недеља, 27. април 2014.

Dana POLIMKA....

Beogradjanke





Potrebno je:

4 jaja
400 gr šećera
1,5 šoljica ulja (šoljica od 1 dcl)
2 šoljice jogurta
200 gr brašna
2 kašike kakaoa
1 kesica praška za pecivo
100 gr mlevenih oraha
4 jabuke
Glazura:
150 gr čokolade
4 kašike ulja

Priprema:
Umutiti 4 žumanca sa 200 gr šećera, dodati 1,5 šoljicu ulja, 2 šoljice jogurta, 200 gr brašna, 2 kašike kakaoa i prašak za pecivo.
Masu staviti u pleh veličine 20x35cm, prethodno obložen papirom i zapeći 15 minuta.
Za to vreme umutiti 4 belanca sa 200 gr šećera, dodati 4 rendane jabuke i 100 gr mlevenih oraha. Masu staviti na zapečenu koru, vratiti u rernu i dopeći na 160 stepeni.
Kad se kolač ohladi staviti glazuru.
Istopiti čokoladu sa uljem i preliti kolač.

Paunove oči




 Volim maline u svim kolačima. Po receptu u ovaj kolač idu višnje, pa pošto obožavam maline ja sam ovaj put njih stavila. Volim njihov kiselkast ukus a i kad se kolač seče malo je lakše nego sa višnjama.

Potrebno je:

1,5 dcl mleka
3 kašike šećera
1 kašika suva kvasca
170 gr maslaca
3 žumanca
oko 450 gr brašna
3 belanca
100 gr šećera
200 gr mlevenih oraha
600 gr malina ili višanja
2 kašike šećera
šećer u prahu
1 vanilin šećer
Priprema:

U 1,5 dcl mlaka mleka  staviti 1 kašike šećera, 1 kašiku suva kvasca i ostaviti da malo stane.
Umutiti omekšali maslac. dodati žumanca, umutiti, dodati mleko sa kvascem i brašno. Zamesiti testo, dobro izraditi i ostaviti da nadolazi.
Kad testo nadodje, podeliti ga na 3 dela.



Svaki deo izvaljati u valjak pa u ploču veličine 16 x 30 cm.
Maline sveže ili zamrznute, posuti sa 2  kašike šećera i ostaviti da se ocede od soka koji puste.
Na razvaljano testo od  ruba 7 cm staviti red malina sa jedne i druge strane.



Oba kraja presaviti prema unutra da dodje kao 2 rolata.




Sva tri ovako savijena rolata staviti na papir za pečenje pa u pleh.Papir da dodje izmedju rolata da se ne dodiruju.
Umutiti 3 belanca sa 100 gr šećera, dodati 200 gr mlevenih oraha. Ovu smesu rasporediti unutra na sva tri rolata.


Peći na 160 stepeni 30-40 minuta. Kad se ispeče posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom.



Mini štrudlice sa džemom od šljiva



Ove štrudlice spremam sa džemom od kajsija, šljiva i smokava. Meni su najdraže od šljiva, valjda me podseća na detinjstvo, kad je moja majka spremala štrudlu od šljiva. Taj kiselkast ukus džema od šljiva daje poseban ukus kolaču.

Potrebno je:

200 gr masti
150 gr šećera u prahu
2 kašike jabukova sirćeta
9 kašika hladne vode
550 gr brašna
1 kašičica sode bikarbone
Šećer u prahu
1 vanilin šećer
džem od šljiva

Priprema:

U posudu staviti mast i šećer u prahu. Umutiti da bude penasto  pa dodati sirće, hladnu vodu, sodu bikarbonu i brašno. Zamesiti testo i ostaviti na hladnom da stoji 1 sat.






Kad testo odstoji podeliti ga na 2 dela. Svaki deo oblikovati u valjak, jer kad budemo valjali ploču od testa da nam bude četvrtastog oblika ne okruglog.











Oba dela testa razvaljati u ploču veličine 21 x 30 cm. Oba razvaljana testo uzduž podeliti na 3 dela. Da bi ivice testa bile ravne prilikom valjanja koristiti lenjir.









Na svaki deo staviti uzduž džem i presaviti. Iseći presavijeno testo na 5 delova.












Štrudlice stavljati u pleh prethodno obložen papirom.






Peći na 170 stepeni 20 minuta. Pečene štrudlice uvaljati u šećer u prahu pomešan sa vanilin šećerom.

