недеља, 27. април 2014.

Fererro rocher  

Sastojci

  •  200 g lješnjak napolitanki
  •  300 g lješnjaka - prženih, sjeckanih
  •  400 g nutelle (može i jeftina verzija naravno)
  •  300 g mliječne čokolade
  •  9 žlica ulja

Priprema

  1. 1
    Napolitanke grubo izlomiti, dodati sjeckane lješnjake i nutellu. Sve zamjesiti da se poveže. Ako je mekano, ostaviti 10-30 minuta da se stegne.
  2. 2
    Oblikovati kuglice. Staviti u hladnjak 60-120 min da se dobro stegne.
  3. 3
    Čokoladu s uljem otopiti na laganoj vatri. Umakati kuglice u čokoladu te slagati na prozirnu foliju da se stegne.
  1. Čudo od čokolade                 

Sastojci

Biskvit

Krema

Priprema

  1. Izrada biskvita:
  2. 2
    Žutanjke i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka (bijelanjke umiješati polagano, ne mikserom). Peći (u tepsiji cca 20x35cm)  na 180°C oko 20 min… ovisi od pećnice… provjeriti čačkalicom kad je pečeno.
  3. 3
    Izrada kreme:
  4. 4
    Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.
  5. 5
    Pečeni biskvit izbockati vilicom na nekoliko mijesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom. Krema je dosta rijetka ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u hladnjaku stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temp. a onda staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stegne krema…

ŽUTI KOLAČ S VIŠNJAMA                 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo)  i polako ih sjedinjavati sa belancima.
  2. 2 Višnje...
    Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
  3. 3 Višnje...
    Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se,  već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
    Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.
  4. 4
    Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom i iseći na kocke.

Tijesto za pizzu 

Sastojci

Priprema

  1. Pomiješati suhe sastojke, dodati ulje i tople vode po potrebi da se umijesi čvrsto tijesto. Ostaviti na toplo mjesto da se udvostruči. Premijesiti i podijeliti na 4 dijela. Oblikovati ga za pizzu i stavljati nadjev po želji. Ukoliko ne potrošite svo tijesto, višak zamotajte u prozirnu foliju i staviti u hladnjak, može stojati 3-4 dana.

Posluživanje

Količin tijesta dovoljna za 4-5 pizza…

Spužva kolač

roze

Sastojci
1 bjelanjak
20 dkg šećera u prahu
1,5 dcl vode
20 dkg kristalnog šećera
20 dkg želatine u prahu (2 vrećice)
1 dcl vode
20 dkg kokosa
ekstrat po želji
Način pripreme
  1. Bjelanjak mutite na manjoj brzini, a kada se zapjeni povećajte brzinu na najjače i mutite dok ne dobijete dovoljnu čvrstinu (kada okrenete posudu na opačke mora stajati).
  2. Šećer u prahu koji nema u sebi slučajnih grudvica postepeno dodavati u bjelanjak, dobit ćete gustu smjesu. Grudvice spominjem jer sam ja u svome šećeru koji je stajao neko vrijeme imala grudvice pa se nisam usudila koristiti da mi ne upropasti kompaktnost.
  3. Posebno prokuhajte 1,5 dcl vode sa kristalnim šećerom.
  4. Kada skinete sa vatre lagano i postepeno dodajete šaum i miksate.
  5. Miksajte još 10 min.
  6. Želatinu prokuhajte sa 1 dcl vode.
  7. Vruću lagano dodajete u smjesu.
  8. Miksajte još 15 min. u tom vremenu primjetit ćete kako postaje pufasto, baš ono što želite postići.
  9. Prepolovite smjesu i u pola dodate 10 dkg kokosa, a u drugu polovinu dodate nekoliko kapi ekstrata u željenoj boji ( ovdje sam ja dodala od maline).
  10. Samo na dno tepsije stavite masni papir, moja tepsija je promjera 23x33 cm.
  11. Salijete prvo dio sa kokosom, a gore dio sa ekstratom.
  12. Stavite u led oko 2 - 3 sata da odstoji.
  13. Kada izvadite odvojite okolo nožem smjesu od tepsije i izrežite ostalo, dno će vam se jednostavno odvajati zbog masnog papira.
  14. Odmah umačete cijeli kolač u preostali kokos.

