четвртак, 24. април 2014.

stanglice....

 Jadro oblatna sa smokavama

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Suve smokve i grožđice samljeti na mašini za meso.
  2. 2
    Šećer i vodu špinovati, pa dodati samljevene smokve i grožđice, miješati da se dobro sjedini. U to dodati mljevene orahe.
  3. 3
    Fil podijeliti na dva jednaka dijela. Na list oblatne nanijeti jedan dio fila pa poklopiti sa drugim listom.
    Isto uraditi sa preostalim filom i oblatnama.
    Oblatne filovati tako da rebrave strane budu vani.
  4. 4
    Dobro izraditi margarin sa šećerom u prahu.
    Ovim filom premazati jedne nadjevene oblatne pa poklopiti sa drugim.

Posluživanje

Na oblatnu staviti nešto teško i ostaviti da se stegne.
Sijeći na štanglice.

 Štangle sa suvim šljivama i kokosom

Sastojci

Priprema

  1. Suve šljive samleti ili sitno iseckati. U posudu staviti mlevene šljive, 1 dcl vode, 125 gr maslaca i prokuvati na tihoj vatri da se sve sjedini, pa dodati 200 gr čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 100 gr mlevena keksa ( keksa može i manje, zavisi koliko su šljive suve).
  2. 2
    Ovu masu dok je još topla staviti na 1/2 lista veće oblande. Poravnjati i ostaviti da se hladi.
  3. 3
    Svetli deo: U posudu staviti 200 gr šećera, 2 dcl vode i kuvati na vatri da se šećer istopi pa dodati 125 gr maslaca da se istopi, pa dodati 250 gr kokosa ( kokos treba da je sitno mleven, kad se seku štanglice lakše se seku i rez je uredan. Ako nije sitno mleven još ga malo samleti u električnoj seckalici)
  4. 4
    Belu masu dok je još topla staviti preko tamne mase.
  5. 5
    Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač.

   KAJSIJA ŠTANGLE

Sastojci

Priprema

  1. Suve kajsije samleti, dodati šećer u prahu, dobro rukom umesiti da se sjedini i masu razvaljati na 1/2 lista veće oblande. Kad se masa valja , valjak vlažiti vodom da ne prijanja.

  2. 2. sloj: U posudi prokuvati šećer i vodu toliko samo da se šećer istopi, dodati margarin da se istopi, skinuti sa vatre dodati mleveni keks i mlevene orahe. Dobro izmešati i staviti preko sloja od kajsija.
  3. 3
    3. sloj: Na tihoj vatri istopiti čokoladu, margarin i ulje i preliti preko drugog sloja i ostaviti da se čokolada stegne..
  4. 4. sloj: U posudu staviti šećer u prahu i gustin. Vodu i limunov sok staviti na vatru da provri i vrelo dodati u šećer i mutiti varjačom, dodati1 kašiku ulja i 2-3 kapi crvene boje, dobro izmešati i naneti preko čokolade.Ovaj sloj ravnjamo vlažnim širokim nožem.

 KINDER ŠTANGLE

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Tamni sloj: U posudu staviti šećer i vodu, kuvati dok se šećer istopi, dodati margarin  i čokoladu da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i mlevene orahe.Dobro izmešati.
  2. 2
    Masu staviti u pleh dimenzija 25x20, prethodno podmazan sa uljem.
  3. 3
    Beli sloj: Umutiti mikserom margarin sa mlekom u prahu. U posudu staviti šećer i vodu kuvati i kad bude gust sirup , vruć dodati u umućen margarin sa mlekom u prahu. Dok dodajemo sirup neprekidno mešamo mikserom 1-2 minuta. Dok je još toplo ( masa se brzo steže) izlijemo preko tamnog sloja, izravnjamo i ostavimo da se ohladi.