Oblande sa kiselom pavlakom

 
Brzo a jako ukusno

Potrebno je:

1 paket većih oblandi
2 čaše kisele pavlake (čaša od 180 gr)
2 čaše šećera
300 gr mlevene plazme keksa
250 gr margarina ili malaca

Priprema:

U posudu staviti 2 čaše kisele pavlake i 2 iste te čaše šećera, izmešati i da malo stane da se šećer istopi.
U drugoj posudi istopiti na tihoj vatri 250 g margarina, skinuti sa vatre dodati kiselu pavlaku sa šećerom i 300 g mlevene plazme.
Filovati veće oblande, opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohlade.



Čokoladne kocke sa višnjama





Potrebno je:

Za kore:
3 jaja
15 kašika šećera
15 kašika ulja
15 kašika mleka
15 kašika brašna
4 kašike kakaoa
1 kesica praška za pecivo
Za fil:
 5 dcl vode
150 gr šećera
2 pudinga od čokolade
100 gr čokolade
500 gr očišćenih višanja
Za preliv kolača:
 2,5 dcl slatke pavlake
100 gr čokolade

Priprema:

Prvo skuvati fil:
U posudu staviti 4 dcl vode i 150 gr šećera da se kuva. Umutiti 1 dcl vode i 2 pudinga od čokolade, dodati u vodu i šećer i kuvati da se zgusne.
Testo za kore: Umutiti 3 žumanca sa 15 kašika šećera, 15 kašika ulja, 15 kašika mleka, 15 kašika brašna, 4 kašike kakaoa ,1 prašak za pecivo i sneg  od  3 belanca.
Pleh veličine 20x35 cm premazati uljem i posuti brašnom. U pleh staviti 1/2 testa i peći 10-ak minuta samo da se malo zapeče, pa po zapečenoj kori rasporediti 500 gr očišćenih višanja, preko višanja izrendati 100 gr čokolade, preko čokolade rasporediti mlak fil od kuvana pudinga.Preko pudinga staviti drugu polovinu testa i sve skupa peći na 170 stepeni dok se ne ispeče.
Kad se kolač ispeče i ohladi staviti  preliv.
Na tihoj vatri kuvati da se sjedini ( ne sme da provri) 2,5 dcl slatke pavlake i 100 gr čokolade. Kad se dobro ohladi preliti kolač.


Čokoladne rum štangle

 
Potrebno je:
Za koru:
 
120 gr margarina ili maslaca
240 gr šećera
150 gr čokolade
120 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
9 belanaca
Za fil:
9 žumanaca
2 jaja
150 gr šećera
100 gr čokolade
4  kašike ruma
130 gr margarina ili maslaca
Za posipanje kolača:
rendana čokolada ili seckani orasi
Priprema:
Penasto umutiti margarin i šećer, dodati 150 gr  otopljene čokolade, 120 gr brašna, prašak za pecivo i na kraju  sneg od 9 belanaca.
Sneg od belanaca dodavati kašiku po kašiku  lagano  muteći.
Smesu staviti u pleh veličine 25×35 i peći na 180 stepeni  20 minuta.

Fil:
Umutiti 9 žumanaca, 2 jaja, 150gr šećera  i kuvati napari dok se ne zgusne, dodati na kraju 100 gr čokolade da se istopi i 2 kašike ruma.
Kad se fil  ohladi dodati 130 gr umućena margarina.
Pečenu i ohladjenu koru poprskati sa 2 kašike ruma  pa stavimo fil.
Po filu posuti  seckane orahe ili  rendanu čokoladu.

Karamel štangle



Potrebno je:

2 lista većih oblandi
3 čaše ( šaša od jogurta 180 gr) šećera
1,5 čaša vode
250 gr margarina ili maslaca
150 gr seckanih oraha
100 gr suva groždja
350 - 400 gr mlevena keksa

Za glazuru:

150 gr čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

U posudu staviti šećer  i karamelisati ga na tihoj vatri da bude svetlo braon boje. Dodati vodu i na tihoj vatri kuvati da se karamel istopi. Dodati margarin da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati seckane orahe suvo groždje i mleveni keks. ( koliko će mo dodati mlevena keksa zavisi koliko koliko smo kuvali karamel i vodu. Nekad više ispari, nekad manje. Uglavnom kad stavimo mleveni keks i izmešamo, masa da bude gustine kao kad skuvamo palentu).
Masu malo prohladiti  ( ne sme se ohladiti) i staviti izmedju dve oblande. Opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohladi pa staviti glazuru.
Istopiti čokoladu i ulje i preliti po oblandi.
Da bi  topla masa izmedju 2 oblande, ravnomerno prilepila za obe oblande postupiti ovako. Staviti topao fil na jednu oblandu i rasporediti, poklopiti drugom oblandom i sve prevrnuti skupa da gornja oblanda bude dole i opteretiti nečim teškim.

