недеља, 27. април 2014.

Dana POLIMKA4...

Smokva bajadera






Potrebno je:

250 gr šećera
6 kašika vode
200 gr margarina ili maslaca
200 gr sivih smokava
100 gr čokolade
350 gr mlevenog keksa
Za glazuru:
100 gr čokolade
4 kašike ulja
malo pečenih seckanih lešnika

Priprema

U posudu staviti šećer i vodu, mlevene smokve, margarin i kuvati na tihoj vatri mešajući dok se masa ne sjedini. Dodati 100 gr čokolade da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks. Dobro izmešati.
Toplu masu staviti u pleh veličine 19 x 27 cm, prethodno obložen folijom. Poravnjati masu i ostaviti da se hladi, pa staviti glazuru.
Istopiti 100 gr čokolade i 4 kašike ulja i preliti kolač. Dok se čokolada koš nije stegla posuti pečenim seckanim lešnikom.



Štanglice sa čajnim kolutićima





Još jedne fine štanglice

Potrebno je:

400 gr šećera
2 dcl vode
250 gr margarina
50 gr čokolade
200 gr mlevenih oraha
200 gr mlevena keksa
2 lista većih oblandi ( veličina 17 x37 cm)
500 gr čajnih kolutića
100 gr žele bonbona ili 3-4 krem bananice
2 dcl mleka
1 kašičica kafe

Priprema:

U posudu staviti 400 gr šećera i 2 dcl vode. Kuvati dok se šećer ne istopi, dodati 50 gr čokolade i 250 gr margarina da se istopi. Skinuti sa vatre i umešati 200 gr mlevenih oraha i 200 gr mlevena keksa.

Jednu polovinu tople mase staviti na 1 list oblande. Preko fila staviti red čajnih kolutića potapanih u 2 dcl mleka u koje smo dodali kafu.

U šupljine čajnih kolutića staviti seckane žele bonbone ili seckane krem bananice. Preko čajnih kolutića stavimo drugu polovinu fila. Preko fila staviti drugi list oblande.
Preko složena kolača staviti neku tacnu opteretiti nečim teškim ( može knjiga) i ostaviti da se ohladi. Seći na štanglice.

Karamel štanglice sa kokosom





Kad nam treba više sitnih kolača za neka  slavlja, ovo su super štanglice sa ukusom karamela,  kokosa i mleka u prahu

Potrebno je:

3 lista velikih oblandi
Za karamel fil:
250 gr šećera
3 dcl vode
50 gr margarina
300 gr mlevena keksa
Za beli fil:
250 gr šećera
1 dcl vode
200 gr margarina
400 gr mleka u prahu
100 gr kokosa

Priprema:

Karamelisati 250 gr šećera, dodati 3 dcl vode i kuvati na tihoj vatri dok se šećer ne istopi. Dodati 50 gr margarina da se istopi i dodati 300 gr mlevena keksa. Dok je masa topla premazati 2 lista oblande.
U posudu staviti 250 gr šećera i 1 dcl vode. Kuvati od kad provri 3 minuta, pa dodati 200 gr margarina da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 400 gr mleka u prahu. Mutiti da bude glatko bez grudvica i dodati 100 gr kokosa.
Ovu masu dok je topla premazati preko sloj a karamel fila na jednoj oblandi, pa staviti drugi list oblande sa karamel filom. Preko premazati beli fil, pa staviti treći list pblande. Opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohladi. Seći na štanglice.









Bečka pita







Ovo je postan kolač, jako ukusan i od ove mere dobijemo dosta komada.  Pogodan je za slave, rodjendane i sva druga slavlja. Moja veličina jedne štanglice je 2 cm x 5,5 cm. I od ove količine kolača  sečenjem izadje oko 84 komada.

Potrebno je:

1 list veće oblande
200 gr keksa
2 dcl soka od narandže

Za prvifil:

2 čaše šećera ( čaša od jogurta od 180 gr)
2 čaše vode
125 gr margarina
200 gr kokosa
100 gr čokolade
250 gr mlevena keksa

Za drug fil:

100 gr šećera
1/2 dcl vode
125 gr margarina
100 gr čokolade
200 gr mlevenih oraha

Za glazuru:
150 gr čokolade
6 kašika ulja

Priprema:

Prvi fil:

Šećer i vodu staviti na vatru i kuvati dok se šećer istopi pa dodati margarin i čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati kokos i mleveni keks.
Sve dobro sjediniti i toplu masu naneti na 1 list oblande
Preko staviti keks prethodno potapan u sok od narandže
.
Fil drugi: 
Istopiti na vatri šećer i vodu dodati margarin i čokoladu da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mlevene orahe. Dobro izmešati i premazati preko keksa.
Kad se ohladi preliti glazurom od čokolade.
Istopiti čokoladu sa uljem i preliti kolač. Dok se čokolada još nije stegla posuti kokosom.
Toplim filovima premazivati.