  BEČKA PITA

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Sloj 1.: Šećer i vodu staviti na vatru i kuvati dok se šećer istopi pa dodati margarin i čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati kokos i mleveni keks.
  2. 2
    Sve dobro izmešati i masu dok je topla staviti na jedan list oblande.Preko mase staviti keks, prethodno potapan u sok od narandže.
  3. 3
    Sloj 2.: Šećer i vodu kuvati dok se šećer ne istopi, dodati margarin i čokoladu da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mlevene orahe.
  4. 4
    Masu dobro izmešati i naneti preko keksa. Ostaviti da se ohladi i staviti glazuru od čokolade. Istopiti čokoladu sa uljem na tihoj vatri i preliti kolač i preko čokolade dok se još nije stegla posuti kokos.

 ČOKOLADNE RUM ŠTANGLE

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Penasto umutiti margarin i šećer, dodati 150gr topljene čokolade, 120gr brašna, prašak za pecivo i sneg od 9 belanaca.Sneg od belanaca dodavati kašiku po kašiku muteći. Smesu staviti u pleh veličine 25×35 i peći na 180 stepeni vremenski zavisi od šporeta.
  2. 2
    FIL: 9 žumanaca, 2 jaja i 150gr šećera umutiti i kuvati napari, dodati na kraju 100gr čokolade da se istopi i 2 kašike ruma. Kad se ohladi dodati 130gr umućena margarina. Pečenu i ohladjenu koru poprskamo ovlaš sa rumom pa stavimo fil. Po filu pospemo seckane orahe i rendanu čokoladu.                             

 Banjalučka baklava

Sastojci

Priprema

  1. Kora:
  2. 1
    Mikserom mutit jaja i šećer, zatim dodati i sve ostale sastojke. Sipati u podmazanu tepsiju i peći.
    Pečenu koru ostaviti da se ohladi.
  3. Zaljev:
  4. 1
    U šerpu staviti vodu, šećer i vanilin šećer, pa kuhati 3-4 minute da se šećer otopi.
    Hladan kolač preliti sa vrućim zaljevom.
     

Posluživanje

Baklavu posuti sa malo sjeckanih oraha. Ostaviti da se dobro ohladi i upije zaljev, najbolje preko noći.

 Šaka oraha

Sastojci

Priprema

  1. Kora:
  2. 1
    Umutiti bjelanjke dodavajući postepeno šećer, zatim dodati ulje, brašno, sjeckane orahe, grožđice i isjeckanu čokoladu, lagano izmješati.
    U odgovarajuću tepsiju staviti list oblatne i na nju ravnomjerno rasporediti masu od bjelanjaka, ispeći koru.
  3. Krema:
  4. 1
    Umutiti žumanjke sa šećerom pa dodati rastopljenu čokoladu i kuhati na pari dok ne bude gusto. Ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati izrađen margarin pa nanijeti na ohlađenu koru.
    Ukrasiti sa sjeckanim orasima i rastopljenom čokoladom.

 Banjalucka baklava moje mame

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Za zaljev pomijesati sve sastojke i kada pocne da kuha, kuhati na srednjoj temperaturi 10 minuta.Ostaviti da se prohladi dok se priprema i pece kolac.
  2. 2
    Za kolac dobro umutiti jaja sa secerom i vanilom oko 5 minuta.Zatim dodati ulje,mlijeko i vrhnje i miksati dok se ne sjedini.Doadati brasno i griz pomijesano da soli i praskom za pecivo lagano pomijesati da se sjedini i na kraju dodati orahe i grozdjice i pomijesati.
  3. 3
    Smjesu izliti u podmazanu tepsiju velicine 40x26 cm i peci na 180 stepeni 30-35 minuta.
    Vruc kolac zaliti zaljevom i posuti orasima.
  4. Bonžita

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Stavite sve navedene sastojke u posudu za mješanje. Jaja nemojte mutiti a čokoladu otopite. Izmješajte.
    Manju tepsiju podmažite uljem, stavite na dno papir za pečenje i sipajte pripremljenu masu. Lijepo poravnajte po vrhu i pecite na 200°C oko 50 minuta.

