среда, 30. април 2014.

!!!!

  UMOTANI ČOKOLADNI SAN


Sastojci

Priprema

  1. 1
    PUDING:
    1.Želatine otopiti u vodi oko 5 minuta.U međuvremenu skuhati puding i u malo ohlađeni puding dodati ocjeđeni želatin i miješati dok se želatin neistopi u pudingu. Staviti prozirnu foliju preko pudinga(da se nestvori kora preko pudinga) i ohladiti.
  2. 2
    SVIJETLI BISKVIT:
    2.Jaja sa šećerom i vanilijom pjenasto umutiti. Polako dodati brašno, gustin i
    prašak za pecivo.Tijesto staviti u veliki pleh sa pak papiromi peći oko 15 min
    na 180°C.
  3. 3
    TAMNI BISKVIT:
    3.U međuvremenu dok se prvi biskvit peće, pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilijom , polagano dodati brašno , gustin , kakao i prašak za pecivo. Staviti u kalup24 cm. i peći oko 15 min. na 180°C.
  4. 4
    Tečni šlag umutiti sa 2 kasike šećera , dodati 2 vrecice vanilije i postepeno dodavati šlagfix. Šlag čvrsto umutit.
  5. 5 Biskuit
    Svijetli biskvit izrezati u 6 dijelova svaku
    traku rezati(najbolje sa linijalom) na 6 cm.
  6. 6 Biskuit
    Preko traka prvo premazati ohlađeni puding. Preko pudinga staviti izribanu bijelu čokoladu i na kraju premazati sa šlagom ( pola umučenog šlaga )
  7. 7 Biskuit
    Nakon toga staviti marmeladu u špricu i stavljati crvene linije preko šlaga tako da svaka linija leži u sredini od trake
  8. 8 Biskuit
    Kada je sve premazano onda polako odvojiti trake ( najbolje sa velikim nožem )
  9. 9 Biskuit
    Tamni biskvit jednom presijeci i donji dio premazati sa restom od
    marmelade. Prvi dio od trake uviti kao pužic i staviti na sredinu tamnog
    biskvita
  10. 10 Biskuit
    i sve tako dalje uvijati ostale trake .
  11. 11 Zavrseni kolač
    Na kraju poklopiti sa drugim dijelom od tamnog biskvita. Kolač premazati sa restom od šlaga i ukrasiti po želji.

   Nougat Cheesecake


Sastojci

  • Podloga

  •  150 g mlevenog keksa
  •  50 g mlevenih pečenih lešnika
  •  1 kašika Nutelle ili Linolade nougat
  •  80 ml mleka
  • Krema od sira

  •  500 g svežeg neslanog sira*
  •  250 ml slatke pavlake
  •  1 puna kašika tečnog meda
  •  8 g mlevenog želatina
  • Nougat krema

  •  125 g čokolade Milka Noisette**
  •  1 dl kisele pavlake(vrhnja)
  •   +
  •  po želji mleveni pečeni lešnici za posipanje

Priprema

  1. Podloga
  2. 1
    Pečene lešnike možete samleti u mlinu za orahe ili ih ustniti na krupnije komadiće u najlon vrećici pomoću oklagije. Po ukusu.
  3. 2
    Tacnu na kojoj ćete služiti tortu obložiti pek papirom. Postaviti obruč za torte prečnika 20 cm.
  4. 3
    Sve sastojke preneti u dublju posudu i promešati rukom. Dobiće se kompaktna masa koja se ne mrvi, a nije gnjecava. Ako se masa mrvi dodati još mleka, a ako je gnjecava dodati još keksa.
  5. 4  
    Rukom utisnuti masu po dnu kalupa. Poravnati. Prekriti celofanom da se ne suši dok se priprema krema od sira.
  6. Krema od sira
  7. 1
    Preliti želatin sa 6 kašika vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
  8. 2
    Sir, med i tečnu slatku pavlaku, kratko izmešati mikserom da se svi sastojci sjedine.
  9. 3
    Nabubreli želatin otopiti na najslabijoj vatri, dodati 4 kašike smese od sira, zagrevati uz neprestano mešanje dok se ne dobije tečna glatka masa.
  10. 4
    Tečnu masu sa želatinom uliti u tankom mlazu u smesu od sira uz mešanje mikserom i mutiti mikserom još minut da se svi sastojci spoje.
  11. 5
    Odmah naneti preko podloge od keksa, poravnati i ostaviti u frižideru, dok se priprema nougat krema.
  12. Nougat krema
  13. 1
    Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (ja je topim u mikrotalasnoj pećnici).
  14. 2
    Dodati kašiku kisele pavlake uz energično mešanje. Masa će početi da se zgušnjava. Dodavati ostatak kisele pavlake kašiku po kašiku uz energično mešanje. Sa svakom narednom dodatom kašikom pavlake masa će postajati ređa. Ako je smesa pregusta za izlivanje, kratko je zagrejati na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
  15. 3
    Odmah preliti preko kreme od sira.
  16. 4
    Ako volite intenzivniji ukus lešnika, preko nougat kreme odmah posuti mlevene pečene lešnike.
  17. 5
    Ostaviti preko noći (najmanje 6 sati) u frižideru.