Božićna bajadera







 Potrebno je:

Za tamnu masu:
250 gr šećera
2 dcl vode
250 gr maslaca ili margarina
100 gr čokolade
400 gr mlevena keksa
200 gr pečena mlevena lešnika

Za svetlu masu:

300 gr šećera
1 dcl vode
200 gr mleka u prahu

Glazura od čokolade:

150 gr čokolade
6 kašika ulja

Tamna masa:    Na umerenoj vatri istopiti 250 g maslaca (može i margarina) sa 250 g šećera i 2 dl vode, dodati 100 g čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre pa dodati 400 g mlevena keksa i 200 g pečenih mlevenih lešnika.
Svetla masa:  Ukuvati dobro da bude jako gusto 300 g šećera i 1 dl vode. Posebno umutiti 125 g maslaca i 200 g mleka u prahu. U ovu smesu dodavati vruć kuvani sirup i dobro umutiti mikserom.
Tamnu masu  podeliti na 2 dela. Jedan deo razvaljati u pleh veličine 27x28 cm. Preko staviti celu svetlu masu od mleka u prahu , pa drugi deo tamne mase. (raditi  dok su tople mase). Kad se stegne staviti glazuru.
Istopiti 150 gr čokolade sa 6 kašika ulja i preliti kolač.

Kajsija štangle







 Potrebno je:

1/2 lista velike obland

Za prvi sloj:

500 gr suvih kajsija
100 gr šećera u prahu

Za drugi sloj:

200 gr šećera
1 dcl vode
125 gr margarina ili maslaca
200 gr mlevena keksa
150 gr mlevenih oraha

Za treći sloj:

100 gr čokolade
1 kašičica margarina
2 kašike ulja

Za četvrti deo:

250 gr šećera u prahu
1 kašičica gustina
2 kašike vode
2 kašikesoka od limuna
1 kašika ulja
2-3 kapi crvene jestive boje

Suve kajsije samleti, dodati šećer u prahu, dobro rukom umesiti, da se sjedini i masu razvaljati na 1/2 lista veće oblande. Kada se masa valja, valjak vlažiti vodom da ne prijanja.
Drugi sloj: U posudi prokuvati šećer i vodu, toliko samo da se šećer istopi, dodati margarin da se istopi, skinuti sa vatre, dodati mleveni keks i mlevene orahe. Dobro izmešati i staviti preko sloja od kajsija.
Treći sloj: Na tihoj vatri istopiti čokoladu, margarin i ulje i preliti preko drugog sloja i ostaviti da se čokolada stegne.
Četvrti sloj: U posudu staviti šećer u prahu i gustin. Vodu i limunov sok staviti na vatru, da provri i vrelo dodati u šećer i mutiti varjačom, dodati 1 kašiku ulja i 2-3 kapi crvene boje, dobro izmešati i naneti preko čokolade. Ovaj sloj ravnati vlažnim širokim nožem.

Štangle sa suvim šljivama i kokosom





Potrebno je:

1/2 lista veće oblande

Za tamni deo:

600 gr suvih šljiva
1 dcl vode
200 gr čokolade
125 gr maslaca ili margarina
100 gr mlevena keksa

Za svetli deo:
200 gr šećera
2 dcl vode ili mleka
125 gr maslaca ili margarina
250 gr kokosa

Preliv od čokolade:
100 gr čokolade
4 kašike ulja


Priprema:

Suve šljive samleti ili sitno iseckati. U posudu staviti mlevene šljive, 1 dcl vode, 125 gr maslaca i prokuvati na tihoj vatri da se sve sjedini, pa dodati 200 gr čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 100 gr mlevena keksa (keksa može i manje, zavisi koliko su šljive suve).
Ovu masu dok je još topla staviti na 1/2 lista veće oblande. Poravnjati i ostaviti da se hladi.
Svetli deo:
U posudu staviti 200 gr šećera, 2 dcl vode ili mleka  i kuvati na vatri da se šećer istopi pa dodati 125 gr maslaca da se istopi, pa dodati 250 gr kokosa ( kokos treba da je sitno mleven, kad se seku štanglice lakše se seku i rez je uredan. Ako nije sitno mleven još ga malo samleti u električnoj seckalici)
Belu masu dok je još topla staviti preko tamne mase.
Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač.

Kasetice






 Potrebno je:

1 list veće oblande
200 gr šećera
1 dcl vode
125 gr margarina ili maslaca
150 gr mlevenih oraha
250 gr mlevena keksa
2 kašike kakaoa
2 kašike ruma
roleri

Priprema:

Jedan list veće oblande iseći uzduž na 4 dela. Širina tog jednog dela je oko 7 cm i dužine 37 cm.
Fil:
200 g šećera i 1 dl vode prokuvati da se šećer istopi dodati 125 g margarina da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 150 g mlevenih oraha i 250 g mlevena keksa, 2 kašike kakaoa i 2 kašike ruma. Smesa dok je topla premazati sva 4 dela sečene oblande.
 Redjati ovako: 1 filovan list isečene oblande staviti na njega drugi filovani list, pa preko poredjati uzduž rolere u dva reda. Koliko rolera treba zavisi od dužine rolera jer ih ima razne dužine.