  Ruska baklava

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Najprije skuvamo preliv od vode, šecera i limunovog soka. Kuvamo kad provri 4-5 minuta i ostavimo ga da se ohladi.
  2. 2
    Pjenasto umutimo 10 žumanaca sa 10 kašika šećera. Mutimo dok žumanca ne pobijele.
  3. 3
    U umućena žumanca dodamo sok i koru 1 limuna, jos malo mutimo a potom dodamo sve suhe sastojke za tijesto : mljevene orahe, narendanu čokoladu, brašno, griz i suvo groždje – grožđice. (Praktikujem da to sve izmiješam u drugoj posudi pa onda pomiješam sa umucenim žumancima).
  4. 4
    Posebno umutimo bjelanca u čvrst snijeg i dodajemo lagano, kašiku po kašiku smjesi od žumanaca, oraha… To pažljivo radimo, da masa ne bi pala.
  5. 5
    Pečemo u većem pravougaonom plehu, koji smo namazali margarinom ili uljem i pobrasnili, u prethodno zagrijanoj pećnici, 25 minuta na 200C.
  6. 6
    Provjerimo čačkalicom da li je tijesto pečeno.
  7. 7
    Pečen kolač dok je još vruć, prelijemo hladnim prelivom i vratimo u vruću isključenu pećnicu da odstoji jos nekih 4-5 minuta. To se radi zato, da tekucina iz preliva ne padne na dno kolača, nego da bude ravnomjerno sočan.
  8. 8
    Ostavimo kolač da se ohladi u plehu.
  9. 9
    Na pari istopimo čokoladu, šecer i ostale sastojke za glazuru. Kad nastane lijepa kompaktna masa, josš malo miješamo da se glazura prohladi, pa kad osjetimo da se zgušnjava, tada premažemo kolač

  Bijeli valovi

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Za biskvit pjenasto umutimo jaja i šećer te vanilin šećer, u originalnom receptu ide 10 žlica šećera ja sam smanjila na 8 jer sam pretpostavila da bi za moje ukućane to bilo preslatko i dobro sam pretpostavila, tako da je 8 žlica sasvim dovoljno. Potom dodamo prstohvat soli te lagano miješajući dodajemo ulje, a postepeno i prosijano brašno zajedno sa pecivom te mlako mlijeko. Na kraju u umućenu smijesu prosijamo kakao te dodamo malo ruma, rakije i limunove korice. Dobivenu smjesu izlijemo u nauljenu i pobrašnjenu tepsiju.
  2. 2
    Za kremu izmiksamo žutanjke zajedno sa svježim sirom, šećerom i vanilin šećerom. Potom dodamo ocijeđeni limun,malo limunove korice i ruma te lagano u dobivenu smjesu umiješamo prethodno umućeni snijeg od bjelanjaka.
  3. 3
    Žlicu po žlicu stavljajte kremu na tamni biskvit a potom stavite peći na 180 stupnjeva nekih 40tak min .
  4. 4
    Kiselo vrhnje izmješajte sa vanilin šećerom, nakon cca 30-tak minuta pečenja izvadite kolač iz pećnice, premažite ga i pecite još 10-tak minuta.

  Čokoladne kocke sa višnjama

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Prvo skuvati fil: U posudu staviti 4 dcl vode i 150 gr šećera da se kuva. Umutiti 1 dcl vode i 2 pudinga od čokolade, dodati u vodu i šećer i kuvati da se zgusne.
  2. 2
    Testo za kore: Umutiti 3 žumanca sa 15 kašika šećera, 15 kašika ulja, 15 kašika mleka, 15 kašika brašna, 4 kašike kakaoa ,1 prašak za pecivo i umućena 3 belanca.
  3. 3
    Pleh veličine 20x35 cm premazati uljem i posuti brašnom. U pleh staviti 1/2 testa i peći 10-ak minuta samo da se malo zapeče, pa po zapečenoj kori rasporediti 500 gr očišćenih višanja, preko višanja izrendati 100 gr čokolade, preko čokolade rasporediti mlak fil od kuvana pudinga.Preko pudinga staviti drugu polovinu testa i sve skupa peći na 170 stepeni.
  4. 4
    Kad se kolač ispeče i ohladi staviti  preliv.
    Na tihoj vatri kuvati da se sjedini ( ne sme da provri) 2,5 dcl slatke pavlake i 100 gr čokolade. Kad se dobro ohladi preliti kolač.

