среда, 30. април 2014.

                                 Stracatela


Sastojci

Priprema

  1. 1

    Korica:

    Od navedenih sastojaka ispeci koricu, pa preliti cokoladnim mlekom ili nes kafom;

  2. 2

    Fil 1.

     1/2 l slatke pavlake i 250g cokolade zagrevati do kljucanja (ali da ne prokljuca), pa dobro ohladiti i umutiti do zeljene cvrstine;
  3. 3

    Fil 2.

    1/2 l slatke pavlake cvrsto umutiti, pa podeliti na dva dela;
    u prvi deo dodati krupno narendanu Cipiripi tablu i malo pecenih mlevenih lesnika, a drugi deo ostaje beo;
  4. 4
    Filovati :

    korica - cokoladni fil - Cipiripi fil (kornet fil) - slatka pavlaka;

  tunel torta


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Izmiješati keks, orahe, šećer i koru narandže. Istopiti margarin, dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se čokolada istopi.Sipati u suve sastojke, dodati sok od narandže i izmiješati. Na odgovarajućoj tacni oblikovati valjak dužine oko 27 cm i ostaviti da se ohladi dok se napravi fil.
  2. 2
    Gustin razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak mlijeka i šećer kuvati pa sipati gustin i brzo miješati dok se ne zgusne. Ostaviti na hladnom i povremeno miješati.
  3. 3
    Margarin sobne temperature umutiti pjenasto, umutiti i gustin pa sjediniti s margarinom.
    Od smjese odvojiti 1/3 pa umiješati 100 g istopljene bijele čokolade.
    U ostatak kreme umiješati 200 g istopljene tamne čokolade.
  4. 4
    Od bijele kreme odvojiti 1/3 i premazati preko podloge. Preko bijele kreme premazati tanak sloj tamne kreme, slagati piškote (malo ih namočiti u mlijeko ili sok od narandže) s malim razmacima (po širini 6 piškota, po dužini 2,5).Prazninu između piškota popuniti tamnom kremom i premazati samo toliko da se prekriju piškote.
  5. 5
    Premazati ostatkom bijele kreme, opet tanak sloj tamne kreme pa piškote (7 piškota po širini) popuniti prazninu između piškota i premazati ostatkom kreme. Ukrasiti po želji.

 Uskrsnje korpice

Sastojci

  •   ZA 20 KOMADA
  •  250 gr sitno mlevenih oraha
  •  150 gr secera
  •  75 ml vode
  •  150 gr cokolade - 40% kakao
  •  2 kasicice ulja
  •  200 gr zele bombona sa zelatinom na biljnoj bazi /za posnu verziju/
  •  kom 20-tak hartijanih korpica
  •  1 kasika sitno mlevenih oraha

Priprema

  1. 1 Za recept-postupak izrade
    Prvo spremite korpice a zatim otopite cokoladu na pari sa 1 kafenom kasicicom ulja. Cokolada treba da bude prohladjena i malo gusca da bi se lakse lepila za hartijane korpice. Otprilike ce vam trebati malo manje od jedne kafene kasicice cokolade po jednoj korpici.
  2. 2 Za recept-postupak izrade
    Pazljivo sve zareze na korpici popunite sa cokoladom kao na slici. Kad ih namazete cokoladom, stavite ih u frizider da se cokolada stegne. Na slici mozete videti velicinu mojih korpica ali one mogu biti vece ili manje, po vasoj zelji.
  3. 3 Za recept-postupak izrade
    Stavite secer i vodu da zakuvaju, i cim provri postite da vri otprilike 15 sekundi. Sklonite sud sa sporeta, dodajte orahe i dobro ih izmesajte. Masa ce vam delovati pomalo  lepljiva ali se ne plasite, tako treba. Sad odvojite 1 kasiku ove mase da bi ste kasnije napravili drskice za korpice.
  4. 4 Za recept-postupak izrade
    Izvadite hartijane korpice iz frizidera i pocnite da ih punite sa malo prohladjenom masom od oraha koja treba da bude topla, i usput ih oblikujte, mogu biti duguljaste, okrugle, kakve vi volite. Cokolada ce se pomalo otapati i to je dobro jer ce se tako bolje vezati za masu. Kad popunite korpice, vratite ih u frizider.
  5. 5 Za recept-postupak izrade
    U onu jednu kasiku mase koju ste odvojili dodajte otprilike 1 kasiku mlevenih oraha, izmesite kao testo i napravite drskice, tako sto cete ih jednostavno rucno izvaljati pa ih stavite u frizider da se stegnu. Za to vreme sitno iseckajte zele bombone, kupite ih u vise boja, zuta,crvena ,narandzasta i obavezno zelena.
  6. 6 Za recept-postupak izrade
    Kad su se korpice i drske ohladile mozete poceti da busite rupe za drske i da ih stavljate u iste, malo ih uvek pritisnite sa strane da bi stajale cvrsce, kao na slici 4.
    U preostalu cokoladu dodajte 1 kasicicu ulja, zagrejte je, treba da se lako razmazuje. Ja drske mazem malom cetkicom i uvek namazem i onaj spoj drske sa korpicom.. Opet ih vratite u frizider da se stegne cokolada pa onda mozete stavljati seckane zele bombone. Ovo je ujedno i najtezi deo posla jer se zele lepi za prste pa ih morate svaki cas kvasiti i brisati.
  7. 7 Za recept-postupak izrade
    Pred sluzenje ih izvadite iz frizidera i pazljivo sa strane ispod drske odvojite hartiju i krenite da je skidate. Skida se veoma lako ali korpice moraju da budu hladne. Nemojte ih sluziti sa ovim radnim hartijanim korpicama jer ce se gosti muciti sa njima cim se malo cokolada otopi. Vi im skinite hartijani kalup pa ih mozete premestiti u druge kartijane korpice.
  8. 8 Uskrsnje korpice
    Ove korpice imaju fantastican ukus poput marcipana a zele bombone su po meni nezamenljive u ovoj kombinaciji. Pokusala sam ovo i sa kandiranim vocem ali nije bilo tako ukusno.
  9. 9
    NAPOMENA
    U zavisnosti od suvoce oraha moze varirati njihova kolicina potrebna za recept, pa pripremite za svaki slucaj jos 50 gr oraha i neku korpicu viska, tako da je mozete namazati cokoladom ako bude vise mase za punjenje.

Нема коментара:

Постави коментар