субота, 26. април 2014.

Bosanska kuhinja...

 ĐULBASTIJE S RENDANIM KROMPIROM


Ako ih jednom napravite više nikada nećete praviti faširane šnicle po klasičnom receptu, ili ćete ih bar praviti ređe, obećavam! Ove lepotice su sočne, mekane i da prste poližete. Masa se pravi od mlevenog mesa, mlevene slanine i rendanog krompira, ali tako da se krompir ne cedi rukama da pusti vodu već se odmah prže samo da se uhvati korica. Onda ih poređate u pleh i zalijete sosom alla bešamel, koji sam pojednostavila za one kojima zna da ne uspe, i onda sve ide u rernu, da bi na kraju posuli malo kačkavalja preko i zapekli do divne rumene korice.

Em što su sočne i ukusne ove đulbastije su i ekonomične. Sasvim je dovoljna jedna po osobi, tako da uz malo pire krompira imete ručak za 6 osoba, i to kakav ručak!
Recept sam preuzela sa Natašinog bloga Gastro fusion i malo modifikovala, tj. recept se usavršavao i pojednostavljivao već 2 godine tako da je pred vama najlakša moguća verzija, čak i za početnike u kuhinji. Probajte, pa javite!

ĐULBASTIJE  SA RENDANIM KROMPIROM
pleh ili vatrostalna posuda 18x30cm, za 6 osoba
recept adaptiran 

600g mlevenog mesa (po želji svinjsko, juneće...)
120g mlevene slanine (električna seckalica)
500g krupno rendanog krompira
1 celo jaje
1 veća glavica crnog luka, sitno seckana
KAO BEŠAMEL
500ml mleka
1 ravna kašičica soli
40g putera
100g rendanog kačkavalja (50 za bešamel, 50 za posipanje)
svež peršun, seckan
rendani muskatni oraščić
2  pune kašike brašna

Rukama izradite sve sastojke za đulbastije. U masu se ne dodaje so pošto je slanina sasvim dovoljna. Krompir ne cedite od viška tečnosti. Formirajte 6 đulbastija i pržite ih na ulju samo da uhvate koricu, znači samo ih jednom okrenite. Složite ih u pleh ili vatrostalnu posudu da su jedna do druge.

U mleko dodajte  puter, so, muskatni oraščić i peršunov list. Kad provri polako ulivajte uz stalno mešanje brašno koje ste razmutili sa malo hladne vode u gustu pastu bez grudvica. U gušći sos koji ste sklonili sa vatre umešajte pola rendanog kačkavalja i prelijte preko đulbastija u plehu. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom.

Pecite na 220 stepeni (bez fena) oko 45 minuta. Skinite foliju i pospite preko preostali kačkavalj. Vratite u rernu da kačkavalj porumeni.



Нема коментара:

Постави коментар