksati žumanjke sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Margarin i čokoladu otopiti na laganoj vatri pa u otopljeno dodati smjesu žumanjaka i šećera. Izmiješati da se smjesa ujednači i kuhati na laganoj vatri, meni je trebalo 15-ak min. Kada krema potamni kao na slici ili kao čokolada za kuhanje, gotova je. Skinuti s vatre i hladiti uz povremeno miješanje da se ne uhvati korica. Mlakom kremom premazati oblatne i biskvit. Redosljed: oblatna (kremu mazati na grublju stranu, stranu s većim kockicama), polovica kreme, biskvit, druga polovica kreme i poklopi oblatnom (grublju stranu okrenut prema kremi). Opteretiti kolač i ostavit da prenoći na hladnom mjestu, ne u hladnjaku.


 Banana kocke


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Izmiksati jaja sa šećerom, dodati ulje i mlijeko i na kraju brašno izmješano s kakaom i praškom za pecivo. Peći na 200 C.
  2. 2
    Hladan biskvit preliti toplim čokoladnim mlijekom.
  3. 3
    U 2 dl mlijeka staviti šećer. Kada prokuha dodati prethodno izmješano brašno i ostala 2 dl mlijeka. Kuhati dok smjesa ne postane gusta, a zatim maknuti s vatre i dodati čokoladu. Miješati dok se ne otopi.
  4. 4
    U hladnu kremu dodati margarin, pjenasti izrađen s vanilin šećerom i izmiksane banane. Premazati biskvit.
  5. 5
    Za glazuru na pari otopiti čokoladu i margarin. Premazati preko kreme. 
  6. KOKOS KOLAC
    Kokos kolač

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Za tijesto izmiksati jaja sa šećerom, dodati ostale sastojke. Tijesto podijeliti u 2 dijela. Jednu polovicu napola ispeći. U međuvremenu skuhati kremu.
      Kremu staviti na prvu polovicu biskvita, a drugi dio biskvita izliti po kremi. Sve zajedno ispeći.                             
                   

                                   

    Oblatne s banankom 

    Oblatne s banankom II

    Sastojci

    Priprema

    1. Skuhati gust sirup od vode i šećera, dodati keks, orahe, vanilin šećer i čokoladu. Malo ohladiti i umiješati margarin. Polovicom kreme premazati list oblatne, posuti nasjeckanim banankom, premazati ostatkom kreme i poklopiti drugom oblatnom.
    2.  Mini baklave


      Mini baklave

      Sastojci

      Priprema

      1. 1
        Jaja izmiksati sa šećerom, dodati jogurt, orahe i prašak za pecivo.
        Za premaz otopiti margarin s uljem.
        Na radnu površinu staviti jednu koru, premazati je premazom i na nju staviti drugu koru. Tako složene kore premazati nadjevom (tanko), ali samo do pola. Zarolati i slagati u pouljen lim. Postupak ponavljati dok se ne potroše kore i nadjev.
        Baklavu prije pečenja izrezati na manje komadiće (6 cm) i premazati premazom. Peći 15-ak minuta na 200 C. Vruću baklavu preliti hladnim preljevom.
        Za preljev prokuhati vodu sa šećerom, dodati koru i sok limuna te vanilin šećer.                               
      2. Čokoriki                            

        Čokoriki

        Sastojci

        Priprema

        1. 1
          Bjelanjke izmiksati sa šećerom u glatku smjesu. Izmiksaloj smjessi dodati žlicu ulja te izmješano brašno, kikiriki, kakao i prašak za pecivo.Smjesu izliti u lim veličine 30x40 cm. Ravnomjerno poravnati i ispeći. Gotov je kad čačkalica zabodena u njega izlazi suha.
        2. 2
          Dok se biskvit hladi napraviti kremu miksajući žumanjke i šećer na pari. Miksati dok smjesa ne postane lagano gusta (ja sam je kuhala 10 min). Gotovu kremu skinuti s pare i dodati čokoladu. Miješati dok se ne otopi, a zatim dodati maslac i vanilin šećer pa dobro izraditi mikserom.
          Na kraju umiješati sjeckani kikiriki i premazati preko kolača. Ohladiti.
        3. 3
          Za glazuru na pari otopiti čokoladu s malo margarina i uljem. Preliti preko kreme pa posuti sjeckanim kikirikijem. Kikiriki možete umiješati i u glazuru pa tek onda premazati kolač. Ostaviti u hladnjak preko noći.
             

           Kolač s jabukama


        Kolač s jabukama

        Sastojci

        Priprema

        1. 1
          Jaja izmutiti sa šećerom, dodati ulje i mlijeko, a na kraju brašno pomješano s praškom za pecivo. Pola smjese uliti u lim, poravnati i peći na 200 C dok ne bude napola pečeno. Kad se napola ispeče, staviti nadjev i izliti drugi dio biskvitne smjese. Vratiti u pećnicu i ispeći do kraja.
        2. 2
          Jabuke za nadjev oguliti, izrendati i malo ih dinstati sa šećerom na laganoj vatri. Na kraju dodati griz ili mrvice.
        3. 3
          Gotov kolač posipati sa šećerom u prahu.
        4.  
        5. Štangle sa suvim grožđem                            

          Štangle sa suvim grožđem

          Sastojci

          Priprema

          1. 1
            Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto, ako je potrebno dodati mlijeka da se zamjesi tijesto.
            Podjeliti ga na dva jednaka dijela, rastanjiti tanko u oblik praugaonika i ispeći dvije kore na poleđini tepsije.
          2. 2
            Pomješati sve sastojke za fil, dodati mlijeka ili nekog soka toliko da se dobije homogena masa.
            Staviti fil između dvije kore, dobro pritisnuti nečim i ostaviti na hladno mjesto.
            Otopiti čokoladu sa uljem, preliti kolač pa ga posuti sa grubo sjeckanim orasima.
          3. 3
            Ovaj kolač može da se pravi kao posan, tako što se u tijesto mjesto mlijeka stavi mineralna voda a u fil sok.
             

