субота, 26. април 2014.

Burek u slici i reči

Evo kako da napravite burek za 45 minuta+30 minuta pečenje

Umesiti testo od brašna, vode i soli (oko 1/2 kg brašna)

http://i39.photobucket.com/albums/e188/mamamaja2003/IMG_3551.jpg

Podeliti testo na 5 loptica veličine šake

http://i39.photobucket.com/albums/e188/mamamaja2003/IMG_3553.jpg

Razviti loptice na jufke prečnika 15-ak cm

http://i39.photobucket.com/albums/e188/mamamaja2003/IMG_3555.jpg

Jufke slagati u šerpicu koja je prethodno do pola nalivena mešavinom ulja i masti u odnosu 1:1

http://i39.photobucket.com/albums/e188/mamamaja2003/IMG_3558.jpg

Posle pola sata jufke vaditi iz masnoće jednu po jednu i stavljati direkt na radnu ploču

http://i39.photobucket.com/albums/e188/mamamaja2003/IMG_3561.jpg

Na radnoj ploči rukama razvući testo

http://i39.photobucket.com/albums/e188/mamamaja2003/IMG_3565.jpg

Krajeve razvući povlačeći testo u vazduhu

http://i39.photobucket.com/albums/e188/mamamaja2003/IMG_3574.jpg

Po prvoj kori posuti sir i preklapati svaki kraj prema sredini (kao na slici)

http://i39.photobucket.com/albums/e188/mamamaja2003/IMG_3575.jpg

Kora kada je preklopljena treba da izgleda kao na slici.

http://i39.photobucket.com/albums/e188/mamamaja2003/IMG_3563.jpg

Takvu koru odlažemo sa strane. Sledeću jufku razvući kao prvu, posuti je sirom i na sredinu staviti onu prvu preklopljenu koru. Preklapati na isti način kao i prvu. Ovakav postupak se ponavlja sa svih 5 kora što znači da imamo koru u kori.

http://i39.photobucket.com/albums/e188/mamamaja2003/IMG_3575.jpg

Tako pripremljen burek prebaciti u tepsiju i dodatno oblikovati, peći na 200  dok ne dobije zlatnu boju

http://i39.photobucket.com/albums/e188/mamamaja2003/IMG_3578.jpg


A ovo je pečen burek...

http://i39.photobucket.com/albums/e188/mamamaja2003/IMG_3579.jpg

Prijatno

http://i39.photobucket.com/albums/e188/mamamaja2003/IMG_3581.jpg

http://i39.photobucket.com/albums/e188/mamamaja2003/IMG_3582.jpg

PRIJATNO!!!

BUREK SA MESOM

 brzi burek je položio test u mojoj kuhinji i dobio medalju za recept godine. Obzirom da burek sa mesom ne kupujem, moram priznati da sam oduševljena receptom i finalnim prozvodom. Ukoliko meso izdinstate dan unapred, burek je gotov dok se rerna zagreje. Hvala Nataša! Drugo mesto ove godine drže Natašine đulbastije koje su najsočnija varijanta faširanih koje sam probala.

BUREK SA MESOM OD GOTOVIH KORA
aluminijumska okrugla tepsija prečnika oko 25cm

500g kora za pitu
ZA FAJTANJE
50ml ulja
250ml mlake vode
so po ukusu- jedna ravna kašičica
NADEV
250g mlevenog mesa
2 manje glavice crnog luka
biber i so
2 kašike ulja za dinstanje mesa
U čaši spojiti vodu, ulje i so za fajtanje, ali unapred odvojiti 30ml za zalivanje pečenog bureka Sitno seckan i crni luk prodinstati na ulju, pa dodati mleveno meso koje ste pobiberili i posolili.  Nauljenu okruglu tepsiju (prečnika 25cm) obložiti sa 4 kore tako da vise sa strane kao na slici. Fajtatti malo između kora. Ostatak kora iscepkati na manje delove. Staviti preko malu količinu mesa, pa potom deo cepkanih kora koje poprskate.


    Ređati tako naizmenično kore i meso dok nadev i kore ne potrošite, a usput fajtati.



    Poslednji sloj treba da bude meso koje ćete preklopiti korama koje vise sa strane. Složeni burek još malo pofajtati takoda ste utrošili sve od tečnosti osim onih 30ml koje ste na početku odvojili.
      Peći na 200 stepeni oko 40 minuta ili duže da lepo porumeni. Burek na kraju možete i okrenuti naopačke pomoću velikog tanjira da vam se donja strana lepo zapeče, ako već nije rumena i hrskava. Ponovo ga okrenuti, tj. vratiti na početno i sada zaliti sa 30ml tečnosti koju ste na početku odvojili i vratiti u rernu na još 5 minuta pečenja. Ostaviti desetak minuta da se odmori, pa ga rezati na četvrtine.

      BUREK OD GOTOVIH KORA

       
      Burek od gotovih kora 
      Potrebno
      • 1 paket gotovog vučenog tijesta/jufke/kore za pitu (500 gr)
      • 50 ml maslinovog ulja
      • 250 ml mlake vode
      • so po ukusu
      • oko 250 gr mljevenog mesa (ja sam koristila junetinu)
      • 2 manje glavice crnog luka
      • po želji šarenog bibera (ja koristim mješavinu bijelog, crnog, crvenog i zelenog)
      • so
      • suhi začin
      • oko 2 kašike maslinovog ulja, za dinstanje mesa
      Postupak

       Prvo pripremite nadjev. Luk nasjeckajte na jako sitne kockice i prodinstajte ga na ulju i malo soli. Kada postane staklast, dodati meso, biber i suhi začin i miješati dok se meso ne usitni i ne prodinsta. Ovako spremljen nadjev odložiti sa strane dok kore ne pripreme.
      Od ukupne količine kora, odvojiti 4 cijele kore. Okruglu tepsiju namazati uljem i tepsiju obložiti korama, tako da krajevi kora izlaze van tepsije. 

      U jednoj posudici staviti vodu, ulje i so i razmutiti kašikom. Tom mješavinom malo natopiti kore na dnu tepsije. Sada dodati malu količinu mesa, pa preko mesa dodati iscjepkane kore. 



      Kore poprskati mješavinom vode i ulja, pa preko njih opet staviti meso. Redati tako naizmjenično dok se i kore i nadjev ne potroši, s tim što zadnji sloj treba biti od mesa. Meso prekriti sa zadnjom čitavom korom koja je odvojena na početku i preko nje preklopiti krajeve prvih kora, koji izlaze iz tepsije. 


      Te viškove preklapati jedan po jedan, i poslije svakog preklapanja, koru zaliti sa malo tekućine. 


      Kada je burek ovako složen, gornju površinu još malo nakvasiti tekućinom, ali ne previše. Od ukupne mješavine vode, soli i ulja, odvojiti nekih 30 ml. Tim ostatkom ćete zaliti tek pečeni burek.


      Burek peći u prethodno zagrijanoj rerni na 250 C, dok fino ne porumeni. Kada je pečen, zaliti ga ostatkom tekućine i vratiti ga u rerni još cca 5 minuta, te ga poslije prebaciti na nekoj tacni, plohi ili šta već, da se malo ohladi, međutim prilikom prebacivanja burek treba tako preručiti da gornji dio bureka sada bude odozdo. Ostaviti ga da odstoji jedno 5-10 minuta, pa rezati na četvrtine.


      Brzo i jednostavno, da jednostavnije ne može biti, a okus mu je veoma sličan bureku iz pekarnice :) 


      Нема коментара:

      Постави коментар