среда, 30. април 2014.

brzo...


Mramorni jogort kolač


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Uključiti pećnicu na 175-180 st.C
  2. 2
    Kalup namastiti i pobrašniti ili umetnuti masni papir za pečenje.
  3. 3
    Miksati jaja sa šećerom, polako dodati ulje, zatim naizmjenično brašno sa praškom za pecivo i jogort.
  4. 4
    Podijeliti tijesto na dva dijela, pa u jednu polovinu tijesta umiješati kakao i kavu.
  5. 5 pripremljeno :)
    U kalup ulijevati istodobno tamno i svijetlo tijesto praveći šare kao na mramoru.
  6. 6
    Peći 20 min na 175-180 st.C u manjem kalupu (cca 30×25 cm).
  7. 7 pečeno
    Pečen kolač razrezati i posuti šećerom u prahu

 Mrkvin kolač

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Recept prepisujem s njezinog papirića:
    Pomiješaj jaja, šećer, ulje, jogurt i vanilin šećer.
    U drugoj posudu pomiješaj suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo i cimet.
    Postepeno uz miješanje sjedini smjese, dodaj naribanu mrkvu i još par žlica ulja.
  2. 2
    Peci 30 minuta na 220 °C i ostavi da se ohladi.
  3. 3
    Napomena: ja sam kolač pekla na 180°C jer je moja pećnica jaka i isto mi je bilo dovoljno oko 30-tak minuta. Prethodno sam je zagrijala, a pleh sam normalno namastila i posula malo krušnim mrvicama (možete i brašnom)

Kolač sve po dva


Sastojci

Priprema

  1. 1
    U odgovarajućoj zdjeli pjenasto izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte ulje, mlijeko, orahe, gris i brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo.
  2. 2
    Na kraju umiješajte naribane jabuke i rum pa smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen lim (veličine 20×35 cm).
  3. 3
    Pripremljenu smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 30 do 35 minuta.
  4. 4
    Pečeni kolač premažite džemom od marelica i pospite nasjeckanim orasima.

  5.  

     Lešnik štanglice

    cokoladni kolacici

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      U belanca dodati prstohvat soli i dobro umutiti. Polako dadavati secer i dalje mutite dok ne dobijete cvrst sneg. Iskljuciti mikser. Lagano dodati mlevene, pecene lesnike i 20 g brasna. Umesati zicom.
    2. 2
      Podmazati i brasnom posuti tepsiju cca. 30x20cm i sipati umucena belanca. Poravnati. Peci 20 minuta na 180 stepeni. Probati cackalicom da li je gotovo.
    3. 3
      Za to vreme napraviti fil. Umutiti 8 zumanaca sa 120 g secera. Tome dodati 50 g brasna i 170 g mleka. Mozete ga kuvati na pari, ali ja volim direktno na ringli na jako slaboj vatri, uz neprestano mesanje zicom. Dodati 90 g cokolade za kuvanje. Kuvati dok se fil ne zgusne. Kada se ohladi dodati 110 g umucenog putera. Sve zajedno dobro umutite mikserom.
    4. 4
      Premazati preko ohladjene kore i odozgo posuti sa 30-ak grama mlevenih pecenih lesnika. Ohladiti.
  6.         

      Kokos kolač

    Kokos kolač

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Žumanjke, šećer, mlijeko i ulje dobro izmutite, stavite brašno, prašak za pecivo, promješajte, lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Podijelite smjesu na dva dijela, u jedan dodajte kakao pomješan sa instant kavom u malo vruće vode, sve zajedno promješajte i stavite u namazanu i pobrašnjenu tepsiju. Pecite na 180 C da porumeni. Dok se bisvit peče pomješajte zajedno kokos sa brašnom, šećerom i hladnim mlijekom, stavite kuhati da zakuha, do tada će tamni biskit biti dovoljno pečen da fil možete preliti po njemu, na fil stavite žuti biskvit. Pecite dok kolač porumeni i malo se odvoji od tepsije. Hladan kolač po želji ukrasite čokoladnom glazurom.                             
  7.            

     Čokoladne kocke sa malinama

    Čokoladne kocke sa malinama

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Izmiksajte jaja,šećer,jogurt ,ulje polovicu malina i na kraju dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo.Sada lagano umješajte preostalu polovicu malina
    2. 2
      Sve skupa izlijte u dobro namašteni lim promjera 24 x42
      Pecite na 200 stupnjeva otp.35 minuta

    3. 3
      Ohlađeni biskvit prelijte sa hladnim mlijekom
    4. 4
      Ganasch :na laganoj vatri zagrijavajte vrhnje i čokoladu dok se dobro čokolada ne otopi.
      Preljte po biskvitu i dobro ohladite
    5. 5 Čokoladne kocke sa malinama
      Ohlađeni kolač izrežite na kockice i ukrasite malinama
  8.          

     Ruzice


    Ruzice 1.

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Od gore navedenih sastojaka zamesiti testo sa pripremljenim kvascem i ostaviti da odmara 20 minuta.
    2. 2
      Razviti koru debljine 0, 5, cm (oko 35×35 cm), pa preko cele povrsine namazati filom od umucenog maslaca i secera.
    3. 3
      Zaviti kao rolat i seci na 4 cm duge komade.
    4. 4
      Staviti ruzice na podmazan pleh ali paziti da se ne dodiruju.
    5. 5
      Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 C oko 30 minuta.
    6. 6
      Pre kraja pecenja, staviti da provri mleko i secer, pa jos toplo preliti preko svake ruzice. Zapeci jos malo.
    7. 7 Ruzice – postupak rada                             

Нема коментара:

Постави коментар