  Medeno srce

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti 2 jaja sa šećerom dodati ulje, jogurt, kakao, brašno, začin za medenjak, cimet, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Polovinu mase staviti u podmazan pleh veličine 25x35 cm. Peći dok se malo ne napravi korica pa premazati sa pekmezom, preko staviti drugu polovinu testa i sve skupa ispeči do kraja na 170 stepeni.
  2. 2
    Topao kolač premazati sa pekmezom i staviti glazuru od 150 gr istopljene čokolade i 6 kašika ulja.

  Oblanda sa jafom

Sastojci

Priprema

  1. Neka provri mleko,secer cokolada i margarin. Kada se ohladi dodati sok od pola pomorandze i keks.

Posluživanje

Na jedan list oblande staviti pola fila, pa poredjati jafu.Premazati i drugi list oblande pa poklopiti namazanom stranom preko jafe.Pokriti krpom i pritisnuti sa necim tezim odozgo.Trebalo bi da se spremi dan ranije da se oblanda opusti, jer se ne kvasi.

 Nedeljni kolac

Sastojci

  • Biskvit

  •  4 jajeta
  •  8 kasika secera
  •  2 vrecice vanila secera
  •  3 kasike nutelle (orginalno je nas eurokrem)
  •  2 kasike kiselog vrhnja
  •  10 kasika ulja
  •  10 kasika mlijeka
  •  11 kasika brasna
  •  4 kasike mljevenih oraha
  •  2 male kasike praska za pecivo
  •  1/4 male kasike soli
  •  3 kasike Kras expresa
  • Fil 1

  •  2 vrecice pudinga (vrecica 130 g)***
  •  1 kasika gustina
  •  5 solja mlijeka(solja 250 ml)
  •  225 g maslaca
  •   Fil 2
  •  2 vrecice slaga ili ako vam je dostupan smrznuti onda kutija od 400 g
  •   mlijeko za slag
  • Za posip

  •  2 kasike Kras expresa

Priprema

  1. 1
    Za biskvit dobro umutiti jaja,secer i vanila secer.Dodati nutellu,kiselo vrhnje,ulje i mlijeko i mutiti dok se ne sjedini.
    Zatim dodati brasno pomjesano sa praskom za pecivo,soli i Kras expresom i lagano umutiti.
    Na kraju dodati orahe .
  2. 2
    Podmazati i brasnom posuti dublju tepsiju velicine 40x26 cm i istresti smjesu.
    Peci na 190 stepeni 20 minuta(provjeriti akalicom da li je gotovo)
  3. 3
    Dok se pece kolac skuhati puding pomjesan sa gustinom(ja ne stavljam secer u puding posto su ovdje pudinzi vec zasladjeni).
    U skuhan puding odmah dodati izrezan maslac i mijesati dok se masla ne otopi.
  4. 4
    Gotov kolac ostaviti oko 5 minuta da sa malo ohladi i onda ga izbosti viljuskom.
    Preko vruceg kolaca preliti puding i ostaviti da se potpuno ohladi.
  5. 5
    Ohladjen kolac premazati slagom i ostaviti u frizider da se dobro ohladi,najbolje preko noci.
    Neposredno prije sluzenja posuti obilato Kras expresom.

  SOČNI JOGURT KOLAČ

Sastojci

Priprema

  1. U mutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodati ulje i još malo mutiti da se dobro sjedini.
  2. 2
    Dodati jogurt, griz i prašak za pecivo. Dobro umutiti i masu staviti u pleh veličine 25 x 35. Pleh prethodno podmazan sa uljem i posut grizom.Kolač peći na 175 stepeni 45 minuta.
  3. 3
    Dok se kolač peče spremiti sirup. Šećer ,vodu i sok od narandže staviti u posudu i kad proključa  kuvati  5  minuta. Pred kraj kuvanja u sirup dodati sok od jednog limuna. Toplim sirupom preliti topao kolač, i ostaviti da kolač upije sirup. Staviti kolač u frižider da se dobro rashladi.                        