             Bijela bajadera


          Bijela bajadera

          Sastojci

          Priprema

          1. 1
            U šerpu staviti vodu i šećer i kuhati dok se šećer dobro ne istopi. Dodati margarin, zatim orahe i keks. Sve dobro izmješati pa masu ravnomjerno rastanjit u odgovarajući kalup.
          2. 2
            Pjenasto umutiti šećer i jaje, pa dodati margarin, keks i čokoladu.
            Rasporediti po prvom dijelu.
            Kolač preliti sa bijelom čokoladnom glazurom.
        6.   Bajadera od kokosa


          Bajadera od kokosa

          Sastojci

          Priprema

          1. 1
            Mlijeko, margarin i šećer prokuhati i u toplo umješati mlijeko u prahu i kokos. Dodati krupno sjeckane orahe ili žele bombone narezane na male kockice.
            Ovu masu staviti između dvije oblatne, pa na to staviti neki predmet. Ostaviti nekoliko sati na hladnom.
            Rezati u oblik po želji.
          2. 2
            Ja sam pravila sa biljnim mlijekom u prahu a ono je drugačije od običnog pa sam još dodala jedan puding od vanilije u prahu.

                                           Trokutići


          Trokutići

          Sastojci

          Priprema

          1. 1
            Margarin, čokoladu, šećer i jaja kuvati na pari dok se sve ne otopi i sjedini.
            U to vruće dodati mljevene orahe i keks.
            Na tacnu poredati keks petit, poprskati ga sa malo mlijeka pa na njega istresti vrući fil. Zatim po filu poredati petit keks. i njega poprskati sa malo mlijeka.
            Otopiti malo čokolade pa poprskati po keksu.
            Kad se kolač stegao i keks malo odpustijo, svaku kocku petit keksa presjeći tako da se dobije trokut.

                                           Marcipan II


          Sastojci

          Priprema

          1. 1
            Mikserom dugo mutiti jaja i šećer. Zatim dodati ulje, mlijeko, mljevene orahe i brašno pomješano sa praškom za pecivo, sve dobro izmješati pa sipati u tepsiju i ispeći koru.
          2. 2
            Šećer i vodu staviti u šerpu i kuvati 2-3 minuta dok se šećer ne istopi. Zatim dodati margarin i čokoladu i mješati da se i oni otope. Skinuti sa vatre pa u to dodati mljevene orahe, izmješati pa preliti preko ohlađene kore.
              

             Oblatna sa "Plazmom"Oblatna sa

          Sastojci

          Priprema

          1. 1
            U posudi za mješanje umutiti pavlaku i šećer.
            U šerpici staviti margarin, te ga otopiti na laganoj vatri. Zatim dodati mljeveni keks i sve dobro promješati. Sjediniti umućene filove.
            Gotovim filom premazati oblatne. Poslednju koru takođe premazati filom, pa posuti mljevenim keksom.
            Oblatnu ostaviti da se odstoji i da se stegne, pa je sjeći na štangle.
        7.   

           Đus kocke / štanglice


          Đus kocke / štanglice

          Sastojci

          Priprema

          1. 1
            Bjelanjke odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg.
            Posebno umutiti žumanca, šećer i mlijeko, postepeno dodavati mljevene orahe, kakao i brašno pomješano sa praškom za pecivo, te dobro izmješati.
            U pripremljenu masu dodati snijeg od bjelanjaka i polako promješati varjačom.
            Tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
          2. 2
            U odgovarajućoj posudi umutiti margarin sa šećerom u prahu.
            Mljeveni keks natopiti đusom, sjediniti sa mješavinom margarina i šećera, dodati mljevene orahe i dobro izmješati.
          3. 3
            Ohlađenu koru premazati pripremljenim filom.
            Čokoladu otopiti sa uljem pa preliti kolač.
        8.    Marcipan bajadera


          Marcipan bajadera

          Sastojci

          Priprema

          1. 1
            Dobro ušpinovati šećer sa vodom. U to dodati margarin i čokoladu i mješati dok se ne istope. Zatim dodati mljevene orahe i keks.
            Smjesu podjeliti na dva jednaka dijela.
            U odgovarajući kalup staviti jednu polovinu smjese poravnati pa staviti marcipan smjesu. Na to ide drugi dio smjese. Preliti čokoladnom glazurom i po želji dekorisati sa bijelom čokoladom.
            Ja sam u marcipan smjesu dodala i malo margarina da bude mekše kako bi se lakše rasporedilo po prvoj smjesi.
                              

Нема коментара:

Постави коментар