Možemo gornju oblandu umesto glazure od čokolade,  samo čokoladom išarati.
Sasvim desno su Karamel štanglice.


Nebeske kocke



Meni jedan  od najomiljenijih  kolača

Potrebno je:

Za koru:

3 jaja
150 gr šećera
8 kašika ulja
8 kašika tople vode
1 kašika kakaoa
150 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo

Fil od malina:

600 gr malina
200 gr šećera
1 dcl vode
3 kašike gustina
2 kesice želatina ( jedna kesica 10 gr)
10 kašika vode

Fil:

1 litar mleka
1 kesica vanilin šećera
3 pudinga od vanile
200 gr šlag krema  u prahu
2 dcl mleka

Potrebno je još:

2 dcl čokoladna mleka
250 gr  četvortastog keksa prelivenog čokoladom sa jedne strane ( koristim Zlatni pek preliven sa čokoladom) 
2 dcl mleka

Za glazuru kolača: 

200 gr čokolade
5 kašika ulja


Priprema:


Umutiti 3 belanca, dodati 150 gr šećera, dodati 3 žumanca jedno po jedno muteći mikserom. U masu dodati ulje, brašno,  prašak za pecivo i kakao umućen u 8 kašika tople vode. Masu staviti u pleh veličine 25×35 i peći na 180 stepeni. Pečenu koru još toplu preliti sa 2 dl čokoladnog mleka.

 Fil od malina: U posudu staviti maline  ( ja koristim zamrznute maline) i šećer, kuvati dok se šećer ne istopi pa dodati umućen gustin sa vodom i još par minuta prokuvati i dodati 2 kesice želatina potopljena u 10 kašika vode i ostavljena da nabubri. Mešati par minuta da se želatin istopi i ostaviti da se hladi. Fil kad bude mlak preliti preko kore. (kolač filovati  u plehu u kojem pečemo koru).

 Fil: Umutiti 3 pudinga od vanile, 1 kašiku gustina, 1 vanilin šećer i 2 dcl mleka, dodati  u prokuvano 8 dl mleka sa 200 g šećera. Kuvati i kad se skuva dobro ohladiti. Umutiti 200 g šlaga sa 2 dl mleka i dodati u hladan puding. Jednu polovinu ovog fila staviti  na maline, pa red keksa, (čokoladni deo keksa okrenut na gore) potapan u mleko mlake ( bolje upia keks nego kad je hladno) onom stranom bez čokolade, pa drugi deo fila.

Kolač preliti  sa čokoladnom glazurom.
Istopiti 200 g čokolade sa 5  kašika ulja i preliti kolač.


Sočna čokoladna torta






Ovo je divna sočna čokoladna torta.

Potrebno je:

Za kore:

4 jaja
8 kašika šećera
4 kašike ulja
4 kašike mleka
6 kašika brašna
2 kašike kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
4 belanca
200 gr šećera
150 gr seckanih oraha
1 kašika brašna

 Za fil:
4 žumanca
100 gr šećera
1 dcl mleka
1 kašika gustina
200 gr maslaca
5 dcl slatke pavlake
200 gr čokolade
Potrebno je još:
1 dcl čokoladnog mleka
100 gr šlag krema u prahu

Priprema:

Umutiti 4 belanca sa 8 kašika šećera, dodati 4 žumanca, ulje. mleko i na kraju brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo.
Masu staviti u pleh prečnika 26 cm, prethodno obložen papirom.
Peći koru na 180  stepeni od 20-25 minuta. Koru dobro ohladiti i preseći da se dobiju 2 kore.

Umutiti 4 belanca sa 200 gr šećera i dodati 150 gr seckanih oraha i 1 kašiku brašna. Masu staviti u pleh prečnika 26 cm, prethodno obložen papirom.
Koru peći na 160 stepeni 40 minuta.