 URMAŠICE

Sastojci


Priprema


  1. U posudu staviti ulje i vodu, staviti na vatru da proključa pa dodati polako brašno i prašak za pecivo, neprestano mešajući. Skinuti sa vatre i dobro izmešati.
  2. 2
    Testo prohladiti praviti urmašice i peći na 200 stepeni dok ne dobiju zlatno žutu boju. Kada se ispeku, tople preliti toplim sirupom.
  3. 3
    Sirup: Šećer , vodu i kriške limuna staviti da vri i to kad provri da vri 3 minuta.
  4. 4
    Ovo je spravica- rende na kojoj ja pravim urmašice u 3 koraka. Sve su jednake i iste. Uzmem komad testa oblikujem u valjak, stavim na rende koje nije ravno već ispupčeno.Napravim udubljenje po sredini testa, i tada spojim krajeve testa i izvrnem urmažicu, koja na vrhu ima šaru od rendeta i ispupčena je nije ravna.

NARANDŽA KOCKE

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti margarin sa šećerom, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, mlevene orahe, i rendane smrznute narandže. Umutiti 6 belanaca i dodati u prethodno umućenu masu. Sve dobro izmešati i staviti u pleh veličine 20x30 i peći na 180 stepeni.
  2. 2
    Umutiti 6 žumanaca sa 200gr šećera u prahu.
    Kada kora bude pečena preko nje premazati umućena žumanca, vratiti u rernu i osušiti premazani sloj na 150 stepeni.
  3. 3
    2. sloj: U mlevenu plazmu dodati 7 kašika soka od narandže i izmešati da se masa sjedini, ako bude potrebno još dodati soka od narandže. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati mlevenu plazmu i 50gr bele otopljene čokolade. Ovaj fil premazati preko ohladjene kore.
  4. 4
    Kolač posuti sa mlevenim orasima.

 ŠTANGLE SA SUVIM SMOKVAMA

Sastojci

Priprema

  1. 1. sloj: Šećer, vodu, margarin i mlevene smokve skupa prokuvati 5 minut. Skinuti sa vatre i dodati mlevena keksa da gustina smese bude kao kuvana palenta. Toplu smesu staviti na list oblande.
  2. 2
    2.sloj: Šećer i vodu istopiti dodati 2/3 margarina da se istopi, skinuti sa vatre dodati 300gr mlevenih oraha, sve dobro izmešati. Toplu smesu staviti preko 1. sloja.
  3. 3
    Glazura: Istopiti čokoladu sa uljem i preliti kolač.
    Oblanda je veličine 27x37cm.Glazuru po želji možemo staviti i od bele čokolade. Ja uglavnom na pola kolača stavim glazuru od crne čokolade a na drugu polovinu glazuru od bele čokolade, pa izgleda kao da imamo dva različita kolača.

  ELENA ŠTANGLE

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti margarin sa šećerom, dodati 2 žumanca, pa dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo  i 2 kašike kakaoa. Dodati 3dcl mleka i sve dobro izmešati. Na kraju dodati umećena dva belanca.

      
  2. 2
    Pleh veličine 25x35 obložiti papirom, staviti umućenu masu i peći. U pečen kolač dok je još topao zabosti parčiće čokolade od 100gr.U mutiti marmeladu i rum, i premazati topao kolač.
  3. 3
    Kolač kad se ohladi, staviti glazuru od čokolade.

 KINDER ŠTANGLE

Sastojci

Priprema

  1. Umutiti mikserom margarin i mleko u prahu.Šećer i vodu ušpinovati da bude gusto i muteći polako dodavati u umućen margarin i mleko u prahu. Dobro umutiti, podeliti na dva dela u jedan deo dodati 100gr otopljene čokolade.Masu prohladiti i staviti masu sa čokoladom na list oblande, preko mase opet list oblande, pa bela masa pa list oblande. Pritisnuti nečim teškim i ostaviti preko noći da se ohlade.        

Нема коментара:

Постави коментар