 Staviti treći list oblande   fil da dodje na rolere, blago pritisnuti da roleri ravnomerno udju  u fil, pa četvrti  list oblande, oblanda da dodje na vrh. Opteretiti nečim teškim i ostaviti da se hladi. Seći 1-1,5 cm širine. Tako kasetice kad isečemo biće dužine 7 cm a širine po želji od 1- 1,5 cm.

Roleri:



Prolećne karamel štangle





Volim sve kolače u kojima ima ukus karamela. Ovo je jedan sočan kolač  sa ukusom karamela


Potrebno je:

8 jaja
180 gr šećera
5 kašika ulja
180 gr mlevenih oraha
80 gr brašna
20 gr kakaoa
1 kesica praška za pecivo

Sirup za kore:

2 kašike šećera
2 dcl vode

Fil 1.:

4 žumanca
100 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
5 kašika brašna
5 dcl mleka
200 gr maslaca

Fil 2.:

4 belanca
250 gr šećera
100 gr pečenih mlevenih lešnika

Priprema:

Umutiti 8 belanaca sa 180 g šećera, dodati jedno po jedno žumance, 5 kašika ulja, mlevene orahe, brašno, kakao i prašak za pecivo. Od ove mase ispeći 2 kore veličine pleha 20 x 35 cm.
Sirup za kore:
Karamelisati 2 kašike šećera, dodati 2 dl vode i sve kuvati na tihoj vatri dok se karamelisani šećer ne istopi. Ostaviti da se ohladi.

Fil 1.: 
Umutiti 4 žumanca  sa 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 5 kašika brašna i 1 dl mleka. Sve staviti u 4 dl vrela mleka i kuvati. Kada se skuva i ohladi dodati prethodno umućen maslaca.
Fil 2.: 
U posudu staviti 150 g šećera i malo vode (oko 1/2 dl). Kuvati dok ne bude jako gust sirup. Umutiti 4 belanaca, pa dodavati vruć sirup u belanca neprekidno muteći. Karamelisati 100 g šećera i dodavati u belanca, neprekidno muteći. Mutiti sve skupa dok se belanca ne ohlade.
U fil dodati 100 g pečnih mlevenih lešnika (1 šaku ostaviti za posipanje kolača).
Pomešati skupa fil 1. i fil 2..
Filovati kolač:
Kora, natopljena sa kuvanim i ohlađenim sirupom, 1/2 fila, kora natopljena sirupom, 2/2 fila. Kolač ukrasiti sa pečenim krupno mlevenim lešnikom.
Ovaj put sam malo drugačije filovala kolač.
Pomešala sam fil 1 i fil 2. Odvojila sam 1/3 fila, u preostale 2/3 fila dodala mleveni lešnik i filovala ; kora, 1/2 fila sa lešnikom, kora, 2/2 fila sa lešnikom i preko 1/3 fila bez lešnika.

Cigaret baklava




Potrebno je:

500 gr kora za baklavu
100 gr griza
200 gr mlevenih oraha
100 gr rendane čokolade
250 gr margarina ili maslaca

Sirup:

500 gr šećera
2 dcl vode
1/2 limuna

Pomešati skupa griz, mlevene orahe i rendanu čokoladu.
Uzeti jednu koru presaviti je na pola i po kraju kore staviti izmešanu masu od griza, oraha i čokolade, uviti u rolat i staviti u pleh.
Tako uraditi sa svim korama.
Iseći rolnice na dužinu od 6 cm i  preliti sa istopljenim margarinom.  Peći baklavu  na 170 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.
Pečenu baklavu preliti hladnim sirupom
.
Sirup: Šećer i vodu kuvati kad provri 5 minuta i pri kraju dodati kriške od 1/2 limuna. Ostaviti da se ohladi.

Božićne rolnice sa suvim šljivama




 Pozrebno je:

500 gr kora za baklavu
1/2 dcl ulja za premazivanje kora

Fil:

500 gr suvih šljiva
100 gr čokolade
200 gr mlevenih oraha

Sirup:

500 gr šećera
5 dcl vode
1/2 limuna
Pomešati skupa seckane suve šljive, mlevene orahe i rendanu čokoladu.
 Uzeti jednu koru premazati je četkom sa uljem, staviti preko drugu koru premazati uljem, staviti treću koru premazati uljem i na kraju kore staviti uzduž smesu od šljiva oraha i čokolade. Uviti u rolnicu i staviti u pleh prethodno premazan uljem.
 Tako uraditi i sa ostalim korama. Izadje 6 rolnica. Rolnice premazati uljem, iseći i peći na 170 stepeni dok ne dobiju zlatno žutu boju. 
U međuvremenu dok se peče napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu i kuvati 10 minuta od kad provri. Pred kraj kuvanja dodati kriške 1/2 limuna.
 Mlakim sirupom preliti vruće rolnice.


Нема коментара:

Постави коментар