Fil 1: Umutiti 4 žumanca sa 100 gr šećera, 1 vanilin šećerom, 1 dcl mleka i 1 kašikom gustina. Ovo kuvati na tihoj vatri dok se ne skuva. Kad se ohladi dodati 200 gr maslaca prethodno umućena
.
Fil 2: U posudu staviti 5 dcl slatke pavlake i 200 gr čokolade. Zagrevati na tihoj vatri da se čokolada istopi. Pavlaka ne sme da provri. Kad se čokolada istopi dobro ohladiti ( ja ostavim preko noći u frižideru) i umutiti mikserom da bude kremasto.

Filovati tortu. Na tacnu za tortu staviti jednu tamnu koru . Koru  poprskati  sa 1/2 dcl čokoladnog mleka. Preko kore staviti  fil 1, pa fil 2. Preko fila 2 staviti koru od belanaca, pa preko fil 1, fil 2, pa tamna kora i fil 1. Okolo toru premazati sa čokoladnim filom. Umutiti 100 gr šlag kema u prahu sa 1 dcl vode , napraviti ružice i ukrasiti tortu.

Brza osvežavajuća torta




 Potrebno je:

300 gr moto keksa
50 gr margarina
malo soka od maline

Fil 1.:
3 kesice šlag krema od čokolade
2 dcl gazirane vode
300 gr kisele pavlake
1 manje pakovanje piškota ( 105 gr)
2 dcl soka od maline

Fil 2.:

3 kesice krem šlaga sa ukusom vanile
2 dcl gazirane vode
300 gr kisele pavlake

Potrebno je još:
500 gr malina
200 gr šećera
1 dcl vode

Priprema:

Staviti u posudu 500 gr malina, 200 gr šećera i 1 dcl vode. Prokuvati samo dok se šećer istopi, pa dobro maline ocediti od soka.
 Moto keks samleti dodati 50 gr istopljena margarina i malo procedjena soka od malina toliko da se smesa sjedini. Uzeti pleh za tortu sa obručem obima 26 cm i staviti smesu od keksa i poravnjati da dobijemo  koru za tortu.

Napraviti Fil  1.:

Umutiti krem šlag od čokolade sa gaziranom vodom, dodati kiselu pavlaku. Piškote iseckati na veće kocke i preliti sa 2 dcl procedjenog soka od malina.Piškote dodati u umućeni šlag, kašikom izmešati i staviti na koru od keksa.

Napraviti Fil 2.: 

Umutiti  šlag krem od vanile  sa gaziranom vodom, dodati kiselu pavlaku. Fil podeliti na dva dela, u jedan deo dodati prokuvane, ohladjene, dobro ocedjene maline. Dobro umutiti mikserom.

Fil sa malinama staviti preko fila 1. sa piškotama pa fil 2. Tortu ukrasiti rendanom čokoladom.

Čoko torta




Potrebno je:

4 jaja
200 gr šećera
1 vanilin šećer
100 gr maslaca
100 gr čokolade
4 kašike brašna
1/2 kesice praška za pecivo

Za fil 1:

5 dcl slatke pavlake
200 gr čokolade

Za fil 2:

200 gr šlaga
3 dcl vode

 Priprema:

 U posudu staviti 100 g maslaca i 100 g čokolade i istopiti na blagoj vatri.Ostaviti da se prohladi.
 Umutiti 4 žumanca sa 200 g šećera i 1 kesicom vanile. Mutiti dok se masa ne sjedini, dodati prohladjen istopljen maslac i čokoladu. Sve skupa dobro umutiti i dodati brašno i prašak za pecivo i opet umutiti. Na kraju dodati sneg od   4  belanca, sjediniti  sa masom ne mutiti  mikserom već varjačom.
 Umućenu masu staviti  u pleh obima 26 cm, prethodno obložen papirom. Peći  na 180 stepeni.

 Fil 1:
 U posudu staviti 5 dl slatke pavlake i 200 g mlevene čokolade. Zagrevati na tihoj vatri neprekidno mešati da se čokolada istopi, a pavlaka ne sme da provri. Kad se čokolada istopi ostaviti  masu da se dobro ohladi. Kad se ohladi mutiti  mikserom 2-3 minuta dok masa ne bude čvrsta.