Milk kolač

milk

KORE:

6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
1 prašak za pecivo
4 žlice kakaoa
6 žlica tople vode

MILK KREMA:

1 l mlijeka
100 g gustina
4 žlice šećera
100 g bijele čokolade
250 g margarina
150 g šećera u prahu

TOPING:

200 g mliječne čokolade
5 žlica mlijeka
4 žlice šećera
150 g margarina
Način pripreme

    PRIPREMA KORE:

  1. Jaja umutiti sa šećerom.
  2. Brašno, prašak za pecivo i kakao pomiješati, dodati umućenim jajima i sve sjediniti.
  3. Dodati vodu i ponovo sjediniti.
  4. Razliti u veću tepsiju obloženu masnim papirom (moja je promjera 37 x 24 cm).
  5. Peći na 180 stupnjeva 20 minuta.
  6. Kada se ohladi presjeći na pola.
  7. PRIPREMA KREME:

  8. Odvojiti malo mlijeka da možete zamiješati sa gustinom i šećerom.
  9. U preostalo mlijeko dodati bijelu čokoladu i staviti da prokuha.
  10. Kada počne kuhati, dodati izmućeni gustin sa šećerom i još kuhati dok ne dobijete piotrebnu gustinu.
  11. Kada se ohladi dodati margarin koji ste predhodno izmutili sa šećerom u prahu.
  12. PRIPREMA TOPINGA:

  13. Čokoladu, šećer, mlijeko i margarin kuhajte dok se sastojci ne sjedine.
  14. Kremu ohladite, tako da dobijete dojam razmekšalog margarina.
  15. SLAGANJE:

  16. Kora
  17. Fil
  18. Toping
  19. Kora
  20. Fil
  21. Toping

čokoladne kocke

Sastojci

Priprema

  1. 1
    dobro Izmiksati 4 jaja sa šećerom.
  2. 2
    dodati brašno u koje je umiješan prašak za pecivo
  3. 3
    Otopiti maslac i čokoladu i dodati u smjesu (ne smije biti vruče)
  4. 4
    peći 30 minuta na 180°C
  5. 5
    kad je pečeno, preliti sa mlijekom u koje je dodan rum
  6. 6
    pustiti da se biskvit ohladi
  7. 7
    slatko vrhnje zagrijati i maknuti s vatre
  8. 8
    dodati čokoladu i maslac i miješati dok se ne otope,
  9. 9
    preliti preko biskvita
  10. 10
    ostaviti u hladnjaku najmanje 3 sata da se krema stisne.
  11.    

      Išleri

    išleri

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      od sastojaka umijesite tijesto, tanko razvaljajte između dva lista plastične folije..i izrežite kolutiće
    2. 2
      peći u zagrijanoj pećnici na 180-200°C ( znate najbolje svoje pećnice),za prvi put ih malo pripazite jer su keksići tamni a izgore za čas.neka dobiju samo malo boje i ako su mekani kad ih izvadite ostavite ih malo na limu -poslije će se stvrdnuti.nek se ohlade do kraja..
    3. 3
      jaja ,šećer i vanil šećer samo kratko izmutiti mikserom da se povežu..zatim tući na laganoj vatri (pari ako želite)-meni je lakše na laganoj vatri pa mogu malo pojačati ili smanjiti po potrebi..mješam kuhačom koja ima ravni vrh tako da zahvaća veliku površinu i tako brzo prođem cijelo dno lonca pa mi se ne hvata krema..kuhati da se zgusne, ohladiti i u ohlađeno dodati dobro izrađeni maslac( ko ne voli maslac može i margarin za kreme)
    4. 4
      po dva keksića spajati s kremom i preliti čokoladnom glazurom, ukrasiti po želji..                             
  12.                           

Нема коментара:

Постави коментар