    Tankim, dugačkim nožem proći između torte i obruča. Ukloniti obruč.
  18. 6
    Napomene u vezi dekoracije
    Za tortu sa slike, naneta je krema od sira preko podloge od keksa, ostavljena je preko noći da se stegne, uklonjen je obruč, pa je cela premazana nougat kremom. Špatulom su pravljeni "talasi" odmah po nanošenju glazure. Torta je nakon ukrašavanja hlađena svega pola sata i servirana.

   Čokoladna mousse torta

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. Prosijati brašno i prašak za pecivo, dodati sve ostale sastojke za biskvit osim malina, dobro izmiješati mikserom pa miksati još 2 min na najvećoj brzini. Smjesu izliti u kalup promjera 26 cm na dnu obložen papirom za pečenje. Poravnajte i po njoj ravnomjerno pospite zamrznute, malo razmrvljene maline. Pecite oko 20-25 min te ohladite. Obrežite biskvit na promjer 20 cm (da torta nije preniska) i s guštom smažite ostatke :)

  2. 2
    Odmrznute maline usitnite u blenderu i protisnite kroz fino cjedilo da odstranite koštice. Namočite želatinu da omekša. U lončiću zagrijte pasirane maline sa šećerom a kad provri maknite s vatre i u tome otopite ocijeđenu želatinu. Malo ohladite a zatim izlijte u okruglu metalnu posudu te stavite u zamrzivač da se zaledi. Žele treba ispasti kao lagana kupola pa obratite pažnju pri odabiru zdjele. Promjer moje zdjele je bio 16 cm.
  3. 3
    Čokoladu fino nasjeckajte. Zagrijte mlijeko sa maalom manje od 100 ml vrhnja. Žumanca pjenasto stucite sa šećerom, ulijte provrelo mlijeko s vrhnjem pa dobro izmiješajte pjenjačom. Smjesu potom stavite u lonac na paru te miješajući zagrijavajte dok se ne počne zgušnjavati. Tada dodati sjeckanu čokoladu i miješati dok se ne otopi i poveže s kremom. Na kraju u još lagano vruću smjesu umiješati čvrsti šlag  (tučen od preostalog vrhnja za šlag,  cca 400 ml).
  4. 4
    Biskvit staviti na pladanj, oko njega zatvoriti obruč od torte. Zdjelu sa želeom uroniti nakratko (po ptrebi) u vruću vodu da se odvoji (malo si pomoć nožićem ako treba i prodrmat zdjelu), okrenuti na biskvit te ga premazati čokoladnim mousseom i poravnati.
    Staviti na minimalno 4 sata u hladnjak a zatim odvojiti obruč te tortu ukrasiti rolicama nastrugane čokolade, kakaom i malinama.

  ČUDO TORTA 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Izmiksati dobro žumanjke sa šećerom te postepeno jednu po jednu žlicu hladne vode dodavati u tu smjesu. Dugo i dobro izraditi.
  2. 2
    Dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo, mljevene orahe i čvrsti snijeg od bjelanjaka lagano na kraju.
  3. 3
    Kalup za tortu (26 cm) namazati margarinom i posuti brašnom te sipati smjesu i peći u zagrijanoj pećnici na 190 C oko 45 – 50 minuta.
  4. 4
    Pečeni biskvit izvaditi iz kalupa i dobro ohladiti.
  5. 5
    Kremu raditi na pari i to tako da prvo vani u jednoj zdjeli izmiksamo cijela jaja sa šećerom i brašnom te dodamo rastopljenu i ohlađenu čokoladu za kuhanje, sve to stavimo u jedan lonac sa ključalom vodom i kuhamo na pari stalno miješajući dok se lijepo ne stvrde ( ne previše, oko 20-tak minuta ). Ako se čini da je krema nedovoljno stegnuta, može se dodati još 1 žlica brašna ali ne više. Bolje malo duže kuhati na pari jer krema se uvijek stegne (ovisi o veličini jaja).
  6. 6
    Kuhanu kremu ohladiti, margarin dobro izraditi i dodavati žlicu po žlicu kreme i na kraju ruma po želji.
  7. 7
    Pečeni biskvit prerezati na tri dijela, natopiti ga sa razblaženim rumom, namazati svaku koru polovicom kremom, politi čokoladnom glazurom i okolo ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem i čoko-listićima.

Kinder bueno

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Sjeckane ljesnjake staviti na papir za pecenje(masni papir) u veliku tepsiju i gore staviti izradjenu smjesu od bjelanjaka.
  2. 2
    Bjelanjke dobro izraditi s secerom da se dobije gusta smjesa dodati ocat i na kraju brasno.
  3. 3
    Susiti na 150 °C sat vremena ili mozda malo duze (5-10minuta).
  4. 4
    Pecenu koru okrenuti tako da ljesnjaci budu gore i namazati ju s nutelom.
  5. 5
    Za kremu: Zumanjke dobro izraditi s secerom dodati puding i brasno i ukuhati u mlijeko.
  6. 6
    Kad se ohladi dodati izradjen maslac s secerom u prahu i dobro umjesati onda smjesu podjeliti na dva djela, u jedan staviti vanili secer a u drugi 10 dag otopljene cokolade.
  7. 7
    Na koru slagati jednu zlicu tamne, jednu svijetle kreme i preko toga glazura od cokolade i na kraju slag i po tome izribati cokoladu i mljevene ljesnjake. Po svom ukusu.

Нема коментара:

Постави коментар