 Fil  2: 
Umutiti  čvrsto 200 g šlaga u prahu i 3 dl vode.
Filovati tortu: U okrugli kalup sa obručem staviti koru, preko fil 1 i na kraju fil 2.

 Dekoracija za tortu: U kesu od zamrzivača staviti 2-3 štangle čokolade. Potopiti kesu u ključalu vodu i da stoji dok čokolada ne omekša. Probušiti na vrhu kesu čačkalicom i istiskati na list celofana ornamente koje želimo (cvetove, leptiriće, srca ....) ostaviti da se ukrasi stegnu i staviti na tortu.

Ružičasta rapsodija





 Potrebno je:

1 kg očišćenih višanja
10 kašika šećera
300 gr šlag krema u prahu
6 dcl soka od višanja
2 čaše ( čaša od 180 gr) kisele pavlake
200 gr keksa
1 puding od vanile
100 gr čokolade
100 gr kisele pavlake

U posudu staviti 1 kg očišćenih višanja, dodati 10 kašika šećera, 2 dl vode i kuvati 10 minuta. Višnje dobro ocediti od tečnosti i ohladiti.
 Umutiti 200 g šlag krema sa 2 dl ocedjena hladna soka od višanja, dodati 2 čaše kisele pavlake i dobro ocedjene hladne višnje i 200 g lomljena keksa. Masu sjediniti i staviti u kalup sa obručem prečnika 24 cm.
U posudu staviti 4 dl soka od višanja (ako ne bude toliko dodati vode). U malo soka od višanja od količine od 4 dl umutiti 1 puding od vanile, dodati u preostali kuvani sok i kuvati, kad se skoro ohladi preliti preko mase od keksa  koju smo stavili u kalup.
Istopiti 100 g čokolade sa 3 kašike ulja i preliti preko kuvanog pudinga i ostaviti da se ohladi.
 Umutiti 100 g šlaga sa 1,5 dl vode dodati 100 g kisele pavlake i staviti preko čokolade. Ostaviti sve da se dobro ohladi skinuti obruč i ukrasiti po želji.

Torta sa jabukama



Potrebno je:

1,5 kg jabuka
200 gr šećera
1 kašičica cimeta
4 jaja
8 kašika šećera
1 dcl ulja
1 dcl mleka
8 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo
100 gr oraha
8 dcl mleka
5 kašika šećera
2 pudinga od vanile
100 gr šlaga u prahu
1,5 dcl mleka

Priprema:


Oguliti i iseći na parčiće 1,5 kg jabuka. Poredjati ih u dublju podmazanu uljem okruglu posudu prečnika 26 cm. Jabuke posuti sa 200 gr šećera i 1 kašičicom cimeta (šećer može i više zavisi od ukusa jabuka). Peći u rerni dok se ne ispeku.
 U medjuvremenu umutiti 4 belanca sa 8 kašika šećera, dodati jedno po jedno 4 žumanca, 1 dcl ulja, 1 dcl mleka, 8 kašika brašna i 1/2 praška za pecivo. Testo preliti preko pečenih jabuka i vratiti u rernu i peći na 180 stepeni. Kad se ispeče prevrnuti na tacnu, da jabuke dodju gore i preko jabuka posuti 100 gr seckanih oraha.
 U posudu staviti 8 dcl mleka, 5 kašika šećera i 2 pudinga od vanile. Kuvati i kad se skuva malo prohladiti pa staviti preko jabuka.
 Umutiti 100 gr šlaga sa 1.5 dcl mleka ili vode i premazati tortu.

Torta sa ukusom kafe



 Potrebno je:

Za tamne kore:
4 jaja
8 kašika šećera
4 kašike ulja
4 kašike mleka
6 kašika brašna
2 kašike kakaoa
1 kašika nlevene kafe
1 kesica praška za pecivo

Sirup za natapanje braon kora:
5 kašika šećera
2 dcl vode
1/2 dcl ruma

Za koru od belanaca:
4 belanca
200 gr šećera
200 gr mlevenih oraha

4 žumanca
5 kašika šećera
4 kašike kuvane kafe
125 gr maslaca
200 gr šlaga u prahu
2 dcl mleka

Priprema:

Umutiti 2 jaja sa 4 kašike šećera, dodati 2 kašike ulja, 2 kašike mleka, 3 kašike brašna, 1 kašiku kakaoa, 1 kašičicu kafe i 1/2 kesice praška za pecivo. Masu staviti u pleh prečnika 26 cm, prethodno obložen papirom. Peći na 180 stepeni 30 minuta. Ispeći još jednu ovakvu koru.
Kora od belanaca:
Umutiti 4 belanca sa 200 gr šećera, dodati 200 gr mlevenih oraha. Masu peći na 160 stepeni 40 minuta.
Fil:
Umutiti 4 žumanca sa 5 kašika šećera, dodati 1/2 dcl kuvane kafe, i sve kuvati dok se ne zgusne. Kad se ohladi dodati umućen maslac i umućenu masu od 200 gr šlaga i 2 dcl mleka.
Sirup za braon kore:
Skuvati šećer i vodu i dodati rum. Ostaviti da se ohladi.
Filovati tortu:
Kora, natopiti je sa 1/2 kuvanog sirupa, fil, kora od belanaca, fil braon kora natopljena sa sirupom, fil.
Tortu posuti sa mlevenim orasima.

Egipatska torta



Potrebno je:
Za kore:
9 belanaca
9 kašika šećera
200 gr mlevenih oraha
2 kašike brašna

Za fil 1:
9 žumanaca
9 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
2 pudinga od vanile
8 dcl mleka
125 gr maslaca
1 kesica šlaga u prahu
100 gr čokolade

Za fil 2:
200 gr šlaga u prahu
3 dcl mleka
100 gr lešnika

Za ukrašavanje:
100 gr šlaga u prahu
1,5 dcl mleka

 Umutiti 9 belanaca sa 9 kašika šećera, dodati mlevene orahe i brašno. Od ove mase ispeći 2 kore u plehu veličine 20 x 30 cm.
 Fil I: Umutiti 9 žumanaca sa 9 kašika šećera, 2 vanilin šećera, 2 pudinga od vanile i 1 dcl mleka. Ovo dodati u 7  dcl vrela mleka. Kuvati, kad se zgusne i ohladi dodati 125 gr maslaca i 100 gr otopljene čokolade. Jednu kesicu šlaga u prahu umutiti po upustvu na kesici i dodati u fil.
 Fil II: Umutiti šlag sa mlekom i dodati pečene krupno mlevene lešnike.
 Filovati tortu: Kora, fil 1., fil 2, kora, fil 1, fil 2.
. Tortu ukrasiti sa umućenim šlagom.

Kasetice






 Potrebno je:

1 list veće oblande
200 gr šećera
1 dcl vode
125 gr margarina ili maslaca
150 gr mlevenih oraha
250 gr mlevena keksa
2 kašike kakaoa
2 kašike ruma
roleri

Priprema:

Jedan list veće oblande iseći uzduž na 4 dela. Širina tog jednog dela je oko 7 cm i dužine 37 cm.
Fil:
200 g šećera i 1 dl vode prokuvati da se šećer istopi dodati 125 g margarina da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 150 g mlevenih oraha i 250 g mlevena keksa, 2 kašike kakaoa i 2 kašike ruma. Smesa dok je topla premazati sva 4 dela sečene oblande.
 Redjati ovako: 1 filovan list isečene oblande staviti na njega drugi filovani list, pa preko poredjati uzduž rolere u dva reda. Koliko rolera treba zavisi od dužine rolera jer ih ima razne dužine.



 Staviti treći list oblande   fil da dodje na rolere, blago pritisnuti da roleri ravnomerno udju  u fil, pa četvrti  list oblande, oblanda da dodje na vrh. Opteretiti nečim teškim i ostaviti da se hladi. Seći 1-1,5 cm širine. Tako kasetice kad isečemo biće dužine 7 cm a širine po želji od 1- 1,5 cm.

Roleri:



Šarene kinder štangle





Potrebno je:

500 gr šećera
2 dcl vode
250 gr margarina ili maslaca
500 gr mleka u prahu
400 gr žele bonbona
2 lista većih oblandi ( veličina 1 lista 27 x 37 cm)

Priprema:

U posudu staviti šećer i vodu, kuvati dok se šećer ne istopi i dodati 25o gr margarina da se istopi.
Skinuti sa vatre i dodavati mleko u prahu malo po malo muteći da se ne stvore grudvice.
Dodati  žele bonbone seckane na kockice.
Toplu masu staviti izmedju 2 oblande.
Opteretiti kolač nečim da se stegne i ohladi.

Нема коментара:

